Innehåll

 • Edelfelt kommer från en protestantisk kyrka i närheten.

 • Edelfelt svarar på Alexandra Edelfelts brev.

  Alexandra Edelfelt
 • Wilhelm Lagus har redan rest, hans frus andra brev (som Alexandra Edelfelt vet fick han det första) får således sändas tillbaka till Finland.

  Finland Alexandra Edelfelt Wilhelm Lagus Kristina Vilhelmina Lagus
 • Edelfelt har äntligen köpt en karta över Paris åt morbror Gustaf Brandt.

  Paris Gustaf Brandt
 • Under veckan har Edelfelt ritat ornament för "concours de places" [tävling om platser]; följande dag börjar de med perspektiv och på onsdag har de anatomi; det är tråkigt och Edelfelt skulle stå över tävlingen om inte det gällde platserna för ett år framåt i aftonskolan.

  École des Beaux-Arts
 • Julian Alden Weir, som är frisk igen, gör inte concoursen [tävlingen]; han arbetar för "pinkära" livet för att få färdig en tavla till en utställning i New York.

  New York Julian Alden Weir
 • Edelfelt har målat bakgrund till en studie han målat hos Jean-Léon Gérôme: en spelande faun; han har satt träd bakom den nakna pojken, som sitter på en gammal marmorbänk, blommor och gräs i förgrunden; Berndt Lindholm som gett råd, säger att den inte alls kommer att förstås i Helsingfors; nakenheten och bristen på idé skulle få herrar konstdomare att rynka på näsan och säga att Edelfelt gått förlorad för konsten i Paris.

  Paris Jean-Léon Gérôme Berndt Lindholm
 • Edelfelt tänker skicka hem studien och några andra med posten, Adolf von Becker säger att det går an; det är mycket svårare att skicka dem via Petersburg.

  Sankt Petersburg Adolf von Becker
 • Adolf von Becker och Berndt Lindholm tycker att Edelfelt ska be Calle Holm om att få tävla med hans tavla; Edelfelt sänder med ett brev till Calle Holm, som han ber Alexandra Edelfelt läsa igenom; Morbror Gustaf Brandt eller Cajander kunde hjälpa till med inpackningen; eftersom Edelfelt inte har några medtävlare att frukta vore det skäl att delta i tävlingen, i synnerhet som tavlan redan vunnit ett visst erkännande i Helsingfors; allt hänger på om allt går att ordna i tid från Borgå.

  Helsingfors Borgå Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Gustaf Brandt Berndt Lindholm Carl Holm Viktor Leonhard Cajander
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt dra av alla omkostnader från de Armfeltska 800 markerna; han hoppas att Morbror Gustaf Brandt inte blir ledsen över att Edelfelt besvärar honom med att sköta tavelsändningen.

  Alexandra Edelfelt Alexander Armfelt Gustaf Brandt
 • Med Pauline Ahlberg var Edelfelt på Cercle artistique (Cercle Mirlitons), Place Vendôme, där det är en exposition med modern konst; där finns namn som Tony Robert-Fleury, Jean-Léon Gérôme, Mihály Munckascy, Édouard Dubufe, Édouard Detaille och Jehan Georges Vibert, men verken utgörs av obetydliga småsaker.

  Place Vendôme Pauline Ahlberg Édouard Detaille Jean-Léon Gérôme Mihály Munkácsy Tony Robert-Fleury Édouard Dubufe Jehan Georges Vibert
 • Den ungerske konstnären Mihály Munkascys "fruntimmersporträtt" är långt ifrån vad man kunde vänta sig av en så talangfull målare; Jean-Léon Gérôme har en medelmåttig tavla som föreställer två hästar framför en port i Cairo.

  Kairo Jean-Léon Gérôme Mihály Munkácsy
 • Den 11 mars är Elme Marie Caros intagning vid franska akademin.

  Elme Marie Caro
 • I tidningarna där hemma har de troligen läst om Alexandre Dumas och greve Jospeh d'Haussonvilles tal.

  Joseph d' Haussonville Alexandre Dumas
 • Pauline Ahlberg och Edelfelt tänker försöka skaffa sig inträdesbiljetter till då Elme Marie Caro blir intagen i Franska akademien; om det lyckas får de se en massa av Frankrikes och hela världens mest utmärkta män: Adolphe Thiers, Victor Hugo, Albert de Broglie och duc d’Aumale.

  Frankrike Pauline Ahlberg Victor Hugo Adolphe Thiers Elme Marie Caro Albert de Broglie Henri d' Orléans
 • Edelfelt har av ateljévännen Gustave Bourguin fått två fribiljetter till en konsert på Frascati, där Jean-Baptiste Arbans orkester spelar; Arban jämförs med Johann Strauss och Joseph Gungl; Edelfelt hade också fått balbiljetter, men varken han eller Julian Alden Weir hade lust att gå så de gav dem till Rafael Hertzberg och Karl Alfred Caveen.

  Café Frascati Julian Alden Weir Rafael Hertzberg Karl Alfred Caveen Gustave Bourgain Jean-Baptiste Arban Johann Strauss Joseph Gungl
 • Sedan Edelfelt gav en av sina studier åt Gustave Bourguin har deras vänskap varit förträfflig; varje gång redaktionen för Charivari och Journal Amusant inte behöver biljetter till någon bal eller balkonsert bjuder Bourguin ut dem till Edelfelt eller någon annan av hans vänner.

  Gustave Bourgain
 • Edelfelt tänker att det ändå är klokare att han skriver direkt till Calle Holm om tavlan; han skall också skriva till Morbror Gustaf Brandt och sända med kartan över Paris.

  Paris Gustaf Brandt Carl Holm
 • I brevet till Alexander Armfelt skrev Edelfelt på inrådan av Rafael Hertzbergs lärare i franska "conseiller aulique" (aulicus av aula, gemak), men kanske det skulle ha varit bättre att översätta geheimeråd med "conseiller intime".

  Alexander Armfelt Rafael Hertzberg
 • Den förestående concoursen [tävlingen] i perspektiv och anatomi förargar Edelfelt; det är tråkigt att än en gång behöva studera perspektivlära.

 • Edelfelt tackar för Annie Edelfelts brev; han skall snart skriva till Ellen Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt hoppas att brevet är läsbart fastän pappret är "fullständigt genomskinligt"; han hoppas tante Adèle Gadds öga blir bra; han hälsar alla och ber Alexandra Edelfelt skriva till Morbror Gustaf Brandt och ursäkta för allt besvär Edelfelt kommer att förorsaka.

  Alexandra Edelfelt Adelaide Gadd Gustaf Brandt
 • Edelfelt ville gärna att Alexandra Edelfelt skulle se Jean Paul Laurens tavla "Interdikt" i färger, men han sänder den nu i dålig gravyr; han vill att hon skall beundra William Bouguereaus Madonna; Jehan Georges Vibert och François-Marie Firmin-Girard är två "gouterade" genremålare; om Edelfelt ändå fått gå med Alexandra Edelfelt på Salongen; hon skulle säkert ha tyckt om Jules Bretons "Midsommarnatt".

  Alexandra Edelfelt Jean Paul Laurens Maria Marie-François Firmin-Girard William Bouguereau Jehan Georges Vibert Jules Breton
 • Vad tyckte Alexandra Edelfelt om korrespondensen till Helsingfors Dagblad?

  Alexandra Edelfelt