akademier Årstider ateljéer beställningar bildkonstläroinrättningar brev dagstidningar ekonomi gravering konstnärer lyrik medaljer översvämningar politiker porträtt pris (belöning) resor slott sommar studentnationer telegram utflykter utmärkelsetecken väderlek värnplikt visor

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Paris till Alexandra Edelfelt, skrivet den 9 augusti 1875, 8 sidor.

[...] Den 6te augusti, dagen före Bastien’s afresa var det utdelning af priserna för Salongen och Ecole des BA. – Ministern för allmänna undervi och de sköna konsterna, Wallon, (republikens pappa, d.v.s. den som kom fram med amendementet d. 25 februari), Seine prefekten och hela Academie des BA voro närvarande i Malpomene salen i Ecole des BA. Sedan Ministern i ett tal omnämndt de stora förluster konsten lidit detta år i Corot, skulptören Barye m.fl. samt betonat den ofantliga vigt konsten hade för Frankrike, börjades utdelningen af belöningarna. Först Hederslegionens kraschan åt skolans direktor, den utmärkte bildhuggaren Guillaume, under frenetiska applåder från de ungas sida, så officers- och chevalierskors åt andra konstnärer. – Roligt var det att se alla de utmärkta målarne, skulptörerne och arkitekterna. Falguière och Chapu de båda mästarne i skulptur äro ännu helt unga män. Den franska konstens veteran Robert Fleury, 80 åringen var också der. Så kommo medaljerna för salongen. Goupil som fick 1sta medaljen ser ut som en attaché vid ett ministerium, elegant och fin. – Då lilla Bastien Lepage kom fram för att ta sin 2dra medalj för Salongen ville applåderna aldrig ta slut. (Se för resten den korta redogörelse från Siècle som medföljer) var det icke chevalereskt af gubben Wallon, att gå och söka upp Madame Carolus-Duran i folkhopen för att räcka henne medaljen, då hon till följd af den dumma hvisslingen ej ville gå fram sjelf. När skulle en Minister i Ryssland eller en Senator i Finland göra detta? Mme Duran är utmärkt elegant, syster till Croizette. Sant är att det var för hennes mans skull hon fick sin medalj men dumt, nedrigt, är det att hvissla åt ett fruntimmer. – Bland pristagarne var en arkitekt som såg ut att vara högst 22 år – och han fick en 2ra klassens medalj. Sedan kommo belöningar i skolan, medaljerna, hvilka öfverräcktes dels af gubben Wallon, dels af markis de Chennaviens dels af grefve d’Orthez. Jag fick också gå fram och ta min tredje klassens medalj. Den är stor som en svensk specie, af silfver och der stå på – Ecole National des B.A. – Dessin d’ornam Troisième medaille à M. Edelfeld. Namnet är visst galet stafvat men det gör ingenting. När jag gick fram applåderade Gérômes elever och Bastiens klick. [...]

Innehåll

 • Edelfelt har fått två brev från Alexandra Edelfelt, med ytterligare förklaringar till telegrammet.

  Alexandra Edelfelt
 • Gustaf Wilhelm Edlund har ännu inte svarat och graverandet kan därför inte gå framåt; av tidningarnas rapportering verkar Edlund vara i Helsingfors.

  Helsingfors Gustaf Wilhelm Edlund
 • Edelfelt har träffat Jules Bastien-Lepages vän, gravören Charles Baude som är redo att åta sig graveringen för 200 francs styck, men han vill ta itu med dem genast.

  Jules Bastien-Lepage Charles Baude
 • Det är roligt att Johan Ludvig Runeberg och Alexandra Edelfelt tyckte om Augusta och systern; Pistol i stugan kommer Edelfelt som sagt att ändra.

  Johan Ludvig Runeberg Alexandra Edelfelt
 • Paris blir allt tommare på bekanta; Edouard Paupion har åkt till sin hemtrakt Bourgogne, i januari skall han utföra sitt volontariat [frivillig värnplikt]; flera av Jean-Léon Gérômes elever gör som bäst sitt volontariat, i slutet av juni kom de till ateljén för att ta farväl; amerikanen Dewey Bates har rest till Holland; bröderna Jules och Émile Bastien-Lepage bjöd på avskedsmiddag, samma dag reste också fröknarna Anna Agrell och Kinstrand till Schweiz.

  Paris Schweiz Bourgogne Nederländerna Jules Bastien-Lepage Jean-Léon Gérôme Dewey Bates Edouard Paupion Anna Agrell Kinstrand Émile Bastien-Lepage
 • Den 6 augusti var det utdelning av priserna för Salongen och Ecole des Beaux Arts; närvarande i Melpomenesalen var ministern för allmänna undervisningen och de sköna konsterna Henri-Alexandre Wallon (republikens far), likaså Seine-prefekten och hela Academie des Beaux Arts; ministern nämnde i ett tal de förluster konsten lidit under året (bl.a Camille Corot och skulptören Antoine-Louis Barye) och betonade den vikt konsten har för Frankrike; hederslegionens kraschan utdelades åt skolans direktor, skulptören Eugène Guillaume; på plats var skulptörerna Alexandre Falguière och Henri Chapu, samt den franska konstens veteran Tony Robert Fleury.

  Frankrike École des Beaux-Arts Henri Chapu Tony Robert-Fleury Alexandre Falguière Camille Corot Henri-Alexandre Wallon Eugène Guillaume Antoine-Louis Barye Melpomene
 • Medaljerna för Salongen delades ut; Jules Adolphe Goupil som fick första medalj ser ut som en attaché vid ett ministerium, elegant och fin; då lilla Jules Bastien-Lepage kom fram för att ta emot sin andra medalj för Salongen ville applåderna aldrig sluta; Edelfelt sänder med en kort redogörelse från Siècle.

  Jules Bastien-Lepage Jules Adolphe Goupil
 • Det var chevalereskt av "gubben" Henri-Alexandre Wallon att gå fram till Madame Pauline Carolus-Duran för att överräcka hennes medalj, då hon på grund av visslingarna inte vågade gå fram; när skulle en minister i Ryssland eller en senator i Finland göra detta?; Madame Duran är syster till Sophie Croizette.

  Finland Ryssland Sophie Croizette Henri-Alexandre Wallon Pauline Carolus-Duran
 • Medaljerna för skolans belöningar överräcktes av "gubben" Henri-Alexandre Wallon, markis de Chennaviens och greve d’Orthez.

  Henri-Alexandre Wallon de Chennaviens d' Orthez
 • Edelfelts fick gå fram för att ta emot sin egen medalj av tredje klass i ornamentsteckning; på medaljen av silver hade man skrivit École National des B.A., namnet Edelfeld hade de stavat fel; Jean-Léon Gérômes elever och Jules Bastien-Lepages klick applåderade då han gick fram.

  École des Beaux-Arts Jules Bastien-Lepage Jean-Léon Gérôme
 • Jules Bastien-Lepage bjöd på middag; där var brodern Émile Bastien-Lepage, Joseph Wencker, Julian Alden Weir, Albin Meyssat, Charles Baude, Edelfelt och två gamla bekanta som Edelfelt inte vet namnet på; Bastien-Lepage har nu alla belöningar i Salongen, hans guldmedalj var "utmärkt vacker", och han är nu hors concours [utanför tävlan].

  Jules Bastien-Lepage Charles Baude Julian Alden Weir Joseph Wencker Albin Meyssat Émile Bastien-Lepage
 • Jules Bastien-Lepage bjöd allesammans till dem på landet i Meuse i september; Edelfelt har förmodligen redan rest då.

  Meuse Jules Bastien-Lepage
 • Edelfelt har några gånger varit i Jules Bastien-Lepages anspråkslösa ateljé; Bastien-Lepage har börjat jämförelsevis sent, han har tagit studentexamen och varit posttjänsteman ett år då hans morfar, mot föräldrarnas vilja, sände båda bröderna till Paris och betalade deras vistelse där; "gubbens" försök har krönts med framgång; Émile Bastien-Lepage, arkitekten är också framstående och målar inte illa.

  Paris Jules Bastien-Lepage Émile Bastien-Lepage
 • Arkitekterna vid Ecole des Beaux Arts är "fiffigt folk"; Karl Alfred Caveen menar att de med råge skulle kunna slå överstyrelsen [för de allmänna byggnaderna] på fingrarna, och Edelfelt håller med; pristagaren för Romarpriset i arkitektur, Edmond Paulin, hade mästerligt behandlat uppgiften de fick att rita ett Palais de Justice [justitiepalats] i Paris.

  Paris Rom École des Beaux-Arts Karl Alfred Caveen Edmond Paulin
 • Föregående vecka åkte Edelfelt med fröknarna Kinstrand och Anna Agrell, samt deras bekanta herr Houllier till St Germain en Laye; slottet som är restaurerat av Eugène Viollet le Duc är imponerande, parken likaså; då åt middag i samma rum där Ludvig XIV är född; det började regna, så de stannade inte för att höra på musiken i parken utan åkte tillbaka till Paris.

  Paris Saint-Germain-en-Laye Ludvig XIV Anna Agrell Kinstrand Houllier Eugène Viollet-le-Duc
 • Det har regnat mycket i sommar; i Schweiz och i södern och Franche-Comté skall det vara förfäligt och man fruktar att Rhône skall svämma över; Edelfelt träffade en amerikan, William Baird, som rest till Schweiz för att måla, men han kunde inte sticka ut näsan på fem dagar och återvände därför till Paris.

  Paris Schweiz Franche-Comté Rhône William Baird
 • Edelfelt har gjort en förändring i planschen Kaptenens återkomst och ändrat fröken Augustas ställning.

  Augusta
 • Edelfelt längtar till den finländska sommaren.

 • Det förargar att Edelfelt måste måla porträtt efter fotografi hemma; roligt skulle det vara om Nyländska avdelningen hade beställt någon av Estlandrarnas porträtt.

  Carl Gustaf Estlander Jakob Estlander
 • Edelfelt hälsar till tante Adèle Gadd, Morbror Gustaf Brandt med familj, Tajta och systrarna.

  Berta Edelfelt Adelaide Gadd Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Fredrika Snygg