Innehåll

 • Alexandra Edelfelts brev med berättelsen om föreställningen för fru Zilliacus kom som en överaskning tidigare än väntat.

  Alexandra Edelfelt Ida Charlotta Zilliacus
 • Jac. Ahrenberg och lilla Karl Bäck har anlänt till Paris.

  Paris Johan Jacob Ahrenberg Karl Bäck
 • Som Edelfelt redan berättat hade Julian Alden Weir bjudit Charles-Edouard Dubois, Alfred Henri Berthoud och Paul Robert hem på morgonkaffe; kvällen före hade Weir gått till amerikanska klubben och bjudit tolv personer till; de hade inte tillräckligt med koppar och teskedar och gick därför på morgonen till Crèmerie de Buci och Crèmerie de Lyon, men fick inte låna deras koppar och skedar; conciergens [vaktmästarens] fru räddade dem med att bistå med allt de behövde.

  Crèmerie de Buci Crèmerie de Lyon Julian Alden Weir Alfred Henri Berthoud Paul Robert Charles-Edouard Dubois
 • Paul Robert stannade kvar hos Edelfelt och Julian Alden Weir och tröstat Edelfelt angående kompositionen som Jean-Léon Gérôme skällt ner.

  Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Paul Robert
 • Edelfelt gjorde en promenad på Champs Elysées och såg miss Sarah Austin med mor och syster i folkvimlet.

  Champs-Élysées Sarah Austin Elizabeth Austin Mary Austin
 • Karnevalen har börjat men är inte lika rolig som den i Antwerpen.

  Antwerpen
 • Fortsättning lördagen.

 • Edelfelt är förargad på sig själv och hela världen för att han inte fått någonting gjort under veckan då de varit lediga från École des Beaux Arts; Viola Lewins ankomst är en orsak, men även andra omständigheter har bidragit.

  École des Beaux-Arts Viola Levin
 • Edelfelt har fått brev från August Eklöf, som väntas till Paris och ber Edelfelt vara hans guide under en vecka; Eklöf har ännu inte anlänt.

  Paris August Eklöf
 • På måndagmorgonen reste Edelfelt till Clichy för att med Peyrot måla barnmodell, men Peyrot hade glömt bort hela saken.

  Clichy Peyrot
 • På eftermiddagen gick han till rue Miromésnil för att lämna en bok till Pauline Ahlberg, och stannade där till kl. 6; följande dag på tisdagen hade Adolf von Becker ordnat en vacker ung kvinnomodell i finsk dräkt för sin tavla, men modellen dök inte upp förrän kl. 2 och Edelfelt hann bara göra huvudet och sidenduken i akvarell innan det blev för mörkt och han måste sluta.

  Pauline Ahlberg Adolf von Becker
 • På tisdag kväll var Edelfelt på stor bal hos Madame O'Connor; han hade fått en inbjudan genom sin vän från tiden i Antwerpen Robert Arthur.

  Antwerpen Robert Arthur O'Connor
 • Följande morgon väcks Edelfelt av sin bolagist [rumskamrat] Julian Alden Weir, som meddelar att Viola Lewin oanmäld väntar i andra rummet; Edelfelt söker upp henne på Hotell Splendid nära Louvren senare på dagen, men får vänta flera timmar innan hon dyker upp; Edelfelt har aldrig sett en så dåligt arrangerad resa, det är inte passande att ett "ungt fruntimmer" bor ensam på hotell; hon som bott på en pension i Genève kunde ha ordnat en rekommendation till något "fruntimmer" i Paris; hennes familj hade inte heller försett henne med skriftliga rekommendationer till greve Horn, som de bad henne söka upp; inte heller hennes kusin "baron de Lewin" som är gift med en parisiska och vistas i Nizza hade gett henne några anvisningar; Edelfelt kommer överens med Viola om att träffas följande dag för att gå till Luxembourg.

  Paris Nice Louvren Luxembourgträdgården Genève Luxembourgpalatset Hôtel Splendid Julian Alden Weir Viola Levin Christer Horn af Åminne John Levin
 • Torsdagmorgon gick Edelfelt till Adolf von Becker för att fortsätta sin akvarell, men modellen dök inte upp och hon meddelade att hon var sjuk.

  Adolf von Becker
 • Viola Levin kom inte till deras möte på Splendide Hôtel, så Edelfelt lämnade sitt kort och gick och hjälpte Jaakko (Jac.) Ahrenberg med en gravyr; på kvällen gick han med Ahrenberg på théâtre Français för att se pjäsen "demi-monde"; Sophie Croizette var mästerlig, herrarna Louis Dellanney och Edmond Got mycket bra, Madame Broizat var som alltid förtjusande i de naiva oskyldiga rollerna; Ahrenberg tyckte det var tråkigt och är troligen den första som somnat på detta spännande stycke av Alexandre Dumas.

  Théâtre-Français Hôtel Splendid Johan Jacob Ahrenberg Sophie Croizette Louis Delaunay Edmond Got Broizat Alexandre Dumas
 • Då Edelfelt kom hem från teatern låg Julian Alden Weir sjuk i feber och Edelfelt fick sköta honom för att svetta ut febern; följande morgon kom Dewey Bates och de ställde till frukost.

  Julian Alden Weir Dewey Bates
 • En betjänt från Splendide Hôtel kom med ett brev från Viola Lewin, som bad Edelfelt att inte vara arg över att hon inte dök upp föregående dag, hon hade kommit fem minuter efter han gick; fröken Lewin bad honom komma till hotellet kl. 6 samma dag; hon ville gå på théâtre Français, de gav Philiberte och L'Avare, och Edelfelt gick med på förslaget för att få kvällen att gå; han fick stå för alla kostnader, han måste köpa de dyrare platserna för 5 francs på andra raden eftersom de billigare platserna var slut och man inte kunde gå med ett "fruntimmer" på parterren, paradiset eller fjärde radens sidologer; p.g.a. utgifterna får Edelfelt glömma tanken på att kunna köpa en ny hög hatt.

  Théâtre-Français Hôtel Splendid Viola Levin Philiberte
 • Pauline Ahlberg har erbjudit sig att ta med Viola Lewin till Cluny; fröken Lewin lär ha en bekant fru från Schweiz men denna har inte tid att följa runt med henne; fröken Lewin är så bortkommen i Paris och väntar på August Eklöf, som hon skall åka tillsammans med till London.

  Paris London Schweiz Musée de Cluny Pauline Ahlberg August Eklöf Viola Levin
 • En ny förargelse inträffade när Edelfelt på lördagmorgonen åkte till Adolf von Becker och kaminen började röka in; de måste sända hem modellen, som inte kom tillbaka senare på dagen då allt var i ordning och det blev inte mycket av tecknandet.

  Adolf von Becker
 • Då Edelfelt kom hem hade Julian Alden Weir varit hemma hela dagen utan att conciergen kommit och tagit hand om honom; Dewey Bates tittade in och de har gjort upp eld och tillreder en stilla diner [middag] på te, smör och bröd, ost och stekta äpplen, medan Bates läser högt Washington Irving.

  Julian Alden Weir Dewey Bates Washington Irving
 • Brevet fortsatt på söndagsmorgonen.

 • Pauline Ahlberg har legat i feber och ber Edelfelt besöka henne på kvällen.

  Pauline Ahlberg
 • Balen hos madame O’Connor var på fastlagstisdagen; Madame O'Conner är änka, av rik gammal irländsk familj, och bor i det engelsk-amerikanska kvartert i Champs-Elysées; hennes två döttrar är inte vackra men behagliga flickor; Edelfelt kom med Robert Arthur och kände sig som i en annan värld bland all den rika glansen; den vackraste var Madmoiselle Da Costa från Nizza, vars far skall ha gjort sig en förmögenhet i Ostindien; toiletterna [klänningarna] var extravaganta och Alexandra Edelfelt vet kanske att kvinnorna nu åter snörar sig mycket och liven går i ett med klänningen; en annan "reine du bal" [balens drottning] var en ung amerikanska från New-Orleans; Edelfelt dansade med en "rätt ful och gammal" fransk aristokratisk fröken som "jämrade" sig över revolutionerna och frågad om Edelfelt varit på bal i l'Elysée hos president Mac-Mahon, där hon nyligen varit; Edelfelt dansade också med Madmoiselle da Costa.

  Nice Champs-Élysées Ostindien New Orleans Élyseepalatset Alexandra Edelfelt Patrice de Mac Mahon Robert Arthur O'Connor O'Connor Da Costa
 • På balen träffade Edelfelt och Robert Arthur, en jurisstudent och en arkitekt, en Monsieur Gorin de la Filade, och de gick efteråt på ett kafé mitt emot Valentino, Rue St honoré, där en stora maskeradbal pågick; med jurisstudenten, som var från Strasbourg, talade Edelfelt om Helsingfors universietet; jurisstudenten hade rest i Tyskland och han gladde sig åt att höra att de finska studenterna inte var tyskt sinnade och inte hade dueller och bierkneifen; trött vandrade Edelfelt med Arthur och Gorin de la Filade hem till quartier latin; nästa vecka skall Edelfelt gå på visit till Madame O'Connor, som är sträng katolik, så det blir inga baler eller "soirées dansantes" under fastan.

  Helsingfors Tyskland Quartier Latin Salle Valentino Strasbourg Robert Arthur O'Connor Gorin de la Filade
 • Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och frågar om inte Viola Lewins uppträdande var egendomligt; Julian Alden Weir och Filip Forsten tycker att Violas uppträdande är taktlöst.

  Alexandra Edelfelt Julian Alden Weir Filip Forstén Viola Levin