blommor dagstidningar danskar döden epidemier fransmän illustration kartor norrmän nunnor sjukdom (tillstånd) sjukhus trädgårdar

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 9 maj 1876, 4 sidor. Illustration "bottenplan och karta över sjukhuset och dess omgivning" på sid 4.

Innehåll

 • Alexandra Edelfelt hade i ett brev till Pietro Krohn sagt att det kanske vore bäst att ännu hemlighålla Victor Hovings död för Edelfelt; Edelfelt har tagit nyheten med resignation och är glad över att ha fått veta om saken, i annat fall skulle saken ha avslöjats på ett ganska obehagligt sätt föregående dag; Hovings sjuksköterska (en tysk bokbindarhustru) sökte upp Edelfelt på sjukhuset och rabblade upp vad som hänt tills hon avbröts av Giovanni.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Victor Hoving Giovanni
 • Edelfelt är glad att Alexandra Edelfelt inte kom dit under hans sjukdomstid; resan skulle ha kostat och tagit på krafterna; på detta sätt slipper Mamma se honom i feberyra och sjukdom.

  Alexandra Edelfelt
 • Norske doktor Holm har infört en varning för nordbor att komma till Rom i norska och danska tidningar; det är synd att en varning inte har förts in i finska tidningar; Rom lär svämma över av finländare.

  Rom C. Holm
 • Walter Runeberg med fru har varit på besök.

  Lina Runeberg Walter Runeberg
 • Edelfelt har på sista tiden blivit bortskämd med blommor; en fransk nunna, soeur [syster] Jeanne, på hospitalet hade varit mycket snäll mot honom, talat om hopp och tillfrisknande under sjukdomstiden, samt varannan dag tagit med sig blommor, vilket fröjdade Edelfelt mycket; hon var inte alldeles ung, men tog sig stilig ut i sitt dok och vackra dräkt; han avslutar med att önska Alexandra Edelfelt god natt.

  Alexandra Edelfelt Jeanne
 • *Illustration i brev: bottenplan och karta över sjukhuset och dess omgivning med Tarpejska klippan; fru Wiesener är dålig; Pietro Krohn hälsar.

  Tarpejska klippan Pietro Krohn Alette Helene Wiesener