Innehåll

 • Edelfelt tänkte just sätta sig ner för att svara på Alexandra Edelfelts brev med växel på 500 franc, när ett andra brev av Mamma anlände.

  Alexandra Edelfelt
 • Carl Gustaf Estlander har också skrivit till Edelfelt och uppmanat honom att ställa ut Calle Holms tavla; Estlander verkar ta för givet att Edelfelt blir pristagaren [i Finska konstföreningens dukattävling].

  Carl Gustaf Estlander Carl Holm
 • Edelfelt tackar Alexandra Edelfelt för växeln, även om han ännu inte var i någon knipa; Johan Jakob Chydenius pengar skall han med det snaraste föra till Monsieur C (namnet kommer han nu inte ihåg) på Adolphe Wurtz laboratorium.

  Alexandra Edelfelt Johan Jakob Chydenius Joseph Caventou Adolphe Wurtz
 • Edelfelts affärer gestaltar sig bra för framtiden och han tackar Gud för detta.

 • Hoppet om att få stipendium efter hans vintersejour i hemlandet gör Edelfelt glad; han hoppas bara att han i framtiden med sin talang och sitt rykte skall kunna återgälda vad finska staten gett och ger honom.

 • Edelfelt har varit August Eklöfs guide den senaste veckan; på förmiddagarna har han haft concours [tävling], men efter klockan 12 på dagen har han följt med Eklöf; Eklöf har stått för alla utgifter och bjudit Edelfelt på frukostar, middagar och på en operabiljett i söndags; de såg Judinnan, även om det var Wilhelm Tell som var utannonserad; operans nuvarande direktör Olivier Halanzier generas inte av att bjuda den billigare Madmoiselle Gabrielle Krauss i Judinnan, i stället för Monsieur Jean-Baptiste Faure som är dyrare; Krauss sjunger utmärkt, men agerar dåligt och är "illa växt", hennes tyska ursprung har också gett upphov till vitsar; operan, som han redan tidigare beskrivit, ser ännu mera praktfull ut i eldsljus; Eklöf menade att den utmärkta teatersalongen var mindre än den i Petersburg.

  Sankt Petersburg Parisoperan August Eklöf Olivier Halanzier Jean-Baptiste Faure Gabrielle Krauss Wilhelm Tell
 • I Edelfelts korrespondens till Helsingfors Dagblad skrev han om bekvämligheten på Operan, vilket han nu vill ta tillbaka, på en del ställen blev det snabbt trängsel; foyén är ändå det allra präktigaste och Paul Baudrys målningar oöverträffade, fastän de inte genast anslår en som inte känner till måleri; August Eklöf beundrade sånggudinnorna i målningen "Parnassen".

  Parisoperan August Eklöf Paul Baudry
 • Före de gick på operan hade August Eklöf bjudit Karl Eneberg på middag, vars bror han känner väl; på måndagen följde Edelfelt honom till bl.a. Panorama vid Champs-Elysées; som Alexandra Edelfelt vet är Panorama uppgjord som om man befinner sig i en öppen paviljong i Fort Issy under Paris belägring, närmast ser man sårade och soldater, runtomkring syns de förstörda husen och byarna St Cloud, Mont Valerien och Paris; arbetet har letts av bataljmålaren Philippoteaux (som målat flera slag i Versailles) och ljuseffekten är så bra arrangerad att t.o.m. ett vant öga bedras; på kvällen åt de middag på ett av de 38 etablissement Duval och gick sedan till Palais Royal och Edelfelts ateljé där Julian Alden Weir presenterades för Eklöf, som ännu därefter bjöd på supé.

  Paris Versailles Saint-Cloud Palais-Royal Champs-Élysées Mont-Valérien Établissement Duval Fort d'Issy Alexandra Edelfelt August Eklöf Julian Alden Weir Karl Eneberg Waldemar Eneberg Henri F. Philippoteaux
 • August Eklöf har varit utmärkt vänlig; beträffande beställningen sade han sig vara lika nöjd med en kopia efter Titian som med ett originalarbet och det var ingen brådska; Edelfelt var inte ledsen över att förnya sin Borgåbekantskap.

  Borgå August Eklöf Tizian
 • Brevet fortsatt onsdagsaftonen.

 • Igår på kvällen avbröts Edelfelts brevskrivande av Julian Alden Weir som kom hem med en samling bretonska legender, som han läste för Edelfelt; de diskuterade spökhistorier, mystiska romaner och Edelfelt berättade så gott han kunde fältskärns berättelser och historien om ringen för Weir.

  Julian Alden Weir
 • Då Edelfelt vaknade idag fann han att den ögonvärk han fått på operan hade försvunnit, han har troligen varit ordentligt förkyld sista tiden; alla har varit förkylda eller haft "la grippe", som man säger här.

 • I dag gick Edelfelt efter förmiddagens concours [tävling] till St Sulpice där han vanligen träffar Pauline Ahlberg; de gick på Elme Marie Caros sista föreläsning för terminen; de skall skriva till Franska akademiens sekreterare för att "en qualité d'étranger" [i egenskap av utlänning] få delta i festen då Caro intas bland "de 40 odödliga" i Franska akademien.

  Saint-Sulpice Pauline Ahlberg Elme Marie Caro
 • Pauline Ahlberg visade ett brev från tante Iden (Adelaide) Leuhusen, där hon talar vänligt om Edelfelt; hennes två pojkar är nu i Stockholm.

  Stockholm Adelaide Leuhusen Pauline Ahlberg Gustaf Leuhusen Alexander Leuhusen
 • Julian Alden Weir håller på med ett porträtt av en elev vid École des Beaux-Arts, Ernest Normand.

  École des Beaux-Arts Julian Alden Weir Ernest Normand (osäker koppling)
 • Alexandra Edelfelt har troligen fått numret av Figaro med Camille Corots levnadsteckning; vem hade kunnat tro att en så godhjärtad och präktig person som Corots begravning skulle bli en sådan skandal; prästen hade klagat på att tidningarna hade talat om Corots talang, men inte om att han dött som god katolik, vilket hade väckt protester av en kvinna som påstod sig vara Corot's kusin bland de 4 000 personer som samlats för att närvara vid begravningen; *Pauline Ahlberg som också varit på plats ansåg att predikan var riktad mot den konstnärs- och litteraturelit som var samlad.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg Camille Corot
 • *En kväll när Edelfelt hade ärende till Montmartre stack han sig på hemvägen in till Hôtel du Monde, på Rue Lafayette, för att träffa Filip Forsten; där var också Anders Ramsay, Jakob (Jac.) Ahrenberg, Oscar Kleineh och lilla Kalle Bäck.

  Montmartre Hôtel du Monde Johan Jacob Ahrenberg Filip Forstén Anders Ramsay Oscar Kleineh Karl Bäck
 • *Förutom en ny hatt funderar Edelfelt på att köpa ett par nya ateljébyxor, de gamla är redan genomskinliga.

 • *Om Alexandra Edelfelt vill ge Edelfelt faster Hermanine Edelfelts adress, så skall han skriva till henne; Pauline Ahlberg ber att få hälsa.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg Hermania Edelfelt