bröllop judar kejsare kläder kyrkor protestantism sjukdom (tillstånd) skulptörer skulptur trädgårdar utställningar väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 16 maj 1876, 4 sidor.

[...] Från 9 till 11 har jag suttit i trädgården med Dr Holm, i den stora cypressalléen, med den herrliga utsigten framför oss. Med ens uppenbarade sig Frau Kanzleiräthin Schultz (der Kanzleirath är direktör, chef för hospitalet) och förde oss omkring, höll ett litet botaniskt föredrag om hvarje ovanligare växt; Vi anmärkte att trol. högst få kungar kunde skryta af en sådan utsigt och en sådan trädgård (den är dock litet vårdslös) och Frau Kanzleiräthin såg stolt ut. Hon har varit mycket elak mot Dr Holm, förlalt honom då fru Wiesener var som värst, och skyllt hela hennes återfall af febern på honom, samt tagit heder o. ära af honom som läkare. Hon är mig heller ej sympathisk med hennes lösbena och sura ögon. Giovanni derom tillspord, drog i kraftiga drag upp hennes karakterstik ”oh, Sie ist ein miserables Vieh” mente han kort om godt. [...]

Innehåll

 • Som en hämnd på den galla Edelfelt föregående dag öste över det romerska klimatet har himlen i dag klarnat upp; solen kastar ett sken med en skärpa vars motstycke bara finns i ett riktigt klart vintersolsken uppe i norden.

  Norden
 • På förmiddagen satt Edelfelt i trädgården med Doktor Holm, då Frau Kanzleiräthin Schultz (kanslirådet är direktör, chef för hospitalet) uppenbarade sig och föreläste för dem om växterna i trädgården; fru kansliråd har spridit elakt förtal om Doktor Holm och beskyllde honom då fru Wiesener var som värst; Giovanni har karaktäriserat henne med orden "Sie ist ein miserables Vieh" [hon är ett miserabelt kreatur].

  C. Holm Alette Helene Wiesener Schultz Schultz Giovanni
 • Fru Wiesener är fortfarande på bättringsvägen.

  Alette Helene Wiesener
 • Via Pietro Krohn har Edelfelt fått brev från Ferdinand Gueldry och Gustave Bourgain.

  Pietro Krohn Gustave Bourgain Ferdinand Gueldry
 • Ferdinand Gueldry skriver att även Jean-Léon Gérôme låg sjuk i tyfus då han som 21-åring först kom till Rom; han hoppas att detta skall vara en lycklig förutsägelse för Edelfelt.

  Jean-Léon Gérôme Ferdinand Gueldry
 • Det är lyckligt att tronföljaren följer med kejsaren till Finland i sommar [konst- och industriutställningen]; Edelfelt hoppas att hyllningarna som visas "den ädle furste" som undertecknat lantdagsordningen skall stämma hans sons hjärta gynnsamt mot finnarna.

  Finland Alexander II Alexander III (Alexander Alexandrovitj)
 • Robert Stigell kommer att exponera [ställa ut] en vacker liten Amor i marmor.

  Robert Stigell Amor
 • Johannes Takanen har en förtjusande byst, beställd av Victor Hoving i Rom; Pietro Krohn anser att Takanens byst överträffar allt hittills i skandinaviskt bildhuggeri; Edelfelt är förtjust i Takanens två senaste verk, ett pojkhuvud och den omtalade kvinnobysten.

  Rom Pietro Krohn Victor Hoving Johannes Takanen
 • Pietro Krohn är på bröllop i protestantiska kyrkan: en skulptör Oscar Berg (svensk) gifter sig med en fröken Augusta Montgomery; Robert Stigell sade att bruden var gammal, ful och elak; Johannes Takanen är marskalk; Runebergs är också där.

  Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Robert Stigell Johannes Takanen Oscar Berg Augusta Montgomery
 • Eftermiddag; Edelfelt återvände just från en åktur med Pietro Krohn och hans vän Kristian Zartmann, dansk målare; de åkte till Monte Pincio, vidare till Judestaden.

  Pincio Ghetto, Rom Pietro Krohn Kristian Zahrtmann
 • Vid Corso beställde Edelfelt sommarkläder.

  Corso / Via del Corso
 • Edelfelt hälsar till alla och Pietro Krohn ber att få hälsa till Alexandra Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn