adresser (kommunikation) Årstider ateljéer besök brev bröllop dagstidningar danstillställningar fennomani finska franska gravörer hugenotter karaktärsdrag kläder landsbygd lekar militärer (personer) reformationen restauranger sällskapsliv sjukdom (tillstånd) språk städer stipendier studentliv studentnationer studier (studieinnehåll) svenska telegram träd tystnad utseende utställningar väderlek vår vinter

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris måndagen den 9 april 1877, 6 sidor.

[...] I går sammanträffade alla härvarande Nyländingar på aftonen hos Joseph (ett matställe Rue Montpensier) för att besluta om telegrammet till afdelningens årsfest. Vi hade inbjudit Runeberg, Becker, Hertzberg, Londén och Stigell. Häraf komme endast de tre sistnämnda. Man fingo, såsom tillsagdt var bjuda sig sjelfv på mat och dryck. Salinger var inspektor, Holmberg kurator, Nordström skulle hålla festföredraget och vi voro afdelningen B. och jag. [...]

Innehåll

 • Det är riktigt vårväder; Alexandra Edelfelt vet hur solljuset och värmen tar på krafterna; Edelfelt hade stigit tidigt upp och gått sent i säng och lade sig därför efter frukosten [lunchen] och läste den "nedriga" Figaro innan han somnade.

  Alexandra Edelfelt
 • På ateljén hade de talat om refuseringsbrev på redan antagna tavlor till Salongen; Edelfelt drömde att han blivit refuserad.

 • Då kyparen ropade att det fanns ett brev för Monsieur Edelfelt trodde han för ett ögonblick att det var ett refuseringsbrev från Industripalatset, men det var från Alexandra Edelfelt.

  Industripalatset i Paris Alexandra Edelfelt
 • Anni Edelfelt har haft halsfluss; Edelfelt ger inte mycket för det friska vintervädret i Norden.

  Norden Alexandra Edelfelt
 • I lördags var Edelfelt med Gunnar Berndtson hos Madame Jacquinot.

  Gunnar Berndtson Jacquinot
 • I tamburen träffade Edelfelt på Pauline Ahlberg i full baltoalett och Monsieur Péraz i frack; Péraz kom från ett bröllop och Pauline var bjuden på schweiziska understödsföreningens bal på Grand Hôtel; de andra damerna tycktes dra på munnen åt att hon varit koafferad [friserad] och klädd sedan kl. 4 på eftermiddagen.

  Hôtel du Louvre / Grand Hôtel du Louvre Pauline Ahlberg Péraz
 • Unga Charles Tottie är 14 dagar i staden, efter att ha tillbringat några månader i Tours för att lära sig franska; som Alexandra Edelfelt vet tänker han fortsätta i Marieberg för att bli geniofficer, till vilket han behöver fullkomlig kännedom i franska språket; han påminner om Gustaf Leuhusen; han verkar ha haft roligt i Tours, varit bjuden av generaler och överstar; det är mycket lättare att göra bekantskaper i provinsen än i Paris.

  Paris Tours Marieberg Alexandra Edelfelt Gustaf Leuhusen Charles Tottie
 • Först klockan halv 11 begav sig Pauline Ahlbert av till balen, följd av en schweizisk legationssekreterare Patry med fru.

  Pauline Ahlberg Edouard Patry (osäker koppling) Marguerite Patry (osäker koppling)
 • Det lektes sällskapslekar med ord, vilket gjorde Gunnar Berndtson förskräckligt generad och blyg; han gav sig av i tysthet efter att ha tagit farväl av damerna, så Edelfelt måste traska hem ensam; på restaurangen har Berndtsons tystlåtenhet blivit ett ordspråk och Max Faivre kallar honom inte annat än le bavard [~ pratkvarnen]; det märks att han tänker, men inte snabbt, och hans tigande är således inte någotslags abrutissement [dumhet], som Filadelfo Simi tror; Edelfelt tror det härleder sig till den underliga plats han haft hemma; föräldrarnas tal med honom har inskränkt sig till förmaningar, medan pratet med Acku och Hulda Berndtson mest har handlat om väder och vind, läxor och dylikt.

  Gunnar Berndtson Fredrik Berndtson Jacquinot Augusta Berndtson Hulda Augusta Berndtson Maxime Faivre Filadelfo Simi Axel Berndtson
 • I arbetet går det bra att hålla efter Gunnar Berndtson, som inte tar illa upp om Edelfelt på ett hyggligt sätt säger åt honom vad han skall göra; hans ovanliga fallenhet kunde med flit utvecklas mycket, även om Edelfelt inte tror att han har någon stor skapande förmåga.

  Gunnar Berndtson
 • På söndagen reste de [Edelfelt och Gunnar Berndtson] till Versailles för att hälsa på friherrinnan Armida de la Chapelles sommarbekantskap Monsieur Surel; Armida hade inte överdrivit då hon talade om honom som en förtjusande älskvärd gubbe; Surel kände bra till Finland, fennomanerna och finska teatern; frun var inte hemma och sonen var i Paris för att genomgå en examen i högre matematik för doktorsgraden; Surel hade för avsikt att göra en sommarresa till Sverige, Finland och Petersburg; både han och De la Chapellerna är ättlingar till fördrivna hugenotter, så samtalet rörde sig mycket om reformationstiden; han liknar "gubben" Furuhjelm.

  Finland Paris Sankt Petersburg Sverige Versailles Gunnar Berndtson Victor Furuhjelm (osäker koppling) Surel Armida de la Chapelle Surel Surel
 • Alexandra Edelfelt frågar om Edelfelt sett Charles Baude; Edelfelt träffar honom rätt ofta; han tjänar bra på sina gravyrer och har inrett fint för sig och sin gamla mor; han har gått framåt sedan Julqvällen; *han har 2-3 gravörer i sin tjänst och är således "patron" [chef].

  Alexandra Edelfelt Charles Baude
 • *Till Monsieur Charles Clement kan väl Edelfelt inte gå utan ärende.

  Charles Clément
 • Nylänningar i Paris träffades på Joseph (matställe på Rue Montpensier) för att besluta om telegrammet till avdeldningens årsfest; de hade också bjudit in Walter Runeberg, Adolf von Becker, Rafael Hertzberg, Hjalmar Londén och Robert Stigell, varav de tre sista kom; Richard Salingre var inspektor, Axel Fredrik Holmberg kurator, Ernst Nordström skulle hålla festföredraget, medan Gunnar Berndtson och Edelfelt representerade avdelningen; det skulle ha varit roligt, bara inte den rysligt tråkiga Londén varit där.

  Paris Restaurant Joseph Adolf von Becker Gunnar Berndtson Ernst Nordström Walter Runeberg Robert Stigell Rafael Hertzberg Axel Fredrik Holmberg Hjalmar Londén Richard Salingre
 • Ernst Nordström har fått ett fint intyg av Pierre-Victor Galland, som rekommenderar honom till förnyat stipendium; Edelfelt tycker Nordström är en hygglig karl, lite viktig, men viktigheten är av den komiska sorten; han betraktar konsten som ett examens-pensum [uppgift], som man kan lära sig på en viss tid – vilken villfarelse.

  Ernst Nordström Pierre-Victor Galland
 • Edelfelt måste på Cours du Soir [kvällslektion] och tar farväl; det är grannaste solsken, träden knoppas, äppelträden börjar vitna och himlen är blå; han skulle inte bry sig om att stänga in sig på Ecole des Beaux Arts om det inte var för pliktens stränga bud.

  École des Beaux-Arts