Innehåll

 • Det gick inte så lätt att hålla fast vid reseplanen som Alexandra Edelfelt trodde; farbror Alexander och tante Adelaide Leuhusen, Eljert Mobeck och Gustaf Leuhusen har så enträget bett Edelfelt stanna längre att han skjutit upp avresan med ett par dagar; han åker på söndag till Götheborg för att ge sig av till Hamburg; han anlände föregående morgon och tog in på hotellet för att sova ut; Gustaf Leuhusen kom inte långt därefter för att möta honom.

  Hamburg Göteborg Alexandra Edelfelt Adelaide Leuhusen Eljert Edvard Mobeck Gustaf Leuhusen Alexander Leuhusen
 • Manne (Alexander) Leuhusens död har tagit på Farbror Alexander Leuhusen, doktor Eljert Mobeck och tante Adelaide Leuhusen.

  Adelaide Leuhusen Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen Alexander Leuhusen
 • Under en promenad träffade Edelfelt på Herman von Gegerfelt och Johan Fredrik Killander; de frågade efter "hennes Nåd" Alexandra Edelfelt och om Ellen Edelfelts död.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Johan Fredrik Killander Herman von Gegerfelt
 • Edefelt är följande dag bjuden på herrmiddag till Herman von Gegerfelt, på kvällen till Eljert Mobeck på musik och ikväll till Odencrantz på Torpa; han har träffat Henning Odencrantz, som har lagt av det hyperestetiska snobberiet och blivit mycket hygglig och förståndig.

  Torpa Eljert Edvard Mobeck Hartvig Odencrantz Jakobina Odencrantz Herman von Gegerfelt Henning Odencrantz
 • Det är vackert i Jönköping; ett fint snötäcke har gett det vackra landskapet en så äkta nordisk och storartad lyster.

  Jönköping
 • Edelfelt återgår till Stockholm; Pauline Ahlberg har redan rest till Paris; Edelfelts fruktan i Stockholm var således onödig.

  Paris Stockholm Pauline Ahlberg
 • Edelfelt gjorde som sagt med faster Hermanine Edelfelt ett besök hos Paul Mengel, medarbetare i Aftonbladet och Götheborgsposten; Eljert Mobeck har sedan sagt att Mengel är en av Sveriges främsta pennor; han har känt pappa Carl Albert Edelfelt; Edelfelt satt länge och talade med honom om Finland, Johan Ludvig Runeberg och Elias Lönnrot.

  Finland Sverige Johan Ludvig Runeberg Elias Lönnrot Carl Albert Edelfelt Hermania Edelfelt Paul Mengel Eljert Edvard Mobeck
 • Därefter gick de till en släkting, assessorskan Juliana Gethe, som sade att hon sett Carl Albert och Alexandra Edelfelt; hon bad genast att Edelfelt skulle kalla henne tant och såg utländskt bra ut, likaså hennes unga dotter; hon har sju fullvuxna söner.

  Alexandra Edelfelt Carl Albert Edelfelt Juliana Gethe Hilda Geete
 • Edelfelt körde hem faster Hermanine Edelfelt, som med tårar bad honom hälsa Alexandra Edelfelt och söka upp farbror Erik Edelfelt i Göteborg

  Göteborg Alexandra Edelfelt Hermania Edelfelt Erik Edelfelt
 • På stationen träffade Edelfelt genast två finnar Bremer och Tammelander (vars mor är född Grahn); Tammelander är en gammal skolkamrat som besökt bergsskolan i Sverige och reste nu ner till Vermland för att ordna metallurgiska analyser för Adolf Erik Nordenskiölds räkning; de åkte samma tåg ända till Laxå; numera träffar man överallt finnar.

  Sverige Värmland Laxå Adolf Erik Nordenskiöld Bremer Berndt August Sebastian Tammelander (osäker koppling) Adele Lovisa Katarina Tammelander
 • Det märks att det är sorg i huset; översten Alexander Leuhusen har varit lugn och resignerad; tante Adelaide Leuhusen talar ständigt om sin älskade pojke; doktor Eljert Mobeck har blivit allvarligare och magrat något.

  Adelaide Leuhusen Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen Alexander Leuhusen
 • Gustaf Leuhusen skriver studenten vid Jönköpings läroverk, åker på våren till Carlberg och blir om två år officer vid Smålandshusarerna; lille Fredrik Leuhusen har ännu de vackra ögonen, det ena större än det andra; Edvard Leuhusen är en riktig "truls", tjock och finhylt; de två ungdomarna har en fransk guvernant vid namn Bonenfant som ser ut som ett barn och går med två långa flätor i nacken; de små talar tämligen bra franska; Tante Iden Leuhusen ser fortfarande bra ut, det är ett nöje att se på henne.

  Karlberg Adelaide Leuhusen Gustaf Leuhusen Fredrik Leuhusen Edvard Leuhusen Bonenfant
 • Alla talar så vackert om Ellen Edelfelt; de är förtjusta i hennes porträtt; all vänlighet Edelfelt möter har han Alexandra Edelfelt att tacka för.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt
 • Föregående kväll kom fröknarna Petersens på besök, Doktor Eljert Mobeck likaså; Brita Petersens har vuxit upp och ser trind och trevlig ut; hon frågade om Fanny och Helena Ehrnrooth, samt Fanny Björksten; då Alexandra Edelfelt träffar dem kan hon hälsa från Brita.

  Alexandra Edelfelt Helena Ehrnrooth Eljert Edvard Mobeck Birgitta af Petersens Fanny Ehrnrooth Fanny af Björksten Emilia af Petersens
 • Alexander Leuhusen var på frimurarmöte M.P.3 – mellersta pelaren tredje – som det stod annonserat i Jönköpings tidningar; Eljert Mobeck och Leuhusen anser att Edelfelt borde bli firmurare, om inte där så i Paris; Mobeck föreslog redan att den därvarande logen skulle samlas till extra möte för detta ärende; Edelfelt anser att han skulle ha mycket nytta av medlemskapet i frimurarna men sparar saken till en annan gång; man talade om flera lustiga upptåg av Mobeck, verser, ritningar och musik, bl.a. ett stort album för skön konst baserat på Norströms "kistebrev och granna bilder i Jönköping".

  Paris Jönköping Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen Norström
 • Det är underligt att träffa Leuhusens och Eljert Mobeck efter 4 år, de är lika vänliga och bekanta som om de aldrig varit skilda åt; man har talat mycket om Paris och vad Edelfelt upplevt där; de bedömer saker och förhållanden så förnuftigt och opartiskt att man inte kunde tro att de är släkt med persona questionis [personen i fråga, Pauline Ahlberg].

  Paris Adelaide Leuhusen Pauline Ahlberg Eljert Edvard Mobeck Alexander Leuhusen
 • (Dagen därpå - lördag) Föregående kväll var Edelfelt hos Odencrantz på Torpa; gubben [Hartvig Odencrantz] "har fallit af ofantligt"; där var mycket musik och mycket tal om Finland.

  Finland Hartvig Odencrantz Jakobina Odencrantz
 • Edelfelt reser med Thor Odencrantz till Götheborg följande dag.

  Göteborg Tor Odencrantz
 • Alexandra Edelfelt får inte förvåna sig över att det han skrev i går var så osammanhängande; Edvard och Fricke-pojken Leuhusen stod bredvid bordet och pratade ideligen; han ber innerligt hälsa till syster Ellen Edelfelts grav och omfamna Anni och Blis [Berta] Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Fredrik Leuhusen Edvard Leuhusen
 • *Edelfelt hoppas snart kunna skriva mera; nu skall han till Herman von Gegerfelt.