amerikaner ateljéer brev danser danstillställningar ekonomi engelska finländare förmögenhet inredning (verksamhet) kläder konstnärer kvinnor mat melankoli modeller (yrken) musik ryssar sällskapsliv sjukdom (tillstånd) skor språk tandvärk tavlor temperatur tidskrifter utställningar väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 10 januari 1877, 4 sidor.

[...] I förrgår på aftonen var jag bjuden till Sargents på en liten dans (Jag tror jag fick tandvärken der – jag satt en lång stund vid ett fönster der det drog förfärligt.) Endast 10 par ungefär, och alla bekanta på två tre undantag när. Misserna Austins frånvaro var allmänt och djupt beklagad. Jag dansade kotiljong med en ung dam som jag blef presenterad för. Hon föreföll ovanligt hygglig och anspråkslös, hvilket var så mycket mera förunderligt, som hon lär vara stormrik. Vi talade om Wagner och jag yttrade mig tvärsäkert – och först efter en god stund kröp det fram att hon varit icke allenast på alla representationerna i Bayreuth men också på repetitionerna, kände Wagner personligen o.s.v. – Likaså lalte vi om ryske målare och jag ledde samtalet på en allmänt beundrad tafla af en ung ryss, som nyligen var utstäld hos Goupil. ”Ja, sade hon” jag tyckte också mycket om den, och var nog lycklig att få köpa den. Efter dansen var der supé – mest sötsaker såsom det brukas här, och först kl. 3 på morgonen kom jag hem. [...]

Innehåll

 • Edelfelt fick Alexandra Edelfelts brev föregående dag.

  Alexandra Edelfelt
 • Under föregående aftons lopp hade Edelfelt en sådan "nervös" tankvärk att han inte kunde skriva; han hade också fått lov att skicka bort modellen mitt i sceansen för att det på grund av tandvärken var omöjligt att arbeta.

 • I söndags hade Edelfelts tavla en svår dag; både Maxime Faivre, John Macallan Swan och Charles Baude rådde honom att börja om på ny duk; följande dag börjar Edelfelt teckna om motivet och hoppas att han kan dra nytta av de erfarenheter han gjort; han hade gjort pojken för stor och henne för styv och rak; han har varit olycklig och modlös, Alexandra Edelfelt känner till hur lätt han blir nedslagen då arbetet inte går som det skall.

  Alexandra Edelfelt Charles Baude John Macallan Swan Maxime Faivre
 • Edelfelt skulle vilja vara lugn och resonera som så att om tavlan inte blir färdig till början av mars, kan han i alla fall göra den färdig till utställningen i Helsingfors, där han högst antagligen får den såld; han tycker ändå att det vore en skam som han inte kunde bära om han blev refuserad till Salongen i år; tandvärken gör att hans reflektioner blir melankoliska.

  Helsingfors
 • I förrgår var Edelfelt bjuden på en liten dans till Sargents; troligen fick han tandvärken där, han satt vid ett fönster där det drog förfärligt; Misserna Austens frånvaro var allmänt och djupt beklagad.

  FitzWilliam Sargent Sarah Austin Mary Austin Mary Sargent
 • Edelfelt dansade kotiljong med en ung dam som han blev presenterad för; hon föreföll ovanligt hygglig och anspråkslös, trots att hon lär vara stormrik; Edelfelt uttalade sig tvärsäkert då de talade om Richard Wagner; det visade sig att hon varit på alla uppträdanden och repetitioner [på Wagner-festivalen] i Bayreuth, samt att hon kände Wagner personligen; de talade också om ryska konstnärer; Edelfelt förde in samtalet på en ung rysk målare som varit utställd hos Adolphe Goupil, det visade sig att hon köpt tavlan i fråga; efter dansen bjöds de på supé, som vanligt var det mest sötsaker; Edelfelt kom hem först kl. 3 på morgonen.

  Bayreuth Adolphe Goupil Richard Wagner
 • Sargents är mycket hjärtliga och vänliga; Edelfelt skulle känna sig ypperligt bekväm där om det inte vore för att han är den enda i sällskapet som inte talar engelska.

  FitzWilliam Sargent Mary Sargent
 • Eugène Lachaises mor är amerikanska, så han pratar engelska lika bra som franska.

  Eugène Lachaise Surchon
 • Edelfelt har köpt ett par finare stövlar; det tar emot att ge 5 francs per gång åt modellen.

 • Om Alexandra Edelfelt vore här skulle det inte vara svårt att få det vackert arrangerat i ateljén; man kan tydligt se då en kvinnlig hand varit med om att möblera ett rum; Maxime Faivres mor hjälper till att hålla reda i sin sons ateljé; ifall Edelfelt inte riskerade att bli alldeles "abruti" [förslöad] som konstnär i Finland, skulle han gärna flytta för alltid till Helsingfors eller vart som helst där han kunde leva tillsammans med Mamma; om han hade pengar kunde hon bo med honom i Paris.

  Helsingfors Finland Alexandra Edelfelt Maxime Faivre Faivre
 • Varje gång Edelfelt vänder sig om ser han sin "horreur" [förskräckelse] till tavla; han önskar han kunde måla som Pascal Dagnan-Bouveret, Jules Bastien-Lepage och Joseph Wencker.

  Jules Bastien-Lepage Pascal Dagnan-Bouveret Joseph Wencker
 • Edelfelt har haft besök av en gammal bekant från Jönköping, Georg Pauli; då de lärde känna varandra var Pauli elev vid Konstakademin, nu är han i staden för att vidareutbilda sig; Pauli har sjuka ögon och måste akta sig för att inte överanstränga dem.

  Jönköping Konstakademien i Stockholm Georg Pauli
 • Edelfelt har svårt att komma på vad han skall skriva om till Carl Gustaf Estlanders [Finsk] tidskrift.

  Carl Gustaf Estlander
 • Pietro Krohn har skrivit ett brev till Edelfelt; Krohn beklagar sig över den långa arbetslösa tiden, dåliga finanser och ensamhet; Ole Haslund lär vara så upptagen av sin fru att han inte har mycket tid över för Krohn; Edelfelt önskar Krohn till Paris; Krohn sänder nyårshälsningar till Alexandra Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Pietro Krohn Otto Haslund Frederikke Haslund
 • Dagarna går hastigt undan; Edelfelt hoppas om 15 dagar kunna säga om tavlan att "der vil blive noget derutaf"; han får inte tappa kuraget; Jean-Léon Gérôme har en tavla hos sig som han börjat om med fyra gånger.

  Jean-Léon Gérôme
 • Vädret är fortfarande varmt och regnigt; han hälsar hjärtligt till alla.

 • När kommer Eklöfs? Edelfelt har inte sett landsmän på länge.

  August Eklöf Elin Eklöf
 • Det är roligt att Julqvällen "gjort lycka"; Edelfelt undrar hur det gått för den i Sverige.

  Sverige