Innehåll

 • Edelfelt skriver i största hast; först var Erhardt där, sedan skrev han brev och satt över en timme i trädgården, därefter kom doktor Holm och talade politik; inom kort kommer Pietro Krohn för att följa med honom för att prova hans sommarkläder, därefter skall han till barberaren för att sedan åka till Runebergs.

  Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Erhardt C. Holm
 • Till Runebergs kommer förutom Pietro Krohn och Holm, även Vilhelm Bissen med fru.

  Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Vilhelm Bissen C. Holm Anna Vilhelmine Bissen
 • Erhardt ansåg att Edelfelt på grund av det snabba tillfrisknandet kan skrivas ut från sjukhuset tidigare än beräknat.

  Erhardt
 • Edelfelt var rädd att få en ådersvulst på benet, men genom att badda det sjuka stället med is gick den bort; Nicolai Outzen Schmidt, den danske bildhuggaren, kan ännu inte gå riktigt bra till följd av en sådan åderknut.

  Nicolai Outzen Schmidt
 • Edelfelt märker att han är helt återställd från tyfus av att hans mage är oföränderligt god och att han inte får huvudvärk av att läsa och skriva; detsamma kan inte Eckhardt säga.

  Eckhardt
 • Om vädret blir vackert kan det bli roligt att stanna i Rom några veckor; även om han inte får besöka gallerierna finns det mycket att se i arkitekturen.

  Rom
 • Doktor Holm anser det möjligt att Edelfelt om någon tid kan göra en tur till Frascati eller Tivoli med Pietro Krohn; Holm ber Edelfelt följa med honom till Neapel i juni; Edelfelt åker inte, trots att han vill se Pompej.

  Frascati Neapel Pompeji Tivoli Pietro Krohn C. Holm
 • I samma hus bor professor Wilehlm Henzel från Preuss-Arkeologiska institutet med sin "monstruöst tjocka fru"; någon av de unga damer som bor hos paret spelar utmärkt; repertoaren består mest av Ludwig van Beethoven, Franz Liszt och Frédéric Chopin; i morse spelade hon Vår Gud är oss en väldig borg och Edelfelt hade just läst några av Davids tack- och lovpsalmer; han känner på sig att det är söndag, en Herrens dag med solsken ute och frid i sinnet.

  Frédéric Chopin Ludwig van Beethoven Wilhelm Henzen Franz Liszt David
 • Alexandra Edelfelt har lidit mer än Edelfelt under sjukdomen; han hoppas att hon skall kunna glömma de hemska stunder som ovissheten fört med sig; han hälsar systrarna och alla.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt