beställningar brev champagne drycker födelsedagar Gud insamling män myndiga översvämningar pensionat resor sällskapsliv skådespelare skulptörer sommar studier (studieinnehåll) väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Paris till Alexandra Edelfelt, skrivet den 22 juli 1875, 4 sidor.

[...] Jag skulle naturligtvis redan i går ha svarat på den hjertliga innerligt välkomna födelsedagsgratulationen från Mamma, Ellen och Anni, men händelsen gjorde att jag på eftermiddagen gick till Lindholm, och af honom blef bjuden på middag – en afskedsmiddag som han höll för Becker, ett svenskt herrskap Norstedt, Forsberg och mig. – Vi gingo till ”Wepler” (Restaurant i Clichy), och fingo en fin middag och hade roligt. Vid desserten ville jag på något sätt visa min tacksamhet för Lindholms, af hvilka jag så ofta varit inbjuden och tog derföre in 2 flaskor champagne, hvarvid Lindholm föreslog en skål för mig och mina 21 år, jag en för Fru Lindholm, Norstedt en för Finland o.s.v. Hos ”Wepler” äter man i berceau’n i trädgården, och som vädret var herrligt sutto vi der och drucko kaffe till klockan 10. –

Min födelsedag ingaf mig en massa rätt allvarliga tankar. Ansvarig för mina handlingar har jag redan länge varit, men jag blir nu man från att ha varit pojke, och skall rätt snart få lof att visa hvad jag duger till. Det är ansvarsfullt att fylla 21 år men jag hoppas att jag med Guds hjelp, också snart skall skall bli karl. [...]

Innehåll

 • Edelfelt har fått födelsedagsgratulationer från Alexandra, Ellen och Anni Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt blev bjuden på avskedsmiddag av Berndt Lindholm med Adolf von Becker, ett svenskt herrskap Norstedt och Nils Forsberg hos "Wepler", en restaurang i Clichy; Edelfelt ville visa sin tacksamhet för Lindholms och beställde in två flaskor champagne; Lindholm föreslog en skål för Edelfelt och hans 21 år, Edelfelt för fru Carolina Lindholm, och Norstedt för Finland.

  Finland Clichy Wepler Adolf von Becker Nils Forsberg Berndt Lindholm Carolina Lindholm Nordstedt
 • Edelfelts födelsedag ingav många allvarliga tankar; han har länge varit ansvarig för sina handlingar, men i och med att han blir 21 år och myndig blir han nu man från att ha varit pojke; med Guds hjälp hoppas han att han snart skall bli karl; hans vänner delade många hoppfulla lyckönskningar.

 • Alla reser bort för sommaren; Filip Forstén åker nästa vecka; Bernt Lindholm åker till Sverige, där hans familj kommer att stanna nästa år, medan han själv återvänder i oktober; Adolf von Becker reser till Écouen.

  Sverige Écouen Adolf von Becker Berndt Lindholm Filip Forstén
 • École des Beaux Arts stänger i övermorgon för sommaren; Julian Alden Weir har talat om att fara ut till Bas-Meudon under lovet, men Edelfelt tror inte det blir av.

  École des Beaux-Arts Bas-Meudon Julian Alden Weir
 • Alexandra Edelfelt har antagligen läst om översvämningen i Toulouse; det är storartat att se hur fransmännen hastigt har samlat in pengar till de ca 100 000 utblottade; i Ecole des Beaux Arts hade de en insamling och ett lotteri; Paris artister har på skulptören Alexandre Falguières uppmaning ställt till en tavelauktion; en aktör på Vaudeville, Jean-François Berthelier gav hela sin recett [inkomst], 7 000 francs åt de översvämmade och Patrice Mac Mahon tackade honom varmt.

  Toulouse École des Beaux-Arts Théâtre du Vaudeville Alexandra Edelfelt Patrice de Mac Mahon Alexandre Falguière Jean-François Berthelier
 • Edelfelt skulle gärna hinna se lite av sommaren därhemma.

 • På födelsedagen fick Edelfelt ett vänligt brev från Pauline Ahlberg, som ännu hoppas på ett återseende i Stockholm och talar om att återvända nästa vinter.

  Stockholm Pauline Ahlberg
 • Härom kvällen var Edelfelt hos Madame Jaquinot, som var nästan alldeles ensam; de satt och pratade till rätt sent.

  Jacquinot
 • Edelfelt har inte hört av Axel Antell sedan han reste; han borde vara i Schwarzwald där fröken Rosina Hertzberg lär befinna sig, eller så har han rest direkt till Italien; det enda Edelfelt vet är att hans första anhalt var Basel.

  Italien Basel Schwarzwald Axel Antell Rosina Hertzberg
 • Edelfelt skall gå till Jules Marie Lavée med en teckning på trä; han är rädd att även denna blir kasserad; det är skada att lära sig teckna på trä vid ett så viktigt arbete som Julqvällen.

  Jules Marie Lavée
 • Nu då kvällarna är så vackra är det frestande att gå ut, vilket inverkar på brevskrivandet.

 • Edelfelt har brev från Finland, Sverige och Belgien att besvara.

  Finland Sverige Belgien
 • *Brevet blev kort denna gång, men Edelfelt skall göra bättre nästa gång.