Innehåll

 • Erhardt menar att Edelfelt redan nu kunde flytta till Pietro Krohn, men att han lika gärna kan stanna några dagar; ingen sjuk väntar på hans rum så han kan tryggt stanna där till sista maj.

  Pietro Krohn Erhardt
 • Avresan blir inte av före den 15 juni; Pietro Krohn har störts i sitt arbete av att han utsetts till utredningsman av den nyligen avlidne danska konsuln Johan Bravos artistiska kvarlåtenskap; ”gubben” lämnade efter sig en stor massa teckningar, tavlor och skisser; enligt Krohn är det bara en liten samling utkast av Bertel Thorvaldsen som är av värde.

  Pietro Krohn Bertel Thorvaldsen Johan Bravo
 • Edelfelt anser att Pietro Krohn borde göra färdig sin tavla där, vilket han torde hinna till mitten av juni.

  Pietro Krohn
 • Som Alexandra Edelfelt vet reser Walter Runeberg från Rom inte före den 20 juni, eftersom han hoppas få färdig sin Psyche; Runeberg kommer att bo med Edelfelt och Pietro Krohn; Krohn disponerar nu även över sin vän Ole (Otto) Hasslunds rum och ateljé.

  Rom Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Walter Runeberg Otto Haslund Psyche
 • Ryska ministern har utsett Walter Runeberg till kurator för Victor Hovings pengar, vilket bara varit till besvär; 1. han fick inte ut valuta för Hovings kreditiv i början; 2. värden där de bott krävde 1500 francs i skadeersättning för den förlust han kommer att lida av att en tyfuspatient dött där och således skrämmer bort hyresgäster; 3. samma värd springer och fordrar mera pengar för sitt besvär; 4. i början höll Runeberg inte ordentlig räkning på pengarna och fruktar att några hundra har blivit stulna från Hovings låda.

  Victor Hoving Walter Runeberg
 • Walter Runebergs Psyche går framåt, även om Edelfelt tycker att statyn inte står stadigt; doktor Herman Frithiof Antell har beställt skulpturen; Psyche är helt naken och avbildad i det ögonblick då hon står i beråd att döda den sovande Amor; Psyche som lyfts av sefirerna är utmärkt huggen i marmor och kommer vid sidan av Johannes Takanens byst att bli det bästa vid utställningen i sommar.

  Walter Runeberg Herman Frithiof Antell Johannes Takanen Amor Psyche
 • Om det förunnas Edelfelt att på nytt resa till Italien skall han förbereda sig på ett annat sätt; han skall "plugga" italienska och studera Bædeker (reseguidebok) och romerska historia; han skall på något bibliotek gå igenom avbildningar av de gallerier han kommer att se; han skall ha hunnit längre som konstnär för att bättre kunna uppfatta den italienska konsten; det är en hård dom att han för tillfället inte får besöka några gallerier på grund av sjukdomen; till en början får han inte resa mer än 10 till 12 timmar; hemresans etapper ser följaktligen ut att bli Florens, Bologna eller Botzen (Tyrol); München, via Frankfurt till Cassel och Hamburg.

  Italien Hamburg München Florens Frankfurt Tyrolen Bologna Bolzano Kassel
 • Edelfelt skall skriva några ord till tack för Gustaf Philip Armfelts brev; han har ett halvfärdigt brev till Lulle (Julian) Serlachius påbörjat den 28 mars; han hälsar till syskonen, Morbror Gustaf Brandt, Tajta (Fredrika Snygg), vänner gamla och unga.

  Berta Edelfelt Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Julian Serlachius Fredrika Snygg Gustaf Philip Armfelt
 • *Bra att Erik Johan Löfgren fernissar Edelfelts tavlor, han är vanare än Adolf von Becker.

  Adolf von Becker Erik Johan Löfgren
 • *Edelfelt är fortfarande så mager i kroppen att Pietro Krohn säger att han ser ut som en streckgubbe.

  Pietro Krohn