bibliotek ekonomi kvinnor lycka män melankoli militärer (personer) modeller (yrken) museer tavlor utställningar

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt fortsatt på morgonen den 13 januari 1877, 2 sidor.

[...] Ack hvad jag är förtviflad! Jag har ingen att utgjuta mitt hjerta för, inga stolar att slå sönder och jag sätter mig derför ned och skrifver om min förargelse. Ingenting på jorden är otäckare än att vilja arbeta, och ej kunna. I går gick jag till sängs kl. 10 för att sofva väl, steg upp kl. 6, drack kaffe, gymnasticerade litet, bredde färgerna på paletten, preparerade hufvudet på Drottning blanca för att rigtigt kunna ta tiden i akt, och väntade så med klappande hjerta till kl. 8 – då jag fick biljetten från min kära Mademoiselle. Mamma vet att jag efter mycket bråk fått tag i en vacker blondin – som är så upptagen att hon endast kan komma 3 gånger före salongen – I dag var första gången, och då skulle jag ej få arbeta – emedan mitt svar kom för sent, (jag skref i går morgse, och tre artister sedan dess varit och tingat henne. Det är ett elände nu under tiden strax före salongen, modeller, mannequiner, kostumer äro så borttagna att endast skräpet återstår. [...]

Innehåll

 • Modellen meddelar att hon inte kan komma förrän den 19, eftersom Edelfelts svar kom för sent; han ger utlopp för sin förargelse genom att skriva till Alexandra Edelfelt; han hade förberett allt för att måla drottning Blancas huvud; som Mamma vet hade han efter mycket besvär fått tag i en vacker blondin, som är så upptagen att hon bara kan komma tre gånger före Salongen, varav den första gången nu inte blev av.

  Alexandra Edelfelt Blanka
 • Alla modeller, mannekänger och kostymer är upptagna före Salongen; genom en lyckoträff har Edelfelt fått en mannekäng, men hon är den uslaste, smutsigaste och trasigaste i hela Paris.

  Paris
 • Edelfelt kan inte göra mycket en dag som denna; vädret är så mulet att det är för mörkt på Cluny; han blir modfälld och nervös av sådana småsaker; dessutom är biblioteket stängt.

  Musée de Cluny
 • Ernst Nordström hade lovat göra en stor konstruktion av perspektivet i Edelfelts tavla men inte gjort det; då folk inte håller vad de lovat blir hans tavla inte färdig till Salongen.

  Ernst Nordström
 • Snart får Edelfelt stora utgifter för ram och staffli.

 • Konsten vore en för lycklig bana om inte de eviga små bekymren påminde en om att människan måste endera lida eller på annat sätt påminnas om att hon är fjättrad i "denna snörda värld"; även de lyckligast lottade lider av ett eller annat, dålig mage eller dåliga tänder och då är lyckan puts väck.

 • Om Edelfelt någonsin kommer att måla Sveaborg gör han det hemma i Finland och skyr inga depenser [utgifter] för ateljé och kostymer; han skall göra studier ute på isen och gardister skall stå modell.

  Finland Sveaborg
 • Edelfelt önskar allmänt att han kunde undvika att måla tavlor med kvinnor på; kvinnomodeller är alltid slarvigare än karlar; man borde heller inte måla tavlor i Paris under månaderna januari och februari före Salongen; han ber Alexandra Edelfelt om förlåtelse för sin svada, men han är ensam och behövde utgjuta sina känslor.

  Paris Alexandra Edelfelt