Innehåll

 • Edelfelt har skickat fullmakt för att lyfta stipendiet.

 • Edelfelt har fått brev från Alexandra och Ellen Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt skriver hos Rafael Hertzberg, senare på eftermiddagen skall han tillbaka till Ecole des Beaux Arts.

  École des Beaux-Arts Rafael Hertzberg
 • Tillsammans med fröken Pauline Ahlberg har Edelfelt besökt St Vincent de Paul och St Germain de Prés för att se konst av Hippolyte Flandrin; fröken Pauline är beläst men har kanske under sina studier och resor förlorat den ungdomliga glättighet som hör till hennes ålder.

  Saint-Germain-des-Prés Saint-Vincent-de-Paul Pauline Ahlberg Hippolyte Flandrin
 • Hippolyte Flandrin är Edelfelts (och Carl Gustaf Estlanders) favorit bland konstnärer som målar religiösa motiv; B.O.Schauman verkar inte känna till honom, J.A.D. Ingres, Paul Delaroche och många andra ur den franska skolan; dessutom är det vågat av BOS att kalla Léon Bonnat, Alexandre Cabanel och Jean-Léon Gérôme för "storheter för stunden"; Edelfelt skall skriva ett artigt och övertygande brev till honom.

  Carl Gustaf Estlander Jean-Léon Gérôme Berndt Otto Schauman Léon Bonnat J. A. D. Ingres Paul Delaroche Alexandre Cabanel Hippolyte Flandrin
 • På söndagen var Edelfelt med fröken Pauline Ahlberg till Berciers protestantiska kyrka, som ligger långt bakom Arc de Triomphe mot Boulognerskogen; det var nästan omöjligt att få platser eftersom Bercier för sista gången predikade i det lilla kapellet, församlingen flyttar nästa vecka till en nybyggd kyrka; i Finland skulle det förefalla "rätt eget" om prästen inledde predikan med långa citat av Jaques-Béninge Bossuet och John Milton, vilket Bercier gjorde; han talade bra och hans sista bön för den protestantiska kyrkan, Frankrike och staden Paris var "utomordentlig".

  Frankrike Finland Paris Bois de Boulogne Triumfbågen Pauline Ahlberg John Milton Bercier Jaques-Bénigne Bossuet
 • Fröken Pauline Ahlberg bjöd Edelfelt till middag på fru Jaquinots pension; han var den enda manspersonen runt bordet med en massa amerikaska, norska och svenska fruar och fröknar; fröken Mathilda Grabow var mycket söt och kokett, och talar ovanligt bra franska.

  Pauline Ahlberg Mathilda Grabow Jacquinot
 • Efter middagen kom två äldre herrar, som var stamgäster, upp till pensionen; den ene är korsikan och språkforskar som hade bra reda på finskans och ungerskans grundprinciper; han förser Pauline Ahlberg med böcker, den senaste en avhandling i sanskrit; Pauline Ahlberg har läst Immanuel Kants "Kritik der Vernunft" som anses vara det djupsinnigaste i den tyska filosofin.

  Pauline Ahlberg Immanuel Kant
 • Madame Jaquinot bjöd Edelfelt till en musikalisk soirée med dans på pensionen följande lördag; Fröken Pauline Ahlberg dansar inte, och Edelfelt kan inte heller riktigt dansa på franskt sätt, därtill har han inga stövlar; stövlarna kan han kanske låna av Filip Forstén; fröken Pauline verkar vara glad över att prata och utlägga sina åsikter för Edelfelt; hon tycks ha en vetgirighet som är alldeles förvånande.

  Pauline Ahlberg Filip Forstén Jacquinot
 • På sista tiden har Edelfelt haft några utgifter, tvätt, stövelreparation och sämskinnshandskar.

 • Senaste vecka gick Edelfelt med Julian Alden Weir på Palais Royalteatern och såg Tricoche & Cacolet; han skrattade sig fördärvad; Weir har tråkigt om kvällarna och vill att Edelfelt flyttar in hos honom så fort som möjligt.

  Palais-Royal Julian Alden Weir
 • På École des Beaux Arts har Edelfelt fått beröm av Jean-Léon Gérôme.

  École des Beaux-Arts Jean-Léon Gérôme
 • Som Alexandra Edelfelt kommer ihåg gick Edelfelt med Karl Alfred "Caveeni" till professor Julien Guadet, som ville att Caveen skulle rita ett provarbete; fastän två veckor har gått har Caveen ännu inte börjat rita; Berndt Lindholm bad honom gå till det världsberömda Clunymuséet; där fanns "en hop gammalt skräp" var Caveens intryck, Överstyrelsen för allmänna byggnadernas stipendiat.

  Musée de Cluny Alexandra Edelfelt Berndt Lindholm Karl Alfred Caveen Julien Guadet
 • *Edelfelt ber om förlåtelse för slarvet och hälsar alla, samt tackar Ellen Edelfelt för hennes brev

  Ellen Edelfelt
 • *Edelfelt har inte sett Filip Forstén på en och en halv vecka.

  Filip Forstén