beställningar brev drycker illustration kläder konsulat krig landsbygd politik resor sjukdom (tillstånd) väderlek viner

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Rom till Alexandra Edelfelt, skrivet den 2 juni 1876, 4 sidor. Illustration "liten oval av Ponte Nomentano" på sid 3.

Innehåll

 • Edelfelt har fått brev från Alexandra Edelfelt, Lindh och Gustaf Philip Armfelt.

  Theodor Lindh (osäker koppling) Gustaf Philip Armfelt
 • På grund av hettan och att Edelfelt hela gårdagen var i rörelse drabbades han av ett litet diarréanfall; Pietro Krohn, Walter Runeberg och Erhardt tycker att han borde vistas några dagar i Albanerbergen där hettan är mindre och luften friskare; Edelfelt åker dit ut samma kväll med Runeberg; fru Lina Runeberg är hans enda bekantskap där.

  Albanobergen Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Erhardt
 • Det härligaste i Frascati, dess vin, får Edelfelt inte göra bekantskap med; Pietro Krohn menar att detta vin, som alla vita viner, inte är bra för magen; Alexandra Edelfelt förundrade sig i ett tidigare brev över att de italienska vinen inte föll honom i smaken; det berodde på att han var sorgsen och gick med sjukdomen i blodet; numera tycker han om druvans safter; Orvieto smakar förträffligt; Syracusanervinerna nästan för söta och starka, Marsalan god, Campagna-vinet uselt, Chiantin det bästa vin att dricka vid måltiden.

  Frascati Alexandra Edelfelt Pietro Krohn
 • Pietro Krohn arbetar för "pinkära" livet med sin tavla; den har köpts för 2 000 francs av den utmärkta aktrisen fru Södring, född Rosenkilde, som gjort sig ett namn i den komiska genren; Edelfelt tycker den är värd mera; Edelfelt väntar med att resa tills tavlan är klar, i och med att han inte vill göra den långa resan genom Italien och Tyskland på egen hand.

  Italien Tyskland Pietro Krohn Julie Sødring
 • Föregående dag åkte Edelfelt med Kristian Zahrtmann långt ut på Campagnan till Ponte Nomentano; han kände igen bron från en akvarell hemma i salongen; illustration: liten oval av Ponte Nomentano.

  Campagna romana Ponte Nomentano Kristian Zahrtmann
 • Pietro Krohn har redan flera gånger uppmanat Edelfelt att börja packa för turen till Frascati; han skall stanna där i en vecka.

  Frascati Pietro Krohn
 • Sommarkläderna är inte så märkvärdiga; paletån sitter som en säck, de andra sitter bra; då han återkommer från Frascati skall han låta ändra överrocken som är för vid.

  Frascati
 • Vad sägs om händelserna i Turkiet?; krig mellan Ryssland och England anses här sannolikt och sympatierna är på Rysslands sida.

  England Ryssland Turkiet
 • Edelfelt önskar farväl; om några timmar sitter han troligen ute hos Runebergs i det vackra Frascati; adressen är fortfarande: Consulato danese [danska konsulatet].

  Frascati Lina Runeberg Walter Runeberg