akademier ångbåtar antiken arkeologi bildkonstläroinrättningar brev cigarrer danskar föreläsningar förlovning herrgårdar ingenjörer kejsare kläder klimat konst konstnärer konstsamlingar kvinnor läkare landsbygd ljus militärer (personer) monumentalkonst museer nordbor parker politiker präster professorer resor sällskapsliv sjukdom (tillstånd) sommar städer statyer tåg tavlor teologer trädgårdar tyskar tyskhet utflykter

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Vordingborg till Alexandra Edelfelt, skrivet den 1 juli 1876, 12 sidor.

[...] Skovvänge är utmärkt vackert och så danskt som något kan vara – med trädgården full av blommor, rosor som slingra sig upp längs muren, och en skov (den vi skulle kalla park) som är utmärkt vacker. Inne finner man denna nordiska snygghet och ordning, som man aldrig ser i Italien, blommor i fonstren, taflor af Skovgaard och fotografier från Rom och Florens på väggarna. Trefnad och glada lyckliga ansigten åt alla håll och kanter. [...]

Innehåll

 • Edelfelt har följt med Pietro Krohn till Danmark, trots sin starka hemlängtan; det känns ovanligt att vara på landet i Norden igen.

  Danmark Norden Pietro Krohn
 • Värden och värdinnan, dr Ingerslev och hans fru, är hjärtliga och glada; de har slagit sig ned i trakten av sina släktingar Hammerichs egendom; Pietro Krohn och Ole (Otto) Haslund blev bekanta med Ingerslevs i Rom och Haslund är förlovad med deras niece, fröken Frederikke Witte; Krohn ville träffa fästmön och hon visade sig vara hundra gånger vackrare än de porträtt Krohn och Edelfelt sett av henne; hon är 17 år, blond och stor, har ett fint och livligt ansikte med sådana sneda ögon som Alexandra Edelfelt svärmar för; hon, liksom alla andra där, besitter den enkelhet som är utmärkande för danskarna.

  Rom Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Otto Haslund Vitus Bering Ingerslev Ingerslev Frederikke Haslund Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich
 • Ingerslev är omkring 50 år och håller på med lantbruket, populära föreläsningar och arkeologi; som bäst håller han på med ett arbete om Pompeji; hans fru liknar salig fru Eymelæus i Borgå, men mycket yngre, kanske 40 år, och har bestämt varit mycket vacker i sina dagar.

  Borgå Pompeji Vitus Bering Ingerslev Ingerslev Fredrika Henrika Carolina Aejmelaeus (osäker koppling)
 • Skovvänge är vackert och danskt, med en trädgård full av blommor och en skov (park) som är "utmärkt vacker"; inomhus råder en nordisk snygghet och ordning, som man aldrig ser i Italien, blommor i fönstret, tavlor av Skovgaard och fotografier från Rom och Florens på väggarna.

  Italien Florens Rom Skovvänge Peter Christian Skovgaard
 • Två pojkar Forchhammer, 7 och 10 år gamla, söner till en skolrektor i Köpenhamn, tillbringar sommarferierna [sommarlov] där.

  Köpenhamn Ejnar Forchhammer Johannes Forchhammer Georg Forchhammer (osäker koppling)
 • På måndag reser Pietro Krohn till Köpenhamn och Edelfelt stannar där troligen en dag och beger sig därefter till antingen Lübeck eller från Malmö norrut; han har ännu inte fått svar från Piehl & Fehling om ångbåtarna; skall han stanna en afton i Jönköping?; resan via Lübeck blir lika dyr som resan över Sverige.

  Malmö Sverige Köpenhamn Jönköping Lübeck Pietro Krohn Richard Piehl Hermann Wilhelm Fehling
 • Följande dag är de bjudna på middag hos Hammerichs på Islingen; Pietro Krohn känner dem inte så bra, vilket är en tröst, det är tråkigt att vara den enda främmande bland många gamla bekanta; Krohn hade korresponderat med Ingerslevs, så de hade reda på Edelfelts person och misslyckade resa och betraktade honom därför som en gammal bekant; vädret har varit uselt och planerna på middag i det gröna och utfärder får troligen ställas in.

  Iselingen Pietro Krohn Vitus Bering Ingerslev Ingerslev Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich
 • Edelfelt vill inte stanna längre än en dag i Köpenhamn, han kommer ändå inte att se mycket av Pietro Krohn där; Krohns far är medaljgravör, f.d. professor vid konstakademien, och nu myntdirektör; Frederik Krohn är gammal och rätt konservativ, Kristian Zarthmann har berättat att "gubben" endast bjuder cigarrer åt de äldsta i sällskapet då där är främmande, söner och ungt folk betraktas som pojkar utan mycket förstånd; Krohns mor [Sophie Krohn] är död och fadern är omgift; styvmordern [Emelie Krohn] är inte mycket äldre än sönerna och mycket omtyckt; en bror är teologie kandidat [Johan Krohn], en annan är läkare [Herman Krohn] och den tredje [Mario Krohn] som var ingenjör dog i Basel.

  Köpenhamn Basel Pietro Krohn Kristian Zahrtmann Frederik Krohn Herman Krohn Emilie Krohn Johan Krohn Sophie Krohn Mario Krohn
 • Edelfelt känner till hur det är att komma hem efter en lång bortavaro, han skall därför inte vara Pietro Krohn till hinders den eller de dagar han är i Köpenhamn; det är förargligt att det inte finns direkt ångbåtsförbindelse mellan Köpenhamn och Helsingfors.

  Helsingfors Köpenhamn Pietro Krohn
 • I Berlin träffade de Vilhelm Svedbom; första kvällen var de hos honom och hörde mycket musik; följande dag "förirrade" de sig till Nya museet för att se Peter von Cornelius kartonger, Edelfelt kan inte förstå att man i Tyskland kallar dem för mästerverk; inte heller Wilhelm von Kaulbach tål någon närmare granskning, Hunnenschlacht [Hunnerslaget] är och förblir det bästa han gjort, "Homer och grekerna" är bland det sämst tecknade man kan se; Wilhelm I, Helmuth von Moltke och Otto von Bismarck tycks ha gett den starkaste impulsen åt den moderna preussiska konsten; på utställningen i München fanns de målade i olja och vattenfärg, huggna i sten, skurna i trä, gjutna i brons, stöpta i choklad och stearin.

  Tyskland München Berlin Neues Museum / Nya museet Wilhelm von Kaulbach Otto von Bismarck Vilhelm Svedbom Peter von Cornelius Homeros Wilhelm I Helmuth von Moltke
 • Gamla museet i trakten av Unter den Linden är ofantligt rikt; Edelfelt gick bara igenom det, utan att se på något annat än några av de mest berömda gammalitalienska och gammalholländska tavlorna; Galerie Suermondt, som inköpts av preussiska staten, var bekant från Brüssel, där fanns mästerverk av Frans Hals, Hans Holbein, Salomon van Ruysdael och Van den Meer.

  Bryssel Unter den Linden Altes Museum / Gamla museet Galerie Suermondt / Gemäldegalerie Frans Hals Hans Holbein Salomon van Ruysdael Jan Van der Meer (osäker koppling)
 • Det vore tråkigt att bo i Berlin, med sina långa öde gator och tråkiga palats som ställt sig i långa snörräta rader för att bilda haie [häck/spaljé] de gånger kejsaren, Otto von Bismarck eller Helmuth von Moltke kommer; allt detta talar lite till känslorna; tyskarna gör otroliga saker för att göra Berlin till en världsstad, vilket märktes av lyxen i guld, marmor och hela inredningen på både det gamla och nya museet; siegesmonumentet [segerkolonnen] i Thiergarten är lika dyrt som det är fult, Edelfelt förstår inte hur folk kan stå och beundra en sådan fabrikskorsten med den förgylda madamen (Germania) ovanpå.

  Berlin Neues Museum / Nya museet Altes Museum / Gamla museet Tiergarten Siegessäule Otto von Bismarck Wilhelm I Helmuth von Moltke Germania
 • Dresden gjorde ett behagligt intryck, staden ger sig inte ut för att vara annat än den är; München däremot vill klä den grekiska klamys [knälång kappa] på sin bayerska kropp, sandaler på sina breda fötter och får på så sätt något onaturligt över sig; Berlin, staden vid Spree, nöjer sig inte med att vara Athen och Rom, det vill vara Babylon; det kan ju hända att Spree ännu kommer att spela samma roll i världshistorien som Tibern och Seinen, men det räcker nog ännu en tid.

  München Berlin Dresden Rom Seine Aten Tibern Spree Babylon
 • Kuskar och kypare var exemplariskt hyggliga i Berlin och där finns en militärisk ordning som saknas i många andra städer; de träffade inte på Bauernfänger [bondfångare], de blev inte heller uppklådda, så med stöd av egna erfarenheter kan Edelfelt inte säga något ont om berlinarna; då Edelfelt föregående år träffade Vilhelm Svedbom i Paris var han inbiten tysk, efter ett år i Berlin har han helt svängt om och har inte mycket gott att säga om staden och invånarna.

  Paris Berlin Vilhelm Svedbom
 • Föregående morgon återsåg Edelfelt Östersjön; då ångbåten styrde av mot Danmark var Edelfelt förtvivlad över att inte kunna få den att vända mot Finland; han får ändå tålamod av att veta att han är Pietro Krohn till lags; han önskar att han om en vecka skulle kunna gå ombord i Stockholm eller gunga på Östersjön mellan Lübeck och Helsingfors.

  Helsingfors Finland Stockholm Danmark Lübeck Östersjön Pietro Krohn
 • Det nordiska klimatet gör gott, ju längre upp Edelfelt har kommit, desto bättre har han känt sig; ännu i Verona krånglade magen; han tror inte att han kunnat resa mycket tidigare, ännu i Frascati kände han sig trött efter den kortaste vandring; för att tågresan inte skulle trötta ut honom har de åkt i andra klass, vilket har gjort resan dyrare; förutom i Verona har de inte blivit skinnade på pengar någonstans.

  Frascati Verona
 • Edelfelt borde hinna se kejsarståten i Helsingfors fastän han anländer den 12 juli; Hans Majestät skulle anlända den 15.

  Helsingfors Alexander II
 • Får se om Edelfelt kommer att arbeta i sommar; att teckna borde åtminstone inte vara så ansträngande.

 • Edelfelt undrar om Axel Antells planer på att besöka dem kan realiseras även om de bor på Hindhår?

  Hindhår gård Axel Antell
 • Edelfelt har hört sig för om ångbåtarna från Köpenhamn till Stockholm, men ingen av dem går direkt utan viker in i alla möjliga vinklar och vrår.

  Stockholm Köpenhamn
 • Edelfelt har inte sett sommarnattsljuset på 3 år; han tänker med glädje på hur han om kvällarna därhemma skall sitta och tala om söder och nord, prisa Italien och i sitt innersta känna hur Finland är honom tusen gånger kärare.

  Finland Italien
 • (Dagen därpå): Föregående dag var där Professor Martin Hammerich med fru och döttrar, rektor Johannes Forchammer, kaplanen med fästmö, prästens två döttrar, och (Ole) Otto Haslunds fästmös syster.

  Otto Haslund Frederikke Haslund Johannes Forchhammer Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich Meta Magdalene Hammerich Borch Louise Lange (osäker koppling) Marie Hammerich
 • Hammerichs känner Runebergs i Rom.

  Rom Lina Runeberg Walter Runeberg Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich
 • Edelfelt tror att man inte skulle ha något emot att Pietro Krohn "såg milt" på fröken Hammerich, som är vacker och begåvad, men lite gammal; igår "kråmade" sig en av prästdöttrarna, fröken Borch, för Krohn, till de andras förnöjelse; Hammerichs var förvånade över att se Edelfelt, de trodde han var en liten satt man med rött skägg.

  Pietro Krohn Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich Borch Marie Hammerich
 • Idag skall de till Hammerichs på Islingen och följdande dag far Pietro Krohn, Ole (Otto) Haslund och Edelfelt till Köpenhamn; budet går till stationen så Edelfelt tar farväl.

  Köpenhamn Iselingen Pietro Krohn Otto Haslund Martin Hammerich Anna Mathea Hammerich
 • Edelfelt har fått brev från Piehl & Fehling, den 8 juli går ett ångfartyg från Lübeck.

  Lübeck Richard Piehl Hermann Wilhelm Fehling