dieter drycker fotografier mat namnsdagar porträtt sjukdom (tillstånd) sjukhus telegram

Beskrivning

Albert Edelfelts dikterade brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet av Pietro Krohn den 5 maj 1876. Andra halvan av brevet är en rapport av Krohn. 4 sidor.

Innehåll

 • Pietro Krohn skriver på Edelfelts diktamen; på Alexandra Edelfelts namnsdag har Edelfelt bara sitt hjärtas varmaste lyckönskningar att bjuda på och hans glädje över att han genom sitt tillfrisknande inte förmörkar denna dag; han kan tänka sig att hennes sinne har varit glatt sedan det senaste telegrammet; han känner sig som en helt annan människa då han har fått vara uppe under den vackraste tiden på dagen; han går ännu ostadigt som Calle Holm, men ändå tillräckligt bra för att med stöd av Krohns arm kunna komma ut på verandan och där låta den varma vinden svepa omkring honom och inandas blomsterdoften; med tanke på den mat som han de senaste dagarna ätit vid bord skulle man inte tro att han för tre veckor sedan med nöd och näppe drack sina koppar buljong.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Carl Holm (osäker koppling)
 • Det är en månad sedan Edelfelt togs in på hospitalet [sjukhuset] och han kan inte vara annat än glad och tacksam över att vara så rask som han är; till stor del tror han att hans tillfrisknande är en följd av att Pietro Krohn ståndaktigt avvisat alla andra läkare än Erhardt, för vilken de har fullkomlig tilltro; Edelfelt har senare fått höra att flera läkare erbjudit sin hjälp och gjort ordinationer som något avviker från Erhardts; ju flere kockar desto sämre soppa; ett sorgligt bevis på detta är den norska Fru Wiesener, som Krohn visst har nämnt i sina brev; hon har haft fyra läkare och ligger nu ganska sjuk.

  Pietro Krohn Erhardt Alette Helene Wiesener
 • Pietro Krohn påstår att Edelfelt ser mycket friskare ut än för några veckor sedan; hans ansikte är visserligen avmagrat, håret är långt och han har en skäggstubb på över en tum.

  Pietro Krohn
 • Hur går det med fotograferingen av Edelfelts porträtt?; om det är möjligt får de skynda på med fotograferingen, för det vore roligt att kunna visa avbildningarna för Pietro Krohn.

  Pietro Krohn
 • Edelfelt har suttit uppe i fem timmar och han är därför lite trött; han har druckit Alexandra Edelfelts skål och han ber henne kyssa systrarna och hälsa alla.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Pietro Krohns tillägg; som Alexandra Edelfelt ser är Krohn bara pennan i Alberts hand, han skriver ner allt som Albert vill; beträffande fotograferingen Albert nämnde om bad han Krohn säga att hon följande dag skall få närmare instruktioner.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn