adresser (kommunikation) antiken arkitektur ateljéer brev dieter drycker frukter historia hyresbostäder katolicism kejsare konstnärer konstsamlingar kyrkor mat museer palats påvar resor restauranger rokoko sjukdom (tillstånd) skulptörer skulptur tavlor torg väderlek viner

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet i mars 1876, 8 sidor.

[...] Först i går och i dag har det varit menskligt väder här, fastän det ännu håller sig dugtigt kallt. Igår expedierade jag ett bref till G. Ph. Armfelt som troligen var litet nedstämt – nu är det helt annorlunda och den blå himlen jagar sorgsna fantasier på båten. Men tänk blott, Mamma, att sitta de 4 första dagarne i Rom, under hellregn i kalla rum med en person som ej kan lemna hotellet tillföljd af magåkomma, som jemrar sig och är vid uruselt humör. Hoving tyckes nu ha sluppit sitt onda, och jag tar mig nog tillvara för att dricka söta viner eller äta för mycket frukt, sedan jag sett huru illa det kan gå med denna diet. Jag var visserligen under dessa första dagar, bedröfliga i åminnelse ute hela förmiddagarna, och hann då se en massa gallerier och kyrkor, men det bästa återstår ännu, d.v.s. Vaticanen. Mamma vet att påfven ej mera håller sina palatser oppna för menige man, utan man får ha en skild permesso. Den har nu Runeberg skaffat, och jag skall inom kort kunna säga hvilket intryck stancerna, loggierna och sixtinska kapellet gjort på mig. [...]

Innehåll

 • Edelfelt har inte pennor och bläck i deras nya kvarter och måste därför besvara Alexandra Edelfelts välkomna brev med blyerts; det var ledsamt att Mamma inte fick de Juslinska rummen, men det blir säkert trevligt även vid Järnvägstorget; han känner sig lugnare då Mamma åtminstone fått tak över huvudet.

  Järnvägstorget Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt har flyttat in i ett nytt logis; de har två lagom stora rum med ett toalettrum till sitt förfogande på Via di due macelli no. 9; i Rom har de 2 till 3 numror på varje hus; deras inkvartering är vacker och väl möblerad och kostar 180 francs i månaden med uppassning.

  Rom
 • Först sedan igår har de haft mänskligt väder, även om det fortfarande är kallt; gårdagens brev till Gustaf Philip Armfelt blev därför troligen lite nedstämt; Alexandra Edelfelt måste tänka sig hur det känns att de första dagarna i Rom under hällregn sitta i kalla rum med en person som inte kan lämna hotellet på grund av magåkomma; Victor Hoving har nu tillfrisknat, men Edelfelt kommer att undvika söta viner och att äta för mycket frukt sedan han sett hur illa det kan gå med en sådan diet.

  Rom Alexandra Edelfelt Victor Hoving Gustaf Philip Armfelt
 • På förmiddagarna har Edelfelt hunnit se en massa gallerier och kyrkor, men det bästa återstår ännu, Vatikanen; som Alexandra Edelfelt vet håller påven inte längre palatsen öppna för allmänheten, utan man måste ha en skild permesso, ett skilt tillstånd, vilket Walter Runeberg har skaffat; inom kort kan Edelfelt säga vilket intryck stancerna [stanza–rum], loggierna [täckta pelargångar] och sixtinska kapellet gjort på honom.

  Sixtinska kapellet Vatikanen Alexandra Edelfelt Walter Runeberg Pius IX
 • I Capitolinska museet gladde sig Edelfelt över att se många bekanta saker, som han beundrat och tecknat så ofta förr, t.ex. skulpturerna den döende galliern, Antinous och Capitolinska Venus.

  Kapitolinska museerna Venus Antinous
 • I palazzo Barbirini finns Guido Renis Beatrice Cenci och Rafaels Fornarina; Rafaels, Michelangelos och Tizians tavlor vinner på närmare bekantskap; Edelfelt har sett Peterskyrkan, Pantheon, Colosseum, Forum romanum och Constantins basilika.

  Peterskyrkan Palazzo Barberini Pantheon Colosseum Forum Romanum Maxentius och Konstantinbasilikan Michelangelo Rafael Tizian Guido Reni Beatrice Cenci
 • Peterskyrkans inre ger ett magnifikt första intryck; byggnaden ger emellertid mer en uppfattning om påvemaktens storhet under Leo X och Julius II än om det rena och upplyftande en kyrka bör äga; den gamla byggnaden är ren och fin och ny som om den var byggd igår.

  Peterskyrkan Leo X Julius II
 • Det gamla Rom med Colosseum, Forum Romanum och ruinerna av Palatinum har sysselsatt Edelfelts tankar; han har stått på samma rostra [talartribun] som Cicero; han har gått på samma stenläggning som Julius Cæsar; i Colosseum har han med Jean-Léon Gérômes utmärkta tavlor i minnet satt sig in i dessa grymma tider; man föraktar nutidens tiggare och pack som ansätter resande på Forum romanum och inte vet att de står på helig mark då de kallar torget Il camppo vaccino, kotorget; torget verkar så litet för att kejsare fortsatte att bygga nya tempel där för att undvika upproriska folkskockningar och såg hellre att trogna undersåtar samlades på deras egna torg, därav forum Augustum och Trajanum.

  Rom Colosseum Forum Romanum Forum Augustum Forum Traiani Palatinen / Palatium / Palatinum Jean-Léon Gérôme Marcus Tullius Cicero Julius Caesar
 • Privathusen är enkla och småkyrkor är utförda i avskyvärd rokokostil; även i Peterskyrkan finns altaren, statyer och prydnader från denna dekadensens mest vidriga period.

  Peterskyrkan
 • Monte Pincio står nu grönt och härligt; Edelfelt planerar gå upp dit varje dag och njuta av utsikten; föregående dag var han ensam i Villa Borghese och gick omkring i ungefär 4 timmar i parken.

  Pincio Villa Borghese
 • Edelfelt tycker att Italien inte är fullt sådant som man ser det på bilderna; det är värdigare, allvarligare, djärvare i teckningen och mörkare i tonen; han har på plats kontrollerat riktigheten i akvarellvyerna de har hemma; vyn av Forum Romanum har bron för långt borta.

  Italien Forum Romanum
 • Edelfelt önskar att hans resesällskap skulle ha lite mera ungdom och entusiasm; Alexandra Edelfelt har bett om en karakteristik av Victor Hoving; Hoving är god och präktig med gott huvud och omdöme, men har ett "gement lynne"; han är också fet, rik och bekvämlig; han koketterar med sina fel och pratar därför mera än han egentligen menar; igår påstod han t.ex. att han inte ville förlänga resan, utan ger pengar åt Edelfelt för att resa till Neapel medan han själv åker till Paris för att få äta ordentligt på Restaurant Grand Vefour, palais royal.

  Paris Neapel Palais-Royal Grand Véfour Alexandra Edelfelt Victor Hoving
 • Edelfelt avbröts av att Walter Runeberg och Victor Hoving tvang honom med på kafé; middagen blev sen; de drack champagne och åt ostron.

  Victor Hoving Walter Runeberg
 • Edelfelt har varit i Johannes Takanens ateljé och tilltalas mera av dennes arbeten och riktning än Walter Runebergs; Edelfelt har haft långa diskussioner med Runeberg om skulpturens uppgift i deras tid; det skall göra Runeberg gott att komma till Paris; Edelfelt tycker han är svag i utförandet och alla hans arbeten, med undantag för Psyche och sefyrerna, lider av en liten klumpighet; Edelfelt är tacksam över att Victor Hoving beställt en byst i marmor av Takanen, för att ställas ut i sommar.

  Paris Victor Hoving Walter Runeberg Johannes Takanen Psyche
 • Vännerna väntar på Edelfelt för att bege sig till Vatikanen; han sänder tusen hälsningar från Rom och Via del Babuino dit han går alla dagar från Monte Pincio.

  Rom Vatikanen Pincio