Innehåll

 • Det har gått två veckor sedan Edelfelt första gången var uppe ur sängen; Giovanni, Pietro Krohn, nunnorna och köksan kan intygar att han inte begått några oförnuftigheter som kunnat förlänga sjukdomen.

  Pietro Krohn Giovanni
 • Edelfelt borde skriva till Victor Hovings bror i Viborg, Pietro Krohn har förbjudit det hittills; det är svårt att ge några detaljer om Victor H:s död; Krohn gick ofta dit och var den ende som kunde uthärda den förfärliga lukt som skall ha varit där de två sista dagarna; fru Lina Runeberg var där den sista morgonen med blommor.

  Viborg Pietro Krohn Lina Runeberg Victor Hoving Walter Hoving
 • Under Victor Hovings näst sista vecka i livet hade han ofta talat med Walter Runeberg och Edelfelt om sitt testamente; inga av de bestämmelser som Walter Runeberg på Pietro Krohns inrådan föreslog sattes till papper; Hovings gåva till konstföreningen kommer således att användas utan närmare bestämmelser av testator.

  Pietro Krohn Victor Hoving Walter Runeberg
 • Walter Runeberg har tänkt skicka sin fru och pojke till Schweiz med Vilhelm Bissens familj i slutet av maj; Edelfelt kan inte vara med på gillet som ordnas för Runebergs innan avresen.

  Schweiz Lina Runeberg Walter Runeberg Vilhelm Bissen Hjalmar Johannes Runeberg Bissen Hanna Bissen Anna Vilhelmine Bissen
 • Edelfelt skall till Walter Runebergs ateljé och skilja Victor Hovings saker från sina egna, för att de förra skall kunna sändas till Viborg.

  Viborg Victor Hoving Walter Runeberg
 • Edelfelt befarar att Erhardts räkning blir stor; Pietro Krohn menar att det inte är något att spekulera över, då det inte kan vara på annat sätt.

  Pietro Krohn Erhardt
 • Den franska nunnan som är allas favorit presenterade Edelfelt för sin patient, arkitekt Eckhardt, då de båda var ute i trädgården; systern pratar tyska, engelska och italienska utmärkt vilket gör att Edelfelt misstänker henne vara av s.k. bättre folk; Eckhardt talade om de nyaste utgrävningarna i Pompeji och om Rom som sträckte ut sig för deras blick.

  Rom Pompeji Jeanne Eckhardt
 • Vädret är härligt; Edelfelt väntar på middagen; Pietro Krohn kommer förmodligen och de åker ut en stund; pappret är slut och han måste sluta.

  Pietro Krohn
 • Ett brev från Charles Baude har anlänt; vännerna i Paris har druckit Edelfelts skål och önskat hans tillfrisknande.

  Paris Charles Baude