Innehåll

 • Alexandra Edelfelts brev kom idag, Edelfelt har väntat sedan fredagen; hans svar får Mamma förhoppningsvis i Helsingfors.

  Helsingfors Alexandra Edelfelt
 • Sedan skall Edelfelt skriva ett brev som enligt beräkningarna anländer när de är samlade kring julbordet på Kiala.

  Kiala
 • Edelfelt har gjort en färdig skiss till "Den första skålen hurrah! Kamrater skall Finland ha"; både Berndt Lindholm och Julian Alden Weir tycker att den med några ändringar är tillräckligt bra för att visas för Jean-Léon Gérôme.

  Helsingfors Finland Jean-Léon Gérôme Berndt Lindholm Julian Alden Weir
 • Edelfelt har börjat med ett porträtt av Berndt Lindholms pojke; det är svårt att teckna barn men på den ena séancen lyckades han återge likheten ganska bra.

  Berndt Lindholm Ragnar Lindholm
 • Edelfelt har även tecknat i ateljén, i Adolphe Yvons klass och vid rue de l'École de Médicine; i den sista har de haft concours [tävling] och Edelfelt placerade sig på första plats; om han också vinner concousen i februari vinner han en medalj; äran är inte stor, även om där också finns elever som går på École des Beaux Arts; det vore annat att få medalj i Yvons klass.

  École des Beaux-Arts skolan vid Rue de l'École de Médicine Adolphe Yvon
 • På biblioteket i École des Beaux Arts har Edelfelt bläddrat i Hippolyte Flandrins, J.A.D. Ingres, Rafaels och Andrea del Sartos handteckningar och än en gång övertygats om att teckningen är och förblir huvudsaken i all konst.

  École des Beaux-Arts Rafael J. A. D. Ingres Hippolyte Flandrin Andrea del Sarto
 • Pauline Ahlberg hade bjudit Edelfelt och Filip Forsten till Madame Jaquinots; Filip har en underlig förmåga att lätt bli bekant med folk, inom kort lockade han Pauline Ahlberg att skratta så hjärtligt som möjligt; Mathilda Grabow och Marie Friberg sjöng mycket bra; Friberg har en god sopran men sjunger inte på långt när så konstnärligt som Grabow.

  Pauline Ahlberg Filip Forstén Mathilda Grabow Jacquinot Marie Friberg
 • Pauline Ahlberg har flera gånger träffat Rafael Hertzberg på Louvren och de har resonerat i konstfrågor och i alla möjliga ämnen; Pauline tycker Hertzberg är lustig och originell och har bett honom hälsa på henne.

  Louvren Pauline Ahlberg Rafael Hertzberg
 • Pauline Ahlberg kom idag för att tillsammans med Edelfelt och Rafael Hertzberg se på École des Beaux Arts; hon tilltalades av Paul Delaroche's Hemicycle.

  École des Beaux-Arts Pauline Ahlberg Paul Delaroche Rafael Hertzberg
 • De såg också de ofantligt många salarna i École des Beaux Arts; i arkitekternas sal finns akvareller från Athen och Rom; i kopiesamlingen finns den bästa kopian av MichelAngelos Yttersta dom och Rafaels skolan i Athen, samt en reproduktion av Rembrandts anatomiska föreläsning gjord av Léon Bonnat; mest intressant var salen för Romarprisen, där pristagarnas skisser och tavlor sedan början av 1700-talet fanns uppradade; bland skolans prisbelönta elever fanns Jaques-Louis David, Jean-Baptiste Paulin Guérin, Anne-Louis Girodet, Hippolyte Flandrin, Alexandre Cabanel, Ernest Hébert och Henri Regnault.

  Rom Aten École des Beaux-Arts Jaques-Louis David Michelangelo Rafael Rembrandt Léon Bonnat Alexandre Cabanel Hippolyte Flandrin Henri Regnault Ernest Hébert Jean-Baptiste Paulin Guérin Anne-Louis Girodet
 • Då Hippolyte Flandrin som ung vann Romarpriset var han en stor efterapare av J.A.D. Ingres.

  J. A. D. Ingres Hippolyte Flandrin
 • Efter besöket på skolan fick Pauline Ahlberg lust att se Edelfelts ateljé, men han hade inte tid, vilket var bra eftersom de inte hunnit städa; Edelfelt har förberett henne på att man inte kan vänta sig något storartat då man kommer på besök till studerande ungdomar i Quartier Latin; Julian Alden Weir tycker det ska bli roligt att få henne på besök och de skall göra något riktigt fint av deras artistiska vindsvåning.

  Quartier Latin Pauline Ahlberg Julian Alden Weir
 • Edelfelt sitter med Julian Alden Weir i deras kylslagna rum; Weir kokar vatten för att tillreda en "grog américain"; Weir få ofta underliga idéer, som t.ex. att resa till Antwerpen, Haag och Amsterdam mitt i vintern; schweizaren Alfred Henri Berthoud gör narr av Weirs infall, "ses toquades (parisisk slang) américaines"; Edelfelt sänder Weirs porträtt och ber Alexandra Edelfelt sända det tillbaka vid tillfälle.

  Antwerpen Amsterdam Haag Alexandra Edelfelt Julian Alden Weir Alfred Henri Berthoud
 • Följande vecka hålls vinterfesten för Jean-Léon Gérôme på Hôtel du Louvre (ett av de bästa i Paris); Edelfelt har bestämt sig för att delta även om det kostar 10 francs.

  Paris Hôtel du Louvre / Grand Hôtel du Louvre Jean-Léon Gérôme
 • Det har ännu inte beslutats något om den finska julfröjden; Edelfelts största julfröjd blir ändå att tänka på dem där hemma; han önskar alla en Rolig Jul.

 • *Förutom paletån lär Edelfelt inte behöva köpa annat än svarta byxor, och det först till våren.

 • *Karl Alfred Caveen har Edelfelt inte sett på länge; Edelfelt hälsar speciellt till syskonen.

  Karl Alfred Caveen