dagstidningar födelsedagar folkdikter indiskhet komedier krig läkare lyrik mat militärer (personer) politik sjukdom (tillstånd) skönlitteratur skulptur turkar väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 19 maj 1876, 4 sidor.

[...] Runeberg, som var sjuk ordentligt sjuk, så alla hans vänner fruktade för honom, efter ett långt besök hos Hoving, var af Krohn strängt förbjuden att komma hit upp till mig. I salen fick han vara, så och de finska läkarna som ville komma till mig. Runeberg var dock flere gånger inne här, då Krohn vart borta. – I går satto Runebergs här hela eftermiddagen. Fru R. hade tagit med sig arbete, och såsom alltid bakelser så ”helsosamma som möjligt” at mig. – Det är bra hyggligt, enkelt, bildadt och framför allt hjertligt, och godt folk. W.R. ger mig nu en fornindisk komedi att läsa ”Sakùntala”. Det är en märkvärdigt ledig form, vackert språk (öfvers. dansk), och fin poesi deri och detta är skrifvet för 3 000 år sedan på sanskrit. R. är sjelf så förtjust i den gamla indiska sången och sagan att han i Paris tänker göra någon staty eller grupp derifrån. [...]

Innehåll

 • Fast klockan är mitt på dagen är det så mörkt att Edelfelt har svårt att se läsa och skriva; ute är ett förfärligt oväder med åska, en orkanlik storm och hällregn.

 • Den tyske arkitekten skall resa på måndag; hans feber räckte inte så länge så han förlorade inte krafterna under sjukdomen och behöver därför inte så mycket tid för att få dem tillbaka.

  Eckhardt
 • Edelfelt är ledsen att han i gårdagens brev glömt att gratulera Ellen och Annie Edelfelt till deras fördelsedag.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Pietro Krohn får brev om hälsa och välbefinnande av teologie kandidat Bohn, som insjuknade efter att han suttit hos Edelfelt de första dagarna av dennes sjukdom; Bohn reste till Albano och åkte sedan på Krohns befallning till Köpenhamn, där luftombytet kurerade honom; han befinner sig nu i godan ro hos sin kjæresta [fästmö] på Jutland; det har plågat Edelfelt att han kunnat vara orsaken till Bohns insjuknande, så han är glad att Bohn tillfrisknat och mår bra.

  Köpenhamn Albanobergen Jylland Pietro Krohn Bohn
 • På grund av insjuknandet blev Bohns vistelse i Italien kortare än planerat, och han reste hem ytterst motvilligt på Pietro Krohns strängaste befallning; Krohn har stor makt på människor när han talar strängt.

  Italien Pietro Krohn Bohn
 • Walter Runeberg var ordentligt sjuk efter ett besök hos Victor Hoving: Pietro Krohn förbjöd honom att hälsa på Edelfelt; inte heller de finska läkarna fick träffa Edelfelt; Runeberg var ändå flera gånger inne medan Krohn var borta.

  Pietro Krohn Victor Hoving Walter Runeberg
 • Runebergs var på besök igår: Fru Lina Runeberg hade tagit med sig hälsosamma bakelser som vanligt.

  Lina Runeberg Walter Runeberg
 • Runebergs är bildade, enkla och framför allt hjärtliga och goda.

  Lina Runeberg Walter Runeberg
 • Walter Runeberg har gett Edelfelt en fornindisk komedi "Sakùntala" att läsa; Runeberg är så förtjust i den gamla indiska sången och sagan att han i Paris tänker göra någon staty eller grupp därifrån.

  Paris Walter Runeberg
 • Pickwickklubben roar Edelfelt ofantligt; politiken håller han sig uppdaterad om genom Augsburger Allgemaine Zeitung, som han alla dagar får av kanslirådet Schultz.

  Schultz
 • Vad sägs om turkiska frågan och våldsbragden i Salonicki? Bereder sig [finska] gardet på att tåga mot turkarna?; pappret tar slut, *så han avslutar och hälsar till alla; får se om Pietro Krohn kommer i detta väder.

  Thessaloniki Pietro Krohn