ångbåtar avskedstagande båtar besök Gud melankoli resor restauranger societetshus väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev från Åbo till Alexandra Edelfelt, skrivet den 29 oktober 1876. Sida 1 av 1.

Innehåll

 • Det är ruskigt ute och ruskigt inne, det förfärligaste väder och nedslaget humör; Alexandra Edelfelt har sagt att de bättre kunde skriva än säga det som de hade i sinnet; Edelfelt tror det är omöjligt att i skrift uttrycka den saknad och tomhet som varje gång slår honom då han skiljs från sin älskade mamma, men med Guds hjälp skall han väl stå ut med den.

  Alexandra Edelfelt
 • I Åbo fick Edelfelt inte tag på någon istwoschik [izvoztjik – hyrkusk] och måste leta i två timmar innan han träffade Thorsten Wænerberg.

  Åbo Thorsten Waenerberg
 • Edelfelt blev hjärtligt emottagen hos Thilda Kræmer och den gamla friherrinnan Amalia Boije; fint och snyggt men tyst och ensligt tycktes de ha det, i synnerhet då "gumman" är sjuk; Thilda Kræmer bad hälsa Alexandra Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Matilda Kræmer Amalia Boije af Gennäs
 • Edelfelt sitter på Societetshuset, sedan han på hamnkontoret inte fått närmare besked än att "Constantin" avreser i morgon, utan utsatt tid; det haglar förfärligt ute; han önskar Alexandra Edelfelt farväl, ber henne kyssa systrarna, hälsa alla och önskar dem och sig själv Guds välsignelse.

  Societetshuset i Åbo Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt
 • *Edelfelt kinesar [sover över] hos Thorsten Wænerberg.

  Thorsten Waenerberg