Innehåll

 • Som Alexandra Edelfelt ser sitter Edelfelt långt från Paris in den lilla vackra byn Barbizon, Jean François Millets och Théodore Rousseaus sommarnöje; träd och blommor blommar; i början av veckan gick han alla eftermiddagar med Léon Chevreuil och Jospeh Blanc till Charenton och därifrån till Joinville vid Marne, där han började på en liten landskapsstudie; på onsdagen åkte Edelfelt med Julian Alden Weir och Dewey Bates på tre dagar till Fontainebleau; de kom ungefär kl. 11 på förmiddagen till Villeneuve St Georges, stannade där och tecknade, fortsatte sedan med tåg till stationen Melun och tog därifrån omnibus till Barbizon.

  Paris Barbizon Joinville Fontainebleau Charenton Marne Villeneuve-Saint-Georges Melun Alexandra Edelfelt Julian Alden Weir Dewey Bates Jean François Millet Joseph Blanc Léon Chévreuil Théodore Rousseau
 • De bor på ett lantligt artisthotell med ungefär 20 andra målare, mest paysagister [landskapsmålare]; där finns en "ung strykful", men talangfull svensk, Carl Fredrik Hill, tidigare student i Lund där hans far är mathescos [matematik] professor.

  Lund Carl Fredrik Hill Carl Johan Danielsson Hill
 • På hotellet lever man för 5 francs om dagen; Edelfelt skall snart vandra till Fontainebleau; han sitter och skriver i biljardsalen, där det hänger karrikatyrer av alla de hundratals målare som bott på stället; i matsalen är väggarna fullhängda med minnen och skisser av målare, bl.a. en vacker vy över Sankt Petersburg av Bogulubow, samt skisser av den berömda hundmålaren Charles Olivier de Penne, antwerparen Robert Mols och Carolus Duran; klockan är 9 på morgonen och alla målare sitter klädda för att dra ut i skogen; där finns fransmän, spanjorer, engelsmän, ungrare, en svensk och amerikaner; Edelfelt vet inte om han på kvällen stannar där, i Fontainebleau eller i Marlotte.

  Sankt Petersburg Fontainebleau Marlotte Carolus-Duran Aleksej Bogoljubov Robert Mols Charles Olivier de Penne
 • Följande kväll är Edelfelt bjuden till Madame Jaquinot i Paris på musiksoaré med Filip Forstén, Mathilda Grabow, mademoiselle Marguerite Jaquinot och en italiensk orgelvirtuos.

  Paris Filip Forstén Mathilda Grabow Jacquinot Marguerite Jacquinot
 • I förrgår träffade Edelfelt Pauline Ahlberg på Elme Marie Caros föreläsning; hon hälsar Alexandra Edelfelt och tackar för brevet.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg Elme Marie Caro
 • Vad de är odrägliga amerikanerna; i allmänhet har de en säkerhet i uppträdandet som skiljer dem från européer.

 • Edelfelt har inte fått några pengar från Calle Holm eller Herman Frithiof Antell; det vore bra om Alexandra Edelfelt kunde skicka pengar till hyra och kläder.

  Alexandra Edelfelt Carl Holm Herman Frithiof Antell
 • Edelfelt ber om förlåtelse för det slarviga brevet; han har inte lagt ner mer än tio minuter på att skriva det och hela tiden har han plågats av Dewey Bates, som inte verkar kunna vänta några minuter extra, Yankee!; Edelfelt tar farväl av Alexandra Edelfelt och hälsar alla.

  Alexandra Edelfelt Dewey Bates