ateljéer avskedstagande beställningar biografier brev författare fotografier kaféer kläder konstnärer konsulat landsbygd mat resor sällskapsliv sjukdom (tillstånd) skulptörer tåg

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Frascati till Alexandra Edelfelt, skrivet den 17 juni 1876, 4 sidor.

[...] Visiter hos danska konsuln, min hospitalskamrat Smidt, Takanen o.a. ha upptagit förmiddagarna, uppköp af fotografier och språng till en skräddare som aldrig vill bli färdig med att ändra min paletå, ha förorsakat en ansenlig tidsspillan. I går äto konsuln Roder, en svensk student Sandström (mycket bekant med Rogbergs och Ahlbergarna) skulptören Hasselriis målarne Hällsted, Rosenstand, Zarthmann o. Krohn, gubben Ravnkilde och jag i trädgården hos Genio, ett omtyckt artistkafe. Der dracks afskedsskålar för Hasselriis Krohn och mig. Trol. komma vi tre att följas åt åtminstone till München – Runebergs resa i morgon, vi i afton kl. 10, och äro så i Florens kl. 6 i morgon bitida. Man kan ej resa om dagen i denna hetta och i de små obeqväma italienska kupéerna, der vaxduken bränner som eld under en. [...]

Innehåll

 • Det har gått tre dagar sedan Edelfelts senaste brev och han är fortfarande i Rom; han tackar för två brev från Alexandra Edelfelt; han har inte hunnit skriva till varken morbror Gustaf Brandt eller Mamma.

  Rom Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt
 • Edelfelt har på förmiddagarna gjort visiter hos danske konsuln, sin hospitalskamrat Nicolai Outzen Smidt och Johannes Takanen.

  Johannes Takanen Nicolai Outzen Schmidt Roder
 • Edelfelt har köpt fotografier och sprungit till en skräddare som aldrig verkar bli färdig med att ändra hans paletå, vilket har förorsakat tidsspillan.

 • Föregående dag åt Edelfelt med konsul Roder, en svensk student Sandström (bekant med Rogbergs och Ahlbergarna), skulptören Louis Hasselriis, målarna Axel Hällsted, Wilhelm Rosenstand, Kristian Zarthmann, Pietro Krohn och "gubben" Niels Ravnkilde i trädgården hos Genio, ett omtyckt artistcafé.

  Genio Pietro Krohn Pauline Ahlberg Johan Georg Ahlberg Kristian Zahrtmann Niels Ravnkilde Axel Helsted Roder Sandström Eugenia Rogberg Vilhelm Rosenstand Louis Hasselriis Emilia Ahlberg Carl Rogberg
 • Man drack avskedsskålar för Louis Hasselriis, Pietro Krohn och Edelfelt; troligen följs de tre åt åtminstone till München.

  München Pietro Krohn Louis Hasselriis
 • Runebergs reser i morgon, medan Edelfelts åker i kväll och är framme i Florens följande morgon; det går inte att resa på dagen i denna hetta och i de små italienska kupéerna; Edelfelt har packat så att kappsäcken kan gå direkt till München, medan han har tre skjortor och kragar i pläden; vinterpaletån är och förblir obekväm och till förargelse.

  München Florens Lina Runeberg Walter Runeberg
 • I kväll kommer Runebergs in från Frascati och Edelfelt, Kristian Sarthmann och Pierto Krohn har bjudit dem på middag i ateljén; värdinnan sköter om kött, legumer [grönsaker] och dessert, medan de själva skaffar bröd, frukt och vin; Runebergs reser via Pisa, så de kommer inte att följas åt.

  Frascati Pisa Pietro Krohn Lina Runeberg Walter Runeberg Kristian Zahrtmann
 • Pietro Krohn har arbetat som en galning för att få färdig sin tavla.

  Pietro Krohn
 • Den danska målarinnan, fru Elisabeth Jerichau har besökt Pietro Krohn; hon har skrivit en levnadsteckning över Hans Christian Andersen, vilken väckt löje i och med att den handlar mer om fru Jerichau och hennes barn än om Andersen.

  Pietro Krohn Hans Christian Andersen Elisabeth Jerichau Baumann
 • Pietro Krohn går till Johannes Takanen för att än en gång posera för en byst, som inte blir riktigt lik; Takanen har haft en böld och blivit opererad, vilket hållit honom sängliggande en vecka.

  Pietro Krohn Johannes Takanen
 • Slutförberedelserna tar så mycket tid att Edelfelt inte alls hinner tänka på vad han upplevt i staden; han bävar för den långa järnvägsresan; på onsdag hoppas de vara i München, på lördag i Dresden.

  München Dresden
 • Pietro Krohn vill att Edelfelt skall följa med till Danmark; Edelfelt vill göra honom till viljes, men han vill också hem så snabbt som möjligt.

  Danmark Pietro Krohn
 • Måtte särskilt Ellen Edelfelt bli frisk och stark på landet; han hälsar alla, särskilt Morbror Gustaf Brandt som han inte har tid att skriva till.

  Gustaf Brandt Ellen Edelfelt
 • Edelfelt skickar fotografier från Frascati med omnejd; *Alexandra Edelfelt får av fotografierna bara en halv idé om hur vackert det är i Albanerbergen.

  Frascati Albanobergen Alexandra Edelfelt
 • *Om Edelfelt ser något som passar att ge Pietro Krohn i gåva i Florens köper han det.

  Florens Pietro Krohn