Innehåll

 • Edelfelt har flyttat till Pietro Krohn på Via di Niccolo da Talentius 72; han skall ännu upp till Capitolium för att betala sin räkning och ta farväl; han känner sig fri och tycker det är roligt att inte längre vara på sjukhus, även om han inte längre har den vackra trädgården med utsigt över Palatin och det gamla Rom; han kanske far dit upp för att teckna blyertsskisser av trädgården.

  Rom Palatinen / Palatium / Palatinum Capitolium Pietro Krohn
 • Edelfelt var föregående dag med Pietro Krohn hos Erhardt; han tackade doktorn även å Alexandra Edelfelts vägnar och Erhardt bad Edelfelt hälsa sin mamma.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Erhardt
 • De har tillagat sin frukost själva i dag; deras dagar kommer troligen att börja med kaffe kl. 8, sedan målar Pietro Krohn och Edelfelt går ut för att återvända kl.11; doktorn och Krohn har förbjudit honom att vara ute mitt på dagen i den brännande solen.

  Pietro Krohn
 • Värdinnan ger Pietro Krohn, Kristian Zahrtmann och Edelfelt frukost [lunch] kl. 1; Krohn fortsätter att måla medan Edelfelt mellan kl. 4–6 går ut på nytt för att sedan gå med de två andra till middagsrestaurangen. Kl. 8 skall han vara hemma och ca 1 timme senare i säng.

  Pietro Krohn Kristian Zahrtmann
 • (Senare) Edelfelt har varit på hospitalet (sjukhuset); han gjorde en timmes visit hos Kansliradt Schultz och hans "hulda maka"; han har betalat sjukhusräkningen; han har tagit avsked av fru Wiesener och arkitekten Leitzen, som nästa vecka får lämna Mons Capitolinus.

  Capitolium Alette Helene Wiesener Leitzener Schultz Schultz
 • Räkningen för de två månaderna på sjukhus blev 376 francs och 10 centimes; i drickspeng gav han på Pietro Krohns inrådan 25 francs åt Giovanni, 10 francs åt köksan och 5 francs åt Pepi, en italiensk "hospitalbetjänt"; till doktor Erhardt lämnade han föregående dag ett kuvert med 200 francs.

  Pietro Krohn Erhardt Giovanni Pepi
 • Doktor Erhardt har inte velat ta betalt av fru Wiesener, trots att hon är en rik mans dotter, i och med att hon var en läkares fru; han hade så ofta blivit vårdad av de skickligaste läkare i Tyskland och Frankrike gratis, att han inte kunde avvika från yrkeskutymen.

  Frankrike Tyskland Erhardt Joachim Wiesener Alette Helene Wiesener Anthon Mohr
 • Fru och fröken Wiesener flyttar till Hôtel Costanzi och kommer med doktor Holm att lämna Rom samtidigt som Edelfelt; Doktor Wiesener har legat i tyfus i Köpenhamn och hoppas att ha tillfrisknat tillräckligt för att komma sin fru till mötes i Schweitz.

  Köpenhamn Schweiz Rom Hôtel Costanzi C. Holm Joachim Wiesener Alette Helene Wiesener Marie Elise Wiesener
 • Just anlände Alexandra Edelfelts brev med berättelsen om Borgåresan och beskedet att det är en omöjlighet för dem att bo på Johannisberg i sommar; Edelfelt bryr sig inte om var det blir, han ser fram emot att tillbringa några månader hemma med Mamma och syskonen.

  Borgå Johannisberg Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt trivs hos Pietro Krohn; där finns mycket för öga och tanke, och framför allt finns där Krohn själv.

  Pietro Krohn
 • Jacob Ahrenberg har drabbats av samma öde som kungen av Grekland och danska kronprinsessans hovdam som fått tyfus på annat håll, men smittats här.

  Grekland Johan Jacob Ahrenberg Louise Georg I
 • Edelfelt har fått ett glatt brev från "la bande" [gänget] i Paris; *de beundrar Pietro Krohn och hoppas får hälsa honom som vän och förbundsbroder i Paris.

  Paris Pietro Krohn
 • *Det är möjligt att Edelfelt härefter bara skriver varannan dag; han skall snart ge Alexandra Edelfelt en adress hon kan skriva till; tillsvidare får hon adressera breven till danska konsulatet.

  Alexandra Edelfelt
 • *Samma kväll har fröknarna Winqvist, som bor i samma hus, bjudit Edelfelt och Pietro Krohn på te och middag.

  Pietro Krohn Winqvist
 • *Walter Runeberg har 2000 francs av Victor Hovings pengar som står till Edelfelts förfogande; det är bättre att han tar av dem än att han låter skicka hemifrån då kursen är så dålig.

  Victor Hoving Walter Runeberg
 • *Edelfelt hälsar till Morbror Gustaf Brandt, systrarna, Tante Gadd och alla.

  Berta Edelfelt Adelaide Gadd Gustaf Brandt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • *Nu vet Edelfelt först vad värme vill säga; det är grymt men vackert.