auktion dieter drycker sjukdom (tillstånd) sjukhus tavlor vänner

Beskrivning

Albert Edelfelts dikterade brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet av Pietro Krohn den 2 maj 1876. Andra halvan av brevet är en rapport av Krohn. 4 sidor.

Innehåll

 • Pietro Krohn skriver på Edelfelts diktamen och tackar för Alexandra Edelfelts brev.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn
 • Edelfelt har fått vara lika frisk som de föregående dagarna; temperaturen har varit oförändrad och han har, med undantag för den trötthet som följer med kraftlösheten, inte känt några slags plågor; han får ännu inte äta fast föda, gläder sig över att få dricka kaffe, te och choklad och alla slags flytande föda.

 • En underrättelse i brevet till Pietro Krohn som Edelfelt inte kan låta bli att förundra sig över är den om auktionen och den ofantligt höga summa allt detta kom att stiga till; han tycker synd om alla dem som kastat pengar på dessa gamla studier.

  Pietro Krohn
 • Under dessa dagar har Edelfelt knappt en minut varit utan sällskap; Pietro Krohn har trots hans förmaningar stannat hos honom hela dagen igenom; på kvällarna kommer sjukskötaren Giovanni och pratar om ditt och datt; i morse sade Erhardt att Edelfelt var på bättringsvägen.

  Pietro Krohn Erhardt Giovanni
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa till alla hans vänner, Morbror Gustav Brandt, Tante Adèle Gadd, gamla Tajta (Fredrika Snygg) och de kära systrarna; de har dagligen och stundligen varit i hans tankar.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Adelaide Gadd Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Fredrika Snygg
 • Pietro Krohns tillägg: idag har Albert fått lov att skriva både inledning och avslutning på brevet; hans handstil kanske verkar lite väl osäker, men det är svårt att skriva i liggande ställning; Krohn vill tacka för Alberts studiekamraters inbjudan att "supa ihjäl" honom under ett besök i Finland; även om Krohn någongång avlägger ett besök i Johan Ludvig Runebergs land, som genom Albert kommit än mera nära, vill han helst få lov att ha lite av livet i behåll; det gläder honom att dagligen genom breven till Albert få ta del av den tankemöda och det hjärta som är tecken på allt det goda som gror vid Suomis tusende sjöar.

  Finland Johan Ludvig Runeberg Pietro Krohn