Innehåll

 • Edelfelt sitter och skriver vid Julian Alden Weirs skrivbord; alla hans Parisvänner, Ferdinand Gueldry, Gustave Bourgain, Albin Meyssat, Weir och många andra, var glada över att se honom, längre och fetare än någonsin; alla frågade efter Ellen Edelfelt.

  Ellen Edelfelt Julian Alden Weir Gustave Bourgain Ferdinand Gueldry Albin Meyssat
 • Edelfelt anlände föregående förmiddag sömnig och trött; hans telegram till Gunnar Berndtson kom för sent, så han fick själv ta sig till Hôtel des Etrangers på rue Racine.

  Hôtel des Etrangers Gunnar Berndtson
 • Till Hôtel des Etrangers hade händelserna fört Gottfrid Schybergson, Axel Fredrik Holmberg och Ernst Nordström före Edelfelt.

  Ernst Nordström Gottfrid Schybergson Axel Fredrik Holmberg
 • Gunnar Berndtson kom senare och de begav sig till Runebergs där alla var friska och raska; likaså var även den danske teol.kand. Bohn som skött Edelfelt i Rom och själv blev sjuk; han fick höra att Pietro Krohn har det bättre sedan Ole (Otto) Haslund och fru har återhämtat sig från tyfus.

  Rom Pietro Krohn Lina Runeberg Gunnar Berndtson Walter Runeberg Bohn Otto Haslund Frederikke Haslund
 • Runebergs bor i andra ändan av staden, inte långt från Madame Jacquinot; Walter Runeberg har fått en dålig ateljé och har på grund av Ninos [Johannes Runeberg] sjukdom och den lillas födelse varit förhindrad att arbeta.

  Lina Runeberg Walter Runeberg Jacquinot Hjalmar Johannes Runeberg Vasthi Runeberg
 • Gunnar Berndtson har placerats i antikklassen och Edelfelt tycker det gör honom gott.

  Gunnar Berndtson
 • Julian Alden Weirs fästmö har slagit upp förlovningen i och med att Weir inte vill återvända till Amerika ännu; Edelfelt tycker det är förnuftigt, det går inte att älska konsten och en flicka samtidigt.

  Amerika Julian Alden Weir
 • Julian Alden Weir har just återvänt från Spanien; Edelfelt har sett hans tavlor för salongen och tycker inte de var så fula som Pauline Ahlbergs skrev.

  Spanien Pauline Ahlberg Julian Alden Weir
 • Julian Alden Weir sade att Pauline Ahlberg under vintern bombarderade honom med brev och inbjudningar som han såg sig tvungen att tacka nej till på grund av mycket arbete, vilket gjorde Pauline mankerad [stött/sårad]; Edelfelt tror Pauline tycker om unga karlar, och det må hon göra, såvida hon inte inkräktar på de unga karlarnas tid och arbete.

  Pauline Ahlberg Julian Alden Weir
 • I Hamburg hann Edelfelt bese den vackra staden en stund på morgonen; Alexandra Edelfelt trodde säkert att han kommit fram en hel vecka tidigare; två brev väntade på honom hos Gunnar Berndtson; naturhinder ställde sig i vägen, det var snöstorm i Åbo, Falköping, Göteborg och i Aarhus; hela Danmark ligger under fotsdjup snö; Alstern låg frusen och det var tjock snö ända till Cöln.

  Åbo Hamburg Köln Danmark Göteborg Århus Falköping Alster Alexandra Edelfelt Gunnar Berndtson
 • Gunnar Berndtson ser mycket parisisk ut; han bär sitt hår à la Capoul i pannan och har låtit göra nya kläder; han ser ut som en spansk grand eller en mexikansk slavhandlare som kommit till Paris för att leva på sina räntor.

  Paris Gunnar Berndtson Victor Capoul
 • Maxime Faivre är massier i ateljén [ateljéföreståndare]; han och andra har rått Edelfelt att göra Jean-Léon Gérôme sin uppvaktning så fort som möjligt.

  Jean-Léon Gérôme Maxime Faivre
 • Julian Alden Weir säger att Edelfelt gjort framsteg och råder honom att börja med något större; han presenterade Edelfelt för flera nykomna amerikaner som "un des plus forts de chez Gérôme" [en av de starkaste hos Gérôme]

  Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir
 • Det var inga problem att återinträda i École des Beaux Arts, Edelfelts namn fanns fortfarande i listorna; sekreteraren greve d'Ortez sade skrattande "non, vous avez été malade mais vous n'êtes pas mort encore" [nej, ni har varit sjuk men ni är inte död ännu].

  École des Beaux-Arts d' Orthez
 • Det blir svårast att få ateljé; tills vidare bor han hos Gunnar Berndtson i ett hôtel garnie [möblerat hotell/hyresrum].

  Gunnar Berndtson
 • I kväll skall Edelfelt träffa Julian Alden Weir, Gunnar Berndtson, Albin Meyssat, Joseph Wencker, Émile Bastien (arkitekten, Jules Bastien är ännu på landet), Léon Chevreuil och Maxime Faivre; han skall bjuda något bättre vin; han har sökt Charles Baude, men ännu inte träffat honom; alla talar om Alexandra Edelfelts sorg och svåra tid och uppmanar att hon skall komma till Paris.

  Alexandra Edelfelt Jules Bastien-Lepage Charles Baude Gunnar Berndtson Julian Alden Weir Joseph Wencker Léon Chévreuil Maxime Faivre Albin Meyssat Émile Bastien-Lepage
 • Ferdinand Gueldry bjöd Edelfelt på frukost till sin familj, men Edelfelt hade redan lovat följa med Gunnar Berndtson.

  Gunnar Berndtson Ferdinand Gueldry Gueldry Gueldry
 • Om Edelfelt får en ateljé vill Gunnar Berndtson bo med honom och lovar betala hälften.

  Gunnar Berndtson
 • Ateljén är sig lik; hela Tyskland och de tyska tidningarna är upprörda över att man förvisat en tysk skulptör Besserdich från Auguste Dumonts ateljé i Ecole des Beaux Arts; en tysk tidning ansåg att konstskolans inställning till tyskar var ett skäl för Preussen att inte delta i världsutställningen 1878; direktorn för Ecole des Beaux Arts har svarat preussiska ministern att ingen tysk officiellt förvisats från skolan, och att man gärna såg att flera tyskar kom dit, samt beklgade att eleven inte funnit sig väl bemött i skolan.

  Tyskland Preussen École des Beaux-Arts Besserdich Auguste Dumont
 • På tåget fanns en hamburgare som handlade i olja, en fransos som reste för ett klädhus och en gammar bagare som också rest i affärer som ung; hamburgaren frågade Edelfelt vilka affärer han reser i; då Edelfelt sade att han var målare kommenterade hamburgaren att med ett sådant yrke lever man inte på i Hamburg och föreslog att han skulle slå sig in på olja.

  Hamburg
 • Julian Alden Weir kom för att hämta Edelfelt till middagen; katarren han hade i Finland och Sverige har försvunnit; alla pysslar om och råder honom till försiktighet beträffande hälsan.

  Finland Sverige Julian Alden Weir
 • Det är underligt att vara tillbaka i Paris; Julian Alden Weir säger att det bara finns ett Paris också efter sin resa till Spanien; det som han beundrade mest var Rafael, Hans Holbein och Tizian i El Prado, inte de spanska konstnärerna; Weir har målat goda studier i Alhambra och Toledo.

  Paris Alhambra Toledo Spanien Pradomuséet Rafael Tizian Julian Alden Weir Hans Holbein
 • Edelfelt börjar i ateljén följande dag; han kom för sent i morse för att ta plats i concoursen [tävlingen] som hålls denna vecka.

 • Jean-Léon Gérômes elever har hedrat sig detta år; Joseph Wencher vann grand prix de Rome, Pascal Dagnan har gjort "utmärkta" saker och flera unga som Ferdinand Gueldry sägs ha ovanlig talang.

  Rom Pascal Dagnan-Bouveret Jean-Léon Gérôme Joseph Wencker Ferdinand Gueldry
 • Julian Alden Weir som sitter och beundrar Ellen Edelfelts porträtt skyndar på Edelfelt och ber hälsa Alexandra Edelfelt; Weir hälsar att han skall se till så att Edelfelt inte förkyler sig i vinter; Edelfelt tar farväl och önskar Guds välsignelse.

  Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Julian Alden Weir