adresser (kommunikation) barn ekonomi fotografier fransmän häst hotell italienare kläder konstsamlingar kungar kvinnor landskap (fysiska helheter) löss museer officerare post resor restauranger sällskapsliv sjukdom (tillstånd) utfärder väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Frascati till Alexandra Edelfelt, skrivet den 13 juni 1876, 4 sidor.

[...] Krohn var härute i går afton och reste af för 10 minuter sedan (kl. 8 på morg.) Han trodde sig helt säkert vara färdig sist i fredag, så att vi natten mot lördagen eller lördag morgon kunna bege oss af. Han har bråkat skrapat och kluddat på sin tafla så att han är helt nervös och längtar härifrån lika så mycket som jag. – Då jag således i går afton hade både Runebergs Bissens Krohn o. Petersen här, bjöd jag dem på middag i en trattoria; det var godt och billigt, och alla voro glada. I dag skall jag äta med Bissens. Med dem har jag alla de tre sista dagarna företagit excursioner uppåt bergen, bland villorna, men alla gånger ha vi blifvit öfverfallna af hällregn. Efter det plaskande som vi haft då och då under dessa dagar, har luften blifvit så frisk och sval, att det är ett sannt nöje att inandas den. Vi voro i går i Villa Mandragoni, ett palats som till storlek och läge påminna om en Kungaborg. [...]

Innehåll

 • Igår kom det första brevet från det nya hemmet på Mikaelsgatan 19.

  Alexandra Edelfelt
 • Skall Mikael Walléen vara på Hindhår i sommar? Han bor hos Alexandra Edelfelt redan nu och inte först fr.o.m. hösten.

  Hindhår gård Alexandra Edelfelt Mikael Walleen
 • Pietro Krohn tror att han blir färdig senast på fredag och att de kan åka efter det; föregående kväll bjöd Edelfelt Krohn, Bissens, Runebergs och Edvard Petersen på middag på en trattoria.

  Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Vilhelm Bissen Edvard Petersen Anna Vilhelmine Bissen
 • I dag skall Edelfelt äta med Bissens; de tre senaste dagarna har han gjort exkursioner med dem uppåt bergen bland villorna och överfallits av hällregn, som gjort luften frisk och sval; föregående dag var de till Villa Mandragoni, ett palats som påminner om en kungaborg; möjligen sänder Edelfelt några fotografier från Frascati.

  Frascati Villa Mondragone Vilhelm Bissen Anna Vilhelmine Bissen
 • Edelfelts rum vid piazza Mercato No 74 har utsikt mot campagnan och Sabinerbergen; han har det bra där han bor med undantag för att där finns loppor.

  Campagna romana Sabinerbergen
 • Värdinnan på hotellet kommer varje kväll in och frågar om Edelfelt har allt han behöver, och skäms inte för att på gatan skrika: "Ah signorino mio, come sta oggi?" [Ah, min unge herre, hur mår ni idag?]; värdinnan har en vacker dotter med denna starka färg som "romarinnorna" har; Edelfelt ser också varje dag en berömd romersk skönhet; Walter Runeberg har sett henne sedan hon var växande flicka; hon är blek och har ytterst fina nervösa drag och ser således parisisk ut; hennes toiletter [kläder] är så eleganta som om hon kommit från modisten Mademoiselle Esther vid Rue Richelieu.

  Walter Runeberg Esther
 • De italienska damerna tänker i allmänhet mycket på sina kläder.

 • På Monte Pincio ser man en lyx och elegans som inte står efter Paris, vackra hästar, vackra kvinnor och eleganta officerare; under de två timmarna före solnedgången är trängseln så stor att vagnarna får gå fot för fot.

  Paris Pincio
 • Edelfelt har sett Viktor Emanuel där [Pincio] och han är "strykful"; märkvärdigt att just italienarnas kung skulle råka se så ut.

  Viktor Emanuel II
 • Fru Wiesener, fröken Wiesener och doktor Holm reste i dag från Rom till Botzen i Tyrolen; Edelfelt kommer kanske att träffa dem där.

  Rom Tyrolen Bolzano C. Holm Alette Helene Wiesener Marie Elise Wiesener
 • I Florens kommer Edelfelt och Pietro Krohn att stanna bara en dag; Krohn anser att Edelfelt ännu inte får gå i gallerierna, så det vore endast att lida Tantale kval att stanna där längre; därifrån åker de till Botzen (1 dag), Munchen (2 dagar), Dresden (2 dagar), Berlin (1 dag) och sedan vet han inte.

  München Berlin Dresden Florens Bolzano Pietro Krohn Tantalos
 • Edelfelt tänker ta 600 francs av Victor Hovings pengar till resan.

  Victor Hoving
 • Edelfelt vet inte om han vågar be Alexandra Edelfelt adressera sina brev post restante Berlin; de kan ha åkt därifrån före breven kommer fram; om hon adresserar dem till Pietro Krohns far: Professor Krohn Nyhavn 18, Kiøbenhavn, borde han få dem i något skede; han vet ännu inte om han reser via Lybeck; han hälsar hjärtligt åt alla.

  Köpenhamn Berlin Lübeck Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Frederik Krohn
 • *Pojken Runeberg håller på att få tänder och marrar dygnet igenom, vilket måste ta på fru Lina Runebergs nerver.

  Lina Runeberg Hjalmar Johannes Runeberg
 • *Edelfelt hoppas att morbror Gustaf Brandts flicka bara har en lindrig gastrisk feber.

  Gustaf Brandt Ebba Brandt