adresser (kommunikation) Bibeln brev drycker engelsmän franska Gud italienare italienska konfirmation konstnärer konstsamlingar kvinnor kyrkor museer post resehandböcker resor restauranger sjukdom (tillstånd) språk tavlor värdshus viner

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 25 mars 1876, 8 sidor.

[...] På Vatikanen voro vi häromdagen med Runebergs, och jag såg till min stora glädje att jag redan förut haft så pass mycket reda på hvad dess samlingar innehöllo att intet enda af de bättre konstverken var mig obekant. Capella Sistina gör ett mägtigt ofverväldigande men oroligt intryck. Yttersta domen har jag aldrig förstått mig på och att nu se originalet, svart, fläckigt och öfvermåladt som det var, gjorde ej att denna jättekomposition vann i mina ögon. Emellertid är MichelAngelo som konstnär kanske den mägtigaste ande som lefvat. Det gudomliga, det öfvernaturliga har han aldrig vunnit, och ej heller eftersträfvat, men den menskliga andens kamp, trots och förodmjukelse har han skildrat så som ingen annan. Taket i Sixtinska kapellet är, som hvar man vet, det intressantaste der. Med ledning af de utmärkta kopior o. fotografier av Vat.s samlingar som finns i École des Beaux Arts har jag redan förut kunnat göra mig en fullkomligt rigtig föreställning om detta gigantiska konstverk (taket i kapellt). Att folk gå åt färgen i dessa fresker förstår jag ej, ty de äro utförda i en fin rödgrå ton, som är utmärkt harmonisk, och som helt säkert i tiden varit särdeles angenäm för ögat. Af Profeterna tycker jag mest om Daniel o. Jonas, af panneau’erna om Adams skapelse o. Syndafallet. [...]

Innehåll

 • Av Alexandra Edelfelts brev framgår att hon tror att Edelfelt reser omkring i norra Italien; av breven från Venedig kommer hon att se att de åkt direkt till Rom; han vill rätta till ett misstag i hans föregående brev; han skrev att de bor på Via di 2 Macelli, medan de egentligen bor på den föregående tvärgatan San Guiseppe; för att breven säkert skall komma fram lönar det sig för Mamma att skriva poste restante, Edelfelt passerar i vilket fall posten varje dag.

  Italien Rom Venedig Alexandra Edelfelt
 • Victor Hoving är på nytt sämre och har inte lämnat rummet; Edelfelt har varit hos en tysk läkare och tre gånger på apoteket; Hovings krasslighet har lett till att Edelfelt uteslutande har fått sällskapa med Harling om dagarna.

  Harling Victor Hoving
 • Edelfelt besökte tillsammans med Runebergs häromdagen Vatikanen; Edelfelt kände till alla de viktigaste konstverken; Capella Sistina [Sixtinska kapellet] gör ett överväldigande men oroligt intryck; Yttersta domen har Edelfelt aldrig förstått sig på; MichelAngelo som konstnär är ändå den mäktigaste ande som levat; det gudomliga, övernaturliga, har denne aldrig vunnit eller eftersträvat, men den mänskliga andens kamp, trots och förödmjukelse har han skildrat som ingen annan; tack vare Vatikanens samlingar på École des Beaux Arts hade Edelfelt en god föreställning om det gigantiska konstverket i taket på Sixtinska kapellet; av profeterna tycker han mest om Daniel och Jonas, av pannåerna Adams skapelse och Syndafallet.

  Sixtinska kapellet École des Beaux-Arts Vatikanen Lina Runeberg Michelangelo Walter Runeberg Daniel Jona Adam
 • Rafaels Stanzer [rum] överträffade allt vad Edelfelt sett i dekorativt måleri; det är en skada att Rafael låtit sina elever utföra så mycket av arbetena, skillnaden är iögonenfallande; Rafaels måleri är lättare att förstå än MichelAngelos; man kan inte annat än avundas dessa engelsmän som så lätt verkar komma underfund med ett så stort snille som MichelAngelo och står och suckar sitt splendid och beautiful inför taket i Capella Sistina; det är synd att Loggian [pelargång] är så illa medfaren; man märker hur genomartistisk Rafael är då man kommer in i den andra loggian som kallas di Berberini, Berberini har gjort allt för att kopiera Rafael men har misslyckats fatalt; den bästa kopian av Rafael hittas i den nyaste loggian som pryddes under Pio IX; Edelfelt planerar snart återkomma till Vatikanen; permesso [inträde] lär man kunna skaffa genom danske konsuln.

  Sixtinska kapellet Vatikanen Michelangelo Rafael Roder Pius IX Urban VIII (osäker koppling)
 • Föregående dag var Edelfelt på språng, och såg inte till Victor Hoving förrän på kvällen; först gick han till palazzo Borghese där han såg kända tavlor av Tizian, Rafael och Correggio.

  Palazzo Borghese Correggio Victor Hoving Rafael Tizian
 • Det vore roligt att kunna använda tillräckligt med tid på varje galleri, men för detta skulle fordras många år; Bertel Thorvaldsen har sagt att han inte vet hur mycket tid som behövs för att se allt sevärt i Rom, för han har bara varit där 40 år.

  Rom Bertel Thorvaldsen
 • Edelfelt fortsatte till Colosseum där han träffade Harling med Bædeker [reseguide] under armen; de klev upp på högsta spetsen och hade utsikt över Campagnan, av Rom såg man bara den gamla delen med Mons Palatinus, Capitolium och forum Romanum; de fortsatte till Roms äldsta kyrka San Giovanni di Laterano och såg folket kräla upp för Scala Santa [heliga trappan]; därefter beslöt de sig för att gå genom hela Rom till Monte Pincio.

  Rom Campagna romana Pincio Colosseum Forum Romanum Palatinen / Palatium / Palatinum Capitolium San Giovanni in Laterano Scala Santa Harling
 • På Piazza del Popolo hade de stämt möte med Walter Runeberg och Vilhelm Bissen, som föreslog en promenad utåt Via Appia; på vägen dit passerade de Forum och Palatinum, Circus Maximus och Porta di San Sebastiano.

  Piazza del Popolo Forum Romanum Palatinen / Palatium / Palatinum Via Appia Circus Maximus Porta San Sebastiano Walter Runeberg Vilhelm Bissen
 • Gustave Boulanger hade på förra årets Salong en tavla som han kallade: en eftermiddag på Via Appia under kejsartiden, vilken var full av liv; nu såg man bara någon tempelruin, en bonde, eller några engelsmän med den oundvikliga röda boken [Bædekers reseguide] under armen; de gick till Cecilia Metellas grav och vek därefter av över Campagnan till Egerias lund (där Numa Pompilius lär ha lärt sig vishetens ord av skogsjungfrun Egeria); i fonden syntes Sabinerbergen; Harling hade tagit en vagn redan vid Cecilia Metellas grav; de andra plockade anemoner i den heliga lunden och drack av källans vatten; solen höll på att gå ner då de i snabb takt återvände till staden; det är ett riktigt nöje att umgås med Walter Runeberg; Vilhelm Bissen är också älskvärd men är en av "de stilla i landena"; de gjorde uppehåll vid små och egendomliga osterior för att dricka vin, Edelfelt tycker det smakar som sockrad svagdricka med en liten vinsmak till; de tågade in i staden genom stadsporten vid San Giovanni de Laterano.

  Campagna romana San Giovanni in Laterano Via Appia Cecilia Metellas grav / mausoleum Egerias lund Sabinerbergen Harling Walter Runeberg Gustave Boulanger Vilhelm Bissen Numa Pompilius Egeria
 • Idag har Edelfelt gått till Trastevere, han gick vilse flera gånger fast han hade stadsplanen i fickan; i de smutsiga gränder ser man folket så som det är; folktyperna har mycket mindre tillgjord sentimentalitet, men mera karaktär och skönhet än man ser på de oljetryckstavlor som Berlin välsignar världen med; Edelfelt ville gärna kunna italienska; med franska kan man klara sig i närheten av corso, men inte på andra ställen; han saknar arbetet men har ännu inte kommit sig för att måla.

  Berlin Trastevere Corso / Via del Corso
 • Harling vill att de nästa vecka reser till Neapel; Victor Hoving kommer åtminstone inte med; Edelfelt önskar att Hovings mage blir bra, annars har resan för honom varit en verklig plåga.

  Neapel Harling Victor Hoving
 • Edelfelt har inte hört något från Julian Alden Weir, fastän han bett honom skriva Rome, poste restante; de kommer möjligen att stanna i Rom en hel månad, så Alexandra Edelfelt kan adressera breven dit; i varje fall borde Walter Runeberg få ut breven med Edelfelts visitkort.

  Rom Alexandra Edelfelt Walter Runeberg Julian Alden Weir
 • Ellen Edelfelt konfirmeras om en vecka; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa till henne och ber Gud välsigna dem alla.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • *Edelfelt skall skriva till Pauline Ahlberg; han kommer antagligen att hinna träffa henne i Paris.

  Paris Pauline Ahlberg
 • *Alexandra Edelfelt får inte tro att Edelfelt inte har ägnat Victor Hoving tillräckligt med uppmärksamhet under dennes sjukdom; han har varit så vänlig som möjligt.

  Alexandra Edelfelt Victor Hoving