Innehåll

 • Klockan är över 12 på natten och följande morgon skall Edelfelt till Gustaf Cederström; det är således oförnuftigt att skriva, men han kan inte låta bli; han är i ett stadium av förtjusning.

  Gustaf Cederström
 • Edelfelt har varit på theatre français, där han sett Sarah Bernhardt, Broizat och Suzette Reuhemberg; han har också ännu ett starkt intryck av Jules Bastien-Lepages porträtt som han såg på eftermiddagen; "Ça m'a tué" [det tog död på mig] som det heter på parisjargong.

  Théâtre-Français Jules Bastien-Lepage Sarah Bernhardt Suzanne Reichenberg Broizat
 • Anledningen till Edelfelts glada stämning hittas ändå i Alexandra Edelfelts brev, där varje rad genomsyras av Mammas hopp om hans framgång; Jean-Léon Gérômes ord och uppmuntran hade glatt henne; Edelfelt vore utan Gud och utan hjärta om han inte gladde sig åt hennes ord; han hoppas att Vår Herre en gång låter dem leva och bo tillsammans, med henne som han älskar mest och den som förstår honom bäst.

  Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme
 • Då Edelfelt såg Jules Bastiens tavla blev han sorgsen till mods, efterson Bastien är ett geni och Edelfelt en klåpare; men han tänkte att han vill försöka ännu en tid och inte förlora hoppet innan detta försök är gjort.

  Jules Bastien-Lepage
 • Edelfelt kunde skriva en massa reflexioner och strunt om Rafael Hertzberg och Robert Stigell, som han träffar varje dag, men han avhåller sig; nu vill han enbart tala med Alexandra Edelfelt; då han blir rätt förstådd är han också öppen och frank.

  Alexandra Edelfelt Robert Stigell Rafael Hertzberg
 • Skillnad i åsikter, ålder, lynne och vana göra att Edelfelt känner sig främmande för Walter Runeberg; Lorenzo Runeberg kan han inte med; finnarna förhindrar honom från att vara med hans franska vänner, i och med att de söker ständigt sällskap.

  Walter Runeberg Lorenzo Runeberg
 • Nästa vecka börjar Edelfelt på nytt på École des Beaux Arts, och då slipper han höra diskussioner om Konstflitföreningen och Konstföreningen, Catani och Opris.

  École des Beaux-Arts Restaurang Operakällaren Catanis kafé
 • Edelfelt planerar delta i concours semestriel [terminstävling] med en kompositionsskiss.

 • Kanske i övermorgon eller på måndag ber Edelfelt gubben Chabod att föra hans tavla till Salongen; han ropar till alla Olympens makter "ut felix faustumque sit!" [till lycka och framgång]; han hoppas att han inte blir refuserad, vad skall Madame Jacquinot, svenskarna och alla där hemma säga då?

  Olympen / Olympos Jacquinot Chabod
 • Edelfelt skall visa Jean-Léon Gérôme ett svartkritsporträtt av Robert Stigell; om Gérôme tycker det är bra sänder han även det till Salongen.

  Jean-Léon Gérôme Robert Stigell
 • Huvudtanken med Edelfelts brev kvarblir ändå: Gud välsigne min älskade Mamma!; han ber Alexandra Edelfelt hälsa till Annie Edelfelt som igen skrivit ett "nätt" brev, och till lilla Butti (Berta) Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt