agentskap ångbåtar ateljéer båtar beställningar brev försäkringsbolag Gud sällskapsliv tåg veckotidningar

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Paris till Alexandra Edelfelt, skrivet den 14 september 1875, 4 sidor.

[...] Småningom börjar jag bli resfärdig, efter tusen språng fram och tillbaka genom Paris, för att flytta mina saker till andra ändan af staden (till Lindholms atelier) kopa hattfodral, gå till skräddare och försöka, springa till gravören och derfrån till ”l’Illustration” etc. etc. – och under allt detta stryker pengarna med på en alldeles fasaväckande fason.

I thorsdag morgon reser jag, om Gud vill, till Lübeck der jag borde inträffa dagen derpå omkr. kl. 10 f.m. – Jag reser med expresståg (mixte) ty om också jag då får fara i 1sta klass ända till Köln (derifrån i andra med ”mixte” så vinner jag tid och det blir bestämdt lika dyrt att ligga öfver i Köln och Hannover. – En eftermiddag får jag således att tillbringa i den goda staden Lübeck, och då skall jag skrifva några ord for att säga när jag reser, ty det händer ju ofta att ångbåten uppskjuter sin resa då lastning ej är slutad. [...]

Innehåll

 • Efter tusen olika ärenden fram och tillbaka i Paris börjar Edelfelt vara redo att resa; han har flyttat alla sina saker till Berndt Lindholms ateljé.

  Paris Berndt Lindholm
 • Edelfelt har sprungit hos gravören och l’Illustration.

 • Om Gud vill reser Edelfelt på torsdag morgon till Lübeck med expresståg; även om tåget är dyrare vinner han tid och pengar på att inte behöva övernatta i Köln och Hannover; han skriver från Lübeck, eftersom ångbåten ofta skjuter upp sin resa då lastningen drar ut på tiden.

  Köln Lübeck Hannover
 • Edelfelt var på middag hos Madame Jacquinot, som själv hade fått lov att resa till Dieppe; Mademoiselle Marguerite, som kommit hem från Genève, fungerade som värdinna.

  Genève Dieppe Jacquinot Marguerite Jacquinot
 • Pauline Ahlberg kommer tillbaka i början av oktober; Edelfelt är i dag på väg till Jacquinots.

  Pauline Ahlberg Jacquinot
 • Rådman Julle (Julius) Gadd är i staden och har sökt upp Edelfelt.

  Julius Gadd
 • Edelfelt har skrivit till Jules Bastien-Lepage och meddelat att han inte kan kommar till Meuse; han skall också skriva och tacka nej till inbjudan till Metz.

  Metz Meuse Jules Bastien-Lepage Karel Scriba
 • Axel Antell är fortfarande i Schweiz.

  Schweiz Axel Antell
 • Av hans bekanta i Paris har han de senaste dagarna bara träffat Joseph Wencker, Albin Meyssat och Charles Baude.

  Paris Charles Baude Joseph Wencker Albin Meyssat
 • Charles Baude sköter om graveringen, tryckningen och hemsändandet av teckningarna till Julqvällen.

  Charles Baude
 • Charles Baude presenterade Edelfelt för Lucien Marc, direktör för l’Illustration: Marc lovade sända träklossar till Finland och gav honom frihet att välja motiv, något från finska folklivet eller naturen skulle det vara; Alexandra Edelfelt skall därför inte vara förvånad om det kommer ett paket från l'Illustrations byrå; Edelfelt tar farväl och skall skriva från Lübeck.

  Finland Lübeck Alexandra Edelfelt Charles Baude Lucien Marc
 • Morbror Gustaf Brandts planer på agenturskap försvåras av att han vill skriva på svenska; inget bolag har svenska tolkar eller vill gå till översättningsbyrån vid Place de la Bourse; Edelfelt skall gå till försäkringsbolagen le Soleil och le Monde för att höra sig för; det går mycket tid åt att höra sig för i Paris och Edelfelt har inga affärsbekanta; det är synd att Julle (Julius) Kleineh inte längre är i Paris.

  Paris Place de la Bourse Gustaf Brandt Julius Kleineh