Innehåll

 • Edelfelt har läst igenom samlingen av Alexandra Edelfelts brev från hans sjukdomstid och slås av den ångest som framträder i raderna; Pietro Krohn har refererat en del och läst upp en del av innehållet.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn
 • Edelfelts sjukdom har varit mycket farligare än han vetat; Giovanni berättade om märkvärdiga förändringar i hans tyfus; Pietro Krohn har emellertid sagt att Erhardt aldrig förlorat hoppet för Edelfelt del.

  Pietro Krohn Erhardt Giovanni
 • För fru Alette Wieseners del telegraferade man i flera dagar att allt hopp var ute och som svar fått anvisningar för vad som borde göras då hon var död; nu är hon emellertid bättre och kommer kanske att klara sig från denna svåra sjukdom.

  Alette Helene Wiesener
 • Edelfelt har ytterst dunkla minnen från den svåraste tiden; han minns inte att några danska och norska läkare flera gånger var inne hos honom; feberfantasierna kommer han däremot ihåg; i början var det Nikolaj Adlerberg som i full generalsuniform kom och underhöll honom; några dagar innan han blev sjuk hade han sett generalen på Piazza del Tritone; sedan var han övertygad om att Alexandra Edelfelt kommit till Rom; en dag då han tyckte sig vara riktigt dålig hade han talat med Mamma en lång stund om döden, livet efter detta, försoning och nåd; sålunda finns det bra mycket förstånd till och med i fullständig yra; i dag är det två veckor sedan hans sista återfall som räckte 36 timmer, och han har sedan dess inte sett några tecken av sjukdomen; Erhardt har de tre senaste dagarna bara ropat "Guten morgen, Hr Edelfelt" genom dörren och gått vidare.

  Piazza Berberini Alexandra Edelfelt Nikolaj Adlerberg (osäker koppling) Erhardt
 • (Senare): Edelfelt önskar att Alexandra Edelfelt varit med på promenaden som han nyss ensam gjorde i trädgården; utsikten ville man teckna och måla av; i trädgården växer himmelshöga cypresser; kaktus, oljeträd, fikon och rosor i alla färger.

  Alexandra Edelfelt
 • Fru Lina Runeberg med Walter har hälsat på; hon hade med sig en skål kräm som doktor Holm sade var hälsosam.

  Lina Runeberg Walter Runeberg C. Holm
 • Pietro Krohn har hela kvällen berättat om danska kriget, och historier från Danmark och Italien; han säger att Edelfelt inte får skriva längre och ber att få hälsa Alexandra Edelfelt att han inte längre behöver skriva för Edelfelts räkning.

  Italien Danmark Alexandra Edelfelt Pietro Krohn
 • Är Morbror Gustaf Brandt fri från sin lunginflammation?; Edelfelt hälsar också till tante Adèle Gadd, Tajta (Fredrika Snygg), systrarna och alla vänner.

  Berta Edelfelt Adelaide Gadd Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Fredrika Snygg
 • Edelfelt tänker beställa en sommarkostym och sommarpaletå.

 • Edelfelt ville gärna tala om vad Erhardt sagt, vilket Pietro Krohn skrivit om till Alexandra Edelfelt igår; det får vänta till följande dag.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Erhardt
 • Ellen Edelfelt har skrivit på sin konfirmationsdag; hur är det med henne?

  Ellen Edelfelt