ateljéer drycker finländare judar jul konstnärer mat sällskapsliv språk utmärkelsetecken

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 18 december 1874, 4 sidor.

Innehåll

 • Edelfelt hoppas att det brev han skrivit till Morbror Gustaf Brandts adress kommer fram på julaftonen; detta brev sänder han på Alexandra Edelfelts begäran till adressen i Helsingfors.

  Helsingfors Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt
 • Det har ännu inte bestämts hur finnarna skall fira jul; Oscar Kleineh och Berndt Lindholm kommer att fira med sina familjer; sällskapet kommer således att utgöras av Rafael Hertzberg, Filip Forsten, Adolf von Becker, Karl Alfred Caveen, Arvid Liljelund och doktor Karl Eneberg som anlände igår;

  Adolf von Becker Arvid Liljelund Berndt Lindholm Filip Forstén Karl Eneberg Oscar Kleineh Rafael Hertzberg Karl Alfred Caveen
 • Edelfelts förslag är att de först äter en vanlig bättre diner [middag] i enskilt rum och sedan samlas i Adolf von Beckers ateljé för att dricka ett glas punsch för hemmet och hemlandet; rummet skulle prydas med Finlands vapen och julgran.

  Finland Adolf von Becker
 • Föregående dag hölls den stora middagen för Jean-Léon Gérôme på Hôtel du Louvre; Edelfelt har aldrig varit med om en så fin diner [middag], den var splendid [utmärkt]; han satt med Julian Alden Weir och Alfred Henri Berthoud.

  Hôtel du Louvre / Grand Hôtel du Louvre Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Alfred Henri Berthoud
 • Jean-Léon Gérôme hade fått ett mycket vackert placeringskort, ritat av nuvarande massiern, atelierföreståndaren, Frédéric Christol; som Alexandra Edelfelt kommer ihåg var Gérômes bravurtavla i våras "l'excellence grise" [den grå eminensen], munken père Joseph, Armand Jean de Richelieus gunstling; på kortet klättrade samme fader Joseph på en stege och kröner Gérômes byst med en jättelik lagerkrans.

  Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme Frédéric Christol Armand Jean de Richelieu François Leclerc de Tremblay
 • Jean-Léon Gérôme talade med Edelfelt om Vasilij Vereschagin, som humoristiskt skrivit om sina "krigiska mandater" i Khiva; som Alexandra Edelfelt vet har Vereschagin frått Georgsorden för tapperhet.

  Khiva Jean-Léon Gérôme Vasilij Veresjtjagin
 • I slutet av festen spelade och sjöng många, bland andra schweizaren von Rodt; det som störde festen lite var "juden" Bassan, som uppträdde med en café-chantantvisa och införde i talpartier "dumma" komplimanger till Jean-Léon Gérôme, vilka var oförskämt familjära; Julian Alden Weir var så arg att han velat prygla upp juden på fläcken; Bassan har inte vågat komma till ateljén följande dag.

  Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Bassan Eduard von Rodt
 • *Edelfelt tänkte på småsyskonen då han på festen åt alla förträffliga glassar, bakelser och frukter; han hälsar ännu en gång rolig jul till alla.

  Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • *Julian Alden Weir lär verkligen resa till Antwerpen och Holland under jul.

  Antwerpen Nederländerna Julian Alden Weir