Innehåll

 • Edelfelt har läst alla Alexandra Edelfelts brev till Pietro Krohn under sjukdomstiden; vid läsningen slogs han av att han inte är värd alla dessa ömma känslor, samtidigt som Mammas nöd och ångest ville ta hjärtat ur bröstet på honom.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn
 • Edelfelt prisar Gud för att läget ser ljust ut igen; under de första veckorna av febern framstod döden som den närmaste möjligheten; man känner mer än någonsin den Allsmäktigtes välde över liv och död och man säger då:Herre ske din vilja, inte min.

 • (Senare) Edelfelt har just kommit hem från en utfärd i vagn till begravningsplatsen vid St Lorenzo; han fruktade att ingen på hospitalet [sjukhuset] ville ta brevet till postlådan men kanslirådet Schultz betjänt skall dit om en halv timme; igår besökte de protestantiska kyrkogården och Victor Hovings grav; begravningsplatserna i Rom är välskötta; har Alexandra Edelfelt varit vid St Lorenzo?; uppe på höjden är utsikten härlig; nedåt dalen börjar campangan och längst borta syns Albanerbergen; Frascati syns tydligt, Pietro Krohn påstod sig kunna urskilja det hus han bott i där.

  Frascati Rom Campagna romana Albanobergen San Lorenzo fuori le Mura Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Victor Hoving Schultz
 • På hemvägen passerade Edelfelt vägen Via Nazionale där de gör utgrävningar; stora sträckor av det gamla Rom är lika välbehållet som Pompej; ett litet hus med mosaikinläggningar framgrävt samma år är så konserverat att det förefaller som om det vore byggt i går; Eckhardt beundrar byggnaden; Eckhardt reste i dag.

  Rom Pompeji Via Nazionale Eckhardt
 • Edelfelt passerar nu varje dag Forum och börjar bli förtrogen med lämningarna där.

  Forum Romanum
 • Eftersom Edelfelt inte haft möjlighet att se allt i Rom "in natura" har han ivrigt studerat Bædekers och Theodor Gsell-Fels [reseguideböcker om] Rom.

  Rom Theodor Gsell Fels
 • Edelfelt har redan läst ut Pickwickklubben och har bara ett italienskt lexikon och Bædeker att läsa; han har glömt be Pietro Krohn hämta nya böcker.

  Pietro Krohn
 • Erhardt har inte kommit förbi på två dagar (fru Wiesener är ju redan bättre) och Edelfelt har därför inte talat med honom om avfärden från hospitalet [sjukhuset]; Pietro Krohn sköter om honom sedan, men han oroar sig för de fyra trapporna till Krohns ateljé; Runebergs hade tre trappor och det gick bra, men det var bara en gång; pappret är slut och Schultz betjänt väntar.

  Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Erhardt Alette Helene Wiesener Schultz
 • *Edelfelt fick ett långt och trevligt brev från Gustaf Philip Armfelt idag; han ber Alexandra Edelfelt tacka och hälsa honom; han hälsar också till systrarna och vännerna.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Gustaf Philip Armfelt
 • *Edelfelt hoppas att det nya fotografiet av Alexandra Edelfelt blir lyckat.

  Alexandra Edelfelt