Innehåll

 • Alexandra Edelfelts efterlängtade brev gladde Edelfelt; det var ett nöje att läsa om tillställningarna i Borgå och julfirandet på Kiala.

  Borgå Kiala Alexandra Edelfelt
 • Kölden har avtagit, och det är nu varmt i Paris.

  Paris
 • Paris lever i ett rus av festligheter med anledning av Nya Operans öppnande; främlingar från Europas alla hörn har kommit till den stora festen, bl.a. Lord Magorn [?] från London och drottning Isabella med sonen, den nyutropade kung Alphonse XII; fransmännen är stolta över seklets praktfullaste byggnad.

  Paris London Europa Parisoperan Isabella II Alfons XII Magorn
 • Edelfelt har varit på bal hos familjen Enjolras, där fröken Naëmi Ingman bor.

  Naëmi Ingman Enjolras Enjolras
 • Porträttet av Berndt Lindholms pojke är nästan färdigt.

  Berndt Lindholm Ragnar Lindholm
 • École des Beaux Arts har åter öppnats och Edelfelt har senaste vecka arbetat där.

  École des Beaux-Arts
 • Edelfelt har med Pauline Ahlberg varit på ännu en utmärkt föreläsning av Elme Marie Caro; Pauline har av vicerektorn för universitetet i Paris nu fått tillåtelse att följa alla föreläsningar i Sorbonne och Collège de France.

  Paris Sorbonne Collège de France Pauline Ahlberg Elme Marie Caro
 • Edelfelt och Rafael Hertzberg har varit på lördagssoaré hos madame Jacquinot; Hertzberg gav Pauline Ahlberg förhållningsorder om att se människors goda sidor då hon känner sig ensam på pensionen.

  Pauline Ahlberg Rafael Hertzberg Jacquinot
 • Pauline Ahlberg menar att fröken Mathilda Grabow bara intresserar sig för sång, medan Edelfelt tycker det är rätt att studera hängivet då hon av en välgörare i Stockholm har fått pengar för tre års studier; fröken Grabows medvetenhet och ansvar är så riktigt och vackert att det bevisar att hon inte är så "flack" som man kunde tro, även om hon inte studerat filosofi som Pauline.

  Stockholm Pauline Ahlberg Mathilda Grabow
 • Madame Jaquinots dotter mademoiselle Marguerite är musikalisk och ger lektioner åt Charles Gounods dotter; Madame Jaquinot är en glad och pratsam fru på omkring 40 år, i och för sig ytlig men inte obildad; familjen är protestantisk och mor och dotter talar franska, engelska och italienska.

  Charles Gounod Jacquinot Marguerite Jacquinot Gounod
 • Pauline Ahlberg känner sig "vara af annan ras" än de övriga i pensionen; Edelfelt anser att alla är av samma människosläkte, alla äger något av Guds väsen, alla är fattiga syndare; kunskap blir en plåga om den skiljer oss från medmänniskor, istället för att vara dem till nytta och välsignelse; Alexandra Edelfelt får förlåta Edelfelts ungdomliga prat.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg
 • I Mirabeaus land har Edelfelt blivit mer republikan och är nog bondaktig att inte tycka om klassificering av människor; ett slag av människor kan han ändå inte med - de blaserade; i det fallet håller han med Pauline Ahlberg, de är outhärdliga.

  Pauline Ahlberg Honoré-Gabriel Riqueti de Mirabeau
 • Med Rafael Hertzberg har Edelfelt haft heta duster; Hertzbergs största fel är att han inte är karl, han säger sig aldrig ha känt sorg, samvetskval och inre smärta, vilket Edelfelt ser som ett tecken på att han inte haft mod att riktigt tänka sig in i livets allvar; Hertzberg och Pauline Ahlberg är de mest utpräglade antipoder man kan tänka sig; Alexandra Edelfelt som har Edelfelts lynne och uppfattning förstår vad han menar och dömer inte hans prat för strängt.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg Rafael Hertzberg
 • Edelfelt förvånades över inbjudan till "la soirée dansante" [afton med dans] hos Madame Enjolras eftersom han under sin tid i staden inte sett till fröken Naëmi Ingman; han gick dit med Filip Forsten och Oscar Kleineh behörigen bränd i håret, försedd med handskar och uppsträckt i frack; Madame Enjolras ger lektioner i deklamation och kvällen inleddes med en "dum scenisk föreställning" kallad "Dispute des Etats de l'Europe" [Gräl mellan Europas stater] som konkluderas i att Frankrike är den främsta bland dessa stater; sedan spelade fröken Ingman och en "liten jude" utmärkt på två pianon samtidigt; Edelfelt dansade med en ung belgiska som påminner lite om fröken Hernmarck i Helsingfors; det utländska sättet att dansa en hel dans med samma dam tycker han är trevligt; han dansade också med fröken Ingman och en fru som han i efterhand fick veta hette Julia och hade ett belgiskt efternamn på Van -.

  Helsingfors Frankrike Europa Filip Forstén Oscar Kleineh Naëmi Ingman Enjolras Ebba Hernmarck
 • Edelfelt gjorde en intressant bekantskap med en vacker och excentrisk amerikanska, Miss Nina, som från tidigare hade förälskat sig i Filip Forsten; Madame Enjolras ("en småaktig, strykful fru") hade inte tyckt om "des fiançailles dans ma maison" [förlovningar i sitt hus], vilket hade förargat Miss Nina som bad Filip att på trots fortsätta kurtisera [uppvakta] henne; Edelfelt diskuterade på franska kvinnans ställning i Amerika med henne, samt försvarade på tyska de franska "fruntimren" efter bästa förmåga mot amerikanskans antifranska åsikter som hon förvärvat under sin vistelse i Tyskland; Edelfelt och Pauline Ahlberg har kommit överens om att driva med Filip om hans "flamma".

  Amerika Tyskland Pauline Ahlberg Filip Forstén Enjolras Nina
 • Edelfelt blir avbruten i brevskrivandet av att Julian Alden Weir kommer hem från sin resa till Holland; Weir har många historier från Antwerpen, Amsterdam, Harlem och Haag; han är förtjust över Peter Paul Rubens, Anthonis Van Dyck och Frans Hals, men besviken på Rembrandt; i Antwerpen träffade han Frédéric Matthæi, Jules Dubois, Émile Claus m.fl. och var med på en skridskofärd; konstakademien verkar med undantag för Dubois och Claus vara mycket dålig i år.

  Antwerpen Haarlem Amsterdam Haag Nederländerna Kungliga konstakademien i Antwerpen Rembrandt Peter Paul Rubens Anthonis van Dyck Julian Alden Weir Frédéric Matthæi Émile Claus Frans Hals Jules Dubois
 • Fortsättning måndagen den 11 januari.

 • De har concours [tävling] i måleri.

 • Edelfelt har inte mycket tid att skriva för han skall på professor Hippolyte Taines föreläsning i etsetik.

  Hippolyte Taine
 • På ateljén har Julian Alden Weir blivit "pumpad på berättelser" från Holland och Belgien, de stora odödliga mästarnas land; resan på två veckor kostade Weir 200 francs.

  Belgien Nederländerna Julian Alden Weir
 • Edelfelt har läst igenom början av brevet och finner att han gått för långt, han kan väl förstå Pauline Ahlbergs ensamhet; Alexandra Edelfelt tycker kanske att hans omdömen är förkastliga och barnsliga, men de kommer av att han skriver precis som han för tillfället tänker utan att sovra sitt omdöme genom grundlig reflexion.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg
 • Filip Forsten har blivit överraskad av att hans syster och kusin (Ina Forsten, pianisten) anlänt; Edelfelt har ännu inte sett dem.

  Filip Forstén Anna Forstén Ina Lange
 • Anders Ramsay vistas med en svensk löjtnant, men Edelfelt har inte sett honom på två veckor.

  Anders Ramsay
 • Edelfelt har ofta sett Berndt Lindholm då han målat dennes pojke; hos Lindholm brukar han få äta pepparrotskött och dricka oförfalskat kaffe och vin; resorna till Montmartre tar bort mycket tid och han måste åka i tid till Adolphe Yvons klass som börjar klockan 4.

  Montmartre Berndt Lindholm Adolphe Yvon Ragnar Lindholm
 • *Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och hälsar alla.

  Alexandra Edelfelt
 • *Edelfelt skall skriva till Helsingfors Dagblad om operan.

  Parisoperan
 • *Edelfelt skall låta färga och pressa sin gamla mjuka filthatt som han köpt i Helsingfors.

  Helsingfors