årets fester ateljéer avskedstagande barn beställningar brev döden fotografier Gud katolicism kläder konstnärer nordbor processioner religion (fenomen) resor sjukdom (tillstånd) skulptörer statyer tåg

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Frascati till Alexandra Edelfelt, skrivet den 15 juni 1876, 4 sidor.

[...] Här finnas en massa skandinaver i Frascati nu, målarinnor och målare, som jag ej känna. Hällsted’s (dansk målare) familj känner jag, och tycker isynnerhet om hans svärmor, en gammal gumma Wolf, så fint bildad och vänlig, och intresserad vid 60 år ännu. En skulptör Nyström, densamme som gjort Bellmansstatyer på Hasselbacken har jag sett och vanka omkring i parkerna här. Skulle jag ej längta så mycket och innerligt att komma hem, så skulle jag ej ha emot en sommar i Italien men jag hoppas komma hit engång ännu, om Gud låter mig lefva. [...]

Innehåll

 • Edelfelt har av tidningarna och Alexandra Edelfelt fått reda på att Morbror Gustaf Brandts lilla dotter Ebba är död i tyfus; om han hinner skall han skriva ett brev till Morbror och Moster Fanny; han hoppas att Gud bevarar dem från flera sjukdomsfall i familjen.

  Alexandra Edelfelt Fanny Johanna Brandt Gustaf Brandt Ebba Brandt
 • Redan i dag reser Edelfelt till Rom; han vill ha tid på sig att köpa några fotografier och låta reparera en del kläder.

  Rom
 • Pietro Krohn och alla andra menar att Edelfelt blivit raskare under senaste vecka; han hoppas att Krohn blir färdig med sin tavla följande dag; Walter Runeberg och Edelfelt har sagt till Krohn att det är onödigt att arbeta nu, då han har resfeber och är trött och nervös, men Krohn är envis.

  Pietro Krohn Walter Runeberg
 • Runebergs reser till Genève; om de åker samtidigt som Edelfelt har de bara en liten bit av vägen gemensam, tågen skiljer på sig redan före Florens; fru Lina Runebergs humör har varit på upphällning på grund av pojkens småsjuklighet och "marr" [gnäll]; Walter Runeberg har haft besvär med flytten och inpackningen och avsändningen av alla skulpturer; de flesta sakerna i ateljén och våningen har de sålt till Ole (Otto) Hasslund.

  Florens Genève Lina Runeberg Walter Runeberg Otto Haslund Hjalmar Johannes Runeberg
 • Det finns många skandinaver i Frascati som han inte känner; den danske målaren Axel Hällsteds familj känner han, och tycker i synnerhet om hans svärmor, en gammal "gumma" Wolf.

  Frascati Axel Helsted Louise Serafine Wolff
 • En skulptör Nyström, han som gjort Bellmanstatyn på Hasselbacken, har Edelfelt sett vanka omkring i parkerna; om Edelfelt inte skulle längta så mycket efter att komma hem, skulle han inte ha något emot att tillbringa en sommar i Italien.

  Italien Hasselbacken Carl Michael Bellman Alfred Nyström
 • I dag igen har det varit fest, Corpus Domini [Kristi lekamens högtid], med musik, skott, högtidsklädda människor och procession; i dag ser Edelfelt Frascati och Tusculum för sista gången, han har nästan börjat hålla av vägarna och stigarna där.

  Frascati Tusculum/Tusculanum Kristus
 • Det har varit mycket sorgligt denna vår: Ellen Edelfelts krasslighet, Edelfelts och morbror Gustaf Brandts sjukdom, lilla Ebba Brandts död; för Edelfelt verkar det som om "Vår herre" velat samla alla olyckor för att var och en av dem skulle kännas mindre svår.

  Gustaf Brandt Ellen Edelfelt Ebba Brandt
 • *Edelfelt har inget emot Hindhår då Alexandra Edelfelt och systrarna är där.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • *Edelfelt skall skriva från Rom och meddela om de reser på lördag eller söndag.

  Rom