ekonomi förlovning framtid illustration läkare resor sjukdom (tillstånd) sjukhus trädgårdar väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 12 maj 1876, 4 sidor.

Innehåll

 • Erhardt tittade just in och frågade: Was? gehen Sie nicht im Garten spatsieren so einen schönen tag? [Va? Är ni inte i trädgården och promenerar en så vacker dag?]; Edelfelt förklarade att Giovanni som har nycklarna till dörren inte är på plats, så han kommer sig inte ut; med stövlar på märker han att fötterna är fria från värk.

  Erhardt Giovanni
 • De senaste dagarna har vädert varit vackert; i april var vädret grymt; sirocco-vindar växlade med åskväder så att hela huset skalv; Pietro Krohn hade under sjukdomstiden med ängslan tittat ut på det föga uppmuntrande vädret.

  Pietro Krohn
 • Både doktor Erhardt och doktor Holm har rått Edelfelt att resa hem, men tidigast den 15 juni; Edelfelt har hittills inte velat göra upp planer, men ser fram emot att komma hem; Pietro Krohn har förberett ett uppehåll i Danmark; han har ordnat uppehälle hos bekanta på ett gods på Själland, där hans bästa vän målaren Ole (Otto) Haslund bor; Edelfelt har i Rom lärt känna Haslund, som nu förlovat sig i Danmark och Krohn vill träffa Haslunds "kjäreste".

  Danmark Rom Själland Pietro Krohn Erhardt C. Holm Otto Haslund Frederikke Haslund
 • Om Edelfelt inte tar vägen över Sverige till Finland tycker han det är onödigt att fara till Köpenhamn; Pietro Krohn har inte varit hemma på 5 år och Edelfelt är rädd för att vara i vägen då Krohns gamla far, hans styvmor, bröder och vänner vill träffa honom; det vore mera angenämt att resa via Sverige (och Pauline Ahlberg i Stockholm?), men det är dyrare.

  Finland Sverige Stockholm Köpenhamn Pietro Krohn Pauline Ahlberg Frederik Krohn Herman Krohn Emilie Krohn Johan Krohn
 • (Eftermiddag): Pietro Krohn och Edelfelt har talat om teckning och illustrationer; Edelfelt vågar inte visa illustrationerna till Julqvällen för Krohn.

  Pietro Krohn
 • Om Edelfelt får tid och krafter att teckna till Fänrik Ståls sägner tänker han sända skisserna till Pietro Krohn för att få kritik.

  Pietro Krohn Stål
 • Pietro Krohn som de fem åren i Rom har bott tillsammans med Ole (Otto) Haslund blir "gräsänkling" då Haslund gifter sig; Krohn funderar på att om några år kanske komma till Paris.

  Paris Rom Pietro Krohn Otto Haslund
 • Doktor [?] Nordström (han som har Boosgård) har hälsat på; han har varit några veckor i Italien och reser med Wallen (studenten) och några finska läkare till Paris.

  Paris Italien Bosgård Nordström Walleen
 • Doktor Holm sade i går till Edelfelt att han skall resa hem och låta sig skötas om av Alexandra Edelfelt; hon gör det bättre än läkarna.

  Alexandra Edelfelt C. Holm
 • Pietro Krohn ber att få hälsa till Alexandra Edelfelt; Krohn har bett Edelfelt bo hos honom då denne blir utskriven från sjukhuset omkring den 1 juni.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn