Innehåll

 • Edelfelt är ledsen att Alexandra Edelfelt fått vänta på brev, men han har varit strängt upptagen och hade föregående kväll dessutom en "otäck ögonvärk".

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt har en ledsam nyhet; han är refuserad i Salongen; Julian Alden Weir fick det ena porträttet antaget, även Eugène Burnand är antagen; bland de refuserade i Jean-Léon Gérômes ateljé finns Gérômes gunstling Gustave Courtois, Wyatt Eaton, Léon Dehaisne, Istres Contencin och Law; Adolf von Becker och Berndt Lindholm är antagna, den senare med acklamation; Arvid Liljelund är refuserad.

  Adolf von Becker Gustave Courtois Jean-Léon Gérôme Arvid Liljelund Berndt Lindholm Julian Alden Weir Istres Contencin Eugène Burnand Wyatt Eaton Léon Dehaisne Law
 • Bland svenskarna är baron Olof Hermelin och "en liten puckelrygg" herr Carl Skånberg refuserade.

  Olof Hermelin Carl Skånberg
 • Alla i Jean-Léon Gérômes ateljé var förvånade över att Edelfelt blivit refuserad.

  Jean-Léon Gérôme
 • Berndt Lindholm hade tröstat Edelfelt, som insåg att det var svårt att med ett skissartat barnporträtt fånga juryns uppmärksamhet då porträttgenren är så stor i Paris.

  Paris Berndt Lindholm
 • Edelfelt var bjuden till Sargents på söndag kväll och berättar utförligare i ett annat brev.

  FitzWilliam Sargent Mary Sargent
 • På måndagen skyndade sig Edelfelt till Ecole des Beaux Arts för att få plats; på middagsrasten sprang han till École de Médicine för att söka reda på Monsieur Jospeh Caventou, som dock var på möte i Académie de Médecine; Edelfelt hittade honom men kunde inte ge Johan Jakob Chydenius pengar eftersom Caventou inte hade något kvitto att ge; han hoppas Alexandra Edelfelt förstår att han föredrog att söka upp honom på Adolphe Wurtz laboratorium, som är i samma kvarter, snarare än att avbryta arbetet i skolan för att på morgonen kila till Rue St Anne 51, för att söka upp honom hemma; han sänder kvittot med nästa brev.

  École des Beaux-Arts École de Médicine Alexandra Edelfelt Johan Jakob Chydenius Joseph Caventou Adolphe Wurtz
 • I École des Beaux Arts är det concours [tävling] i Adolphe Yvons klass.

  École des Beaux-Arts Adolphe Yvon
 • Edelfelt har varit hos Eugène Burnand och tagit sina första lektioner i etsning, gravure à l'eau-forte; till följd har Edelfelt huvud- och ögonvärk och ber Alexandra Edelfelt förlåta att brevet är kort och slarvigt.

  Alexandra Edelfelt Eugène Burnand
 • Andra kamrater som också hade samltas hos Eugène Burnand för att lära sig etsning var Eduard de Rodt, Paul Robert, Evert Van Muyden, Auguste de Beaumont och Eugène Girardet.

  Paul Robert Eduard von Rodt Auguste de Beaumont Eugène Burnand Evert van Muyden Eugène Girardet
 • Följande morgon kommer Jean-Léon Gérôme till ateljen, så Edelfelt måste stiga upp tidigt och önskar därför Alexandra Edelfelt godnatt och hälsar alla, i synnerhet Morbror Gustaf Brandt och syskonen; han skriver mera snart och sänder Johan Jakob Chydenius kvitto; de börjar få vår i Paris, även om det är kallt när solen inte skiner.

  Paris Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt Jean-Léon Gérôme Johan Jakob Chydenius