Innehåll

 • Efter att Edelfelt senast i hast hade skrivit från doktor Eljert Mobecks gick han inte som planerat till Hotellträdgården; han gick till teatern och hade tillfälle att se Jönköpingspubliken; de enda han kände där var kadetten Harald Moberger och Bror Munck.

  Jönköping Eljert Edvard Mobeck Carl Bror Munck af Fulkila Harald Gottfrid Moberger
 • Leuhusens hade åkt till stationen för att ta emot general H. C. Leuhusen med grevinna Fredrique Leuhusen; följande dag anlände minister Carl Sterky med familj, som varit i Stockholm för att hälsa på dottern, fru Amelie Cedersköld; Edelfelt återvände till doktor Eljert Mobecks efter att han hälsat på sällskapet på hotellet.

  Adelaide Leuhusen Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen Carl Gustaf Sterky Carl Leuhusen Fredrique Leuhusen Carl Sterky Maria Mathilda Sterky Amelie Cederschiöld Pauline Emma Mathilda Sterky Helena Augusta Elisabeth Sterky
 • Edelfelt tillbringade kvällen hos doktor Eljert Mobeck; de åkte sedan till värdshuset Limugnen, som han tidigare inte förstått att var så vacker i höstkvällen.

  Limugnen Eljert Edvard Mobeck
 • Doktor Eljert Mobeck erbjöd Edelfelt "att kinesa" [sova] hos sig över natten, men Edelfelt åkte med de andra till Granbäck; Edelfelt och tante Adelaide Leuhusen åker följande dag till Ryhof.

  Granbäck Ryhof Adelaide Leuhusen Eljert Edvard Mobeck
 • Mamsell Berg har lånat Edelfelt ”Dikter af Fjalar”.

  Berg Carl Östergren
 • Edelfelt jämför svenska författare som Fjalar och andra "Upsalastudenter" med finländarnas Zacharias Topelius, J.J. Wecksell, Theodor Lindh och Odo Reuter den yngre; ett positivt undantag finns bland svenskarna – Carl Snoilsky; Edelfelt hittade förklaringen till bristen på svensk poesi i det nyvaknade politiska livet i Sverige.

  Sverige Uppsala Carl Snoilsky Josef Julius Wecksell Zacharias Topelius Theodor Lindh Odo Reuter Carl Östergren
 • Den för inte länge sedan införda svenska tvåkammarriksdagen har gett upphov till skandalskriften ”Andra kammaren”, där bl.a. ärkebiskop Anton Sundberg från Uddevalla och professor Sigurd Ribbing från Upsala svartmålas.

  Uppsala Uddevalla Anton Niklas Sundberg Sigurd Ribbing
 • I tidningarna berättades om Djurgårdsslagsmål, herr Blaise Pascals luft-produktioner i Stockholm och Göteborg, och om "Den stora hafsormen" som "mirabile dictu" [hör och häpna] härjade i Växjötrakten; doktor Eljert Moberg påstår att direktör Wilhelm Heintze som haft not i Lillsjön en vacker morgon skall komma att finna havsormen i sitt nät.

  Stockholm Göteborg Växjö Djurgården Lillsjön / Munksjön Eljert Edvard Mobeck Wilhelm Heintze Blaise Pascal
 • Direktör Gustaf Wilhelm Heintze den äldre håller på att komponera och är inne i en skaparprocess.

  Gustaf Wilhelm Heintze
 • Kapten Bernt Bergman, gift med mamsell Christina Witthof, försöker i folkmun bli av med sin fru genom att promenera henne till döds, då Vetterns vindar inte verkar förkyla henne i deras gemensamma hem som ortsborna döpt till "Kaptensro"; vilket får Edelfelt att reflektera över resonemangspartier.

  Vättern Bernt Johan Bergman Christina Charlotta Witthoff
 • Det verkar ha varit en Tycho Brahe-dag [olycksdag] den dagen Edelfelt bestämde sig att måla tante Adelaide Leuhusens porträtt; tante Leuhusen har haft dåligt med tid att sitta modell och resultatet ser inte ut att bli bra; Edelfelt grubblar över sätt att begå "mordattentat" på bilden, terpentin kunde vara ett passande vapen.

  Adelaide Leuhusen Tycho Brahe
 • Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Annie och Berta är tillbaka i Helsingfors; Mille (Emil) Cedercreutz bor i Edelfelts rum.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Emil Cedercreutz Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt frågar hur det har gått med "Poju" och hela Finska Normalskolan.

 • Edelfelt hade lånat franska illustrerade tidningar från Studentbiblioteket, Alexandra Edelfelt kunde be Leonard Serlachius föra upp dem på Studenthuset.

  Studenthuset Alexandra Edelfelt Leonard Serlachius
 • Planen hade varit att följande vecka resa till Stockholm, stanna en vecka på Gripsholm, sedan några dagar i Uppsala för att sedan påbörja "die grosse Retirade", den stora hemfärden.

  Stockholm Gripsholm Uppsala
 • Det var svårt att förutsäga när han skulle anlända till Helsingfors, då han också är bjuden till herrskapet Ahlbergs på Skurö, och även borde göra ett besök i Södertälje.

  Södertälje Skurö Johan Georg Ahlberg Emilia Ahlberg
 • Edelfelt hoppas få studera gamla möbler, tavlor o.d. på Gripsholm; från de Billmarkska teckningarna på Kiala känner han redan till lite i förväg.

  Kiala Gripsholm Carl Johan Billmark
 • Följande vecka ges en studentkonsert i Jönköping med Smålands nations sångare som är på väg till Uppsala; Leuhusens har bett Edelfelt stanna till dess.

  Jönköping Uppsala Småland Adelaide Leuhusen Alexander Leuhusen
 • Edelfelt tänker sig få ett och annat ritningsarbete i Helsingfors på hösten; han har illustrationer till Zacharias Topelius bok och teckningen åt Ferdinand Tilgmann att göra; teckningarna till Topelius har han tänkt utföra med omsorg; han har tagit reda på en utmärkt träsnidare i Köpenhamn.

  Helsingfors Köpenhamn Zacharias Topelius Ferdinand Tilgmann
 • Georg Pauli har i Stockholm lovat följa med Edelfelt till målarakademin och visa alla Gustave Dorés verk; Edelfelt skulle gärna bli som Doré, som fick 400 000 francs för [illustrationerna till] John Miltons verk ["Det förlorade paradiset"].

  John Milton Georg Pauli Gustave Doré
 • Edelfelt hoppas att Bernhard Reinhold fortfarande är i Stockholm, eftersom han tänker be om råd vis à vis C.J. Adlercreutz porträtt; kanske kommer Reinhold med till Gripsholm och ser det.

  Stockholm Gripsholm Bernhard Reinhold Carl Johan Adlercreutz
 • Förnuftiga svenskar har blivit mer och mer överens om att mycket sevärt finns att se i deras eget land; de är utleda på ungherrar som bara talar om Paris och London som sitt El Dorado, ett "non plus ultra", som om inget i världen finns utöver detta; Henning Odencrantz klagade på folks möjligheter att välja levnadsbana i Sverige medan friherre Alexander Leuhusen med möda återhöll sin vrede; missnöjda, upphöjda själar finns visserligen från "Novaja Semblas fjäll till Ceylons brända dalar".

  Paris Sverige London Novaja Zemlja Ceylon Alexander Leuhusen Henning Odencrantz
 • Edelfelt skall till Ryhof och Johnsson har redan meddelat att hästarna är förspända så han måste avsluta brevet till Alexandra Edelfelt; han hälsar till morbror Gustaf Brandt, Ellen Edelfelt och alla andra och ber modern skriva till poste restante adress Stockholm.

  Stockholm Ryhof Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt Ellen Edelfelt Johnsson