adel barn dagstidningar dop ekonomi faddrar församlingar framtid indiskhet judar karaktärsdrag konstsamlingar krig landsbygd melankoli militärer (personer) mytologi nordbor parker porträtt präster rysk-turkiska kriget (1877-1878) sällskapsliv soldater städer svenskar utflykter utställningar väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 22 april 1877, 8 sidor.

[...] Runebergs hade barnsöl häromaftonen – deras lilla flicka har således nära ett halftår varit odöpt. Presten, Börjesons Lorenzos och jag faddrar. Det förargar mig att de kalla den lilla söta flickan Vasti efter någon indisk myth. – Vasti, hvad är det för ett namn! Inte är det vackert och det enda man vinner därmed är att alla menniskor komma att fråga flickan 2 gånger om hennes namn, troende att de hört miste första gången. Här finnes nu både svensk och norsk prest i Paris – och församlingen består af nära 2 000 (två tusen) personer, hvaraf mer än 500 danska och norska arbetare, och en ofantlig massa handelsbiträden som är här för någon tid. [...]

Innehåll

 • *Det är rysligt med kriget, måtte Finland bli skonat.

  Finland
 • Edelfelt tackar Alexandra Edelfelt för växeln; han skall gå till Monsieur Joseph Caventou och i behörig ordning skicka kvittot.

  Alexandra Edelfelt
 • Alexandra Edelfelt nämner att Morbror Gustaf Brandt mellan raderna tycker sig se sorg eller nedslagenhet hos Edelfelt; att han är mindre glad beror på att han är äldre och livets allvar gör sig påmind, därtill tar arbetet hans tid och han börjar bli led på sällskapslivet; detta förhindrar honom ändå inte från att vara vid gott mod; det går ju bra för honom; då man har stora förhoppningar på framtiden är det oundvikligt att de djärvaste förhoppningarna går upp i rök; huvudsaken är att inte mista kuraget.

  Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt
 • Edelfelt har länge börjat inse att måleriet inte är lätt, men han håller fast vid föresatsen att göra någonting riktigt bra detta år, vare sig det är Klas Fleming eller något annat.

  Klas (Eriksson) Fleming
 • Föregående dag var Edelfelt hos Madame Jacquinot; Charles Tottie har rest, efter att ha tillbringat nästan hela tiden på pensionen utan att ha sett Paris; Tottie är mycket snäll och väluppfostrad men i övrigt så uteslutande militär som möjligt; det är underligt att man i det beskedliga, fredliga Sverige träffar så många durkdrivna soldater, som älskar krigaryrket som yrke.

  Paris Sverige Jacquinot Charles Tottie
 • Pauline Ahlbergs bror och svägerska har anlänt och stannar en månad; Pauline är inte förtjust, kapten Johan Ahlberg vill nämligen att hon följer med då de åker hem; Ahlberg är vänlig som Alexandra Edelfelt vet, men Edelfelt vet inte hur han skall vara honom till nöje då Ahlbergarna inte är intresserade av varken konst eller litteratur; Pauline var tacksam över att Robert Jacquinot följt med henne till bangården [järnvägsstationen] så att hon hade en förevändning att genast återvända till pensionen efter att paret anlänt.

  Alexandra Edelfelt Pauline Ahlberg Johan Georg Ahlberg Emilia Ahlberg Robert Jacquinot
 • Häromkvällen hade Runebergs barnsöl, deras flicka har således varit odöpt i ett halvt år; närvarande var prästen, samt faddrarna Börjesons, Lorenzo Runebergs och Edelfelt; det förargar Edelfelt att de kallar flickan Vasti efter någon indisk myt.

  Lina Runeberg Walter Runeberg Lorenzo Runeberg Gabriella Runeberg John Börjeson Louise Frederikke Anna-Mathea Börjeson Vasthi Runeberg
 • I Paris finns nu både en norsk och en svensk präst; församlingen består av 2000 personer, varav 500 är danska och norska arbetare; där finns också en ofantlig massa handelsbiträden som är i staden för någon tid.

  Paris
 • En norsk målare Christian Meyer Ross har på senaste tid umgåtts flitigt med Börjesons och Walter Runebergs; Ross har målat Valters porträtt, det är väl gjort men saknar esprit [själ] och känsla; Edelfelt tycker han är hygglig men tillgjord; Ross är en stoffmålare; hans teknik är bra, men han skulle behöva entusiasm och geni för att vara en riktig målare.

  Lina Runeberg Walter Runeberg John Börjeson Louise Frederikke Anna-Mathea Börjeson Christian Meyer Ross
 • Edelfelt har varit på utfärd till förstaden Arceuil med Henri Dutchhold, Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry; Dutchhold är landskapsmålare, redan över 30 år och har ställt ut på salongen i redan ett decennium; han tycker att han ännu behöver teckna och studera och går därför i ateljén; han driver godmodigt med alla, men är främst filosofiskt lagd; Dutchhold tog dem till Arcueil som är en förstad utan en enda villa, där bor endast tvätterskor, garvare och dylika personer; de gick längs bäcken la Bièvre till Paris, förbi andra banlieuer [förstäder] av kommunardtyp; det bästa var att Dutchhold visade dem en gammal övergiven och förvildad park, som tillhörde en adlig familj som aldrig kom dit; den gamle portvakten låter endast konstnärer komma dit och Edelfelt tror att han kommer att hitta ett lämpligt motiv till det landskap han behöver för Nadeschda.

  Paris Arceuil Bièvre Gustave Bourgain Ferdinand Gueldry Henri Dutzschold Nadeschda
 • Edelfelt såg föregående dag den avlidne judiska bankiren Oppenheims våning och tavlor, vilka skall gå på auktion; där finns Jean-Léon Gérômes Rex tibicen (Fredrik den Store), 7 Ernest Meissonier och Marià Fortunys bästa akvarell; arvingarna är ärkemiljonärer, men de vill realisera förmögenheten och ordnar därför auktion.

  Jean-Léon Gérôme Ernest Meissonier Marià Fortuny Oppenheim Fredrik II
 • Salongen öppnar om en vecka; dagen före skall alla artister gå dit för att fernissa sina tavlor.

 • Vädret som var vackert för en vecka sedan har åter blivit kallt och regnigt.

 • Carl Gustaf Estlander har gett Edelfelt en besvärlig kommission [uppdrag]; han skall hitta en plats åt senator Haartmans son, som vill bli florist eller fruntimmersskräddare; Edelfelt ser inte hur det skall lyckas, det är bara "fruntimmer" som är florister; Madame Jacquinot har en släkting som driver en skrädderiaffär, möjligen kan han ge ett gott råd.

  Carl Gustaf Estlander Viktor von Haartman Jacquinot von Haartman
 • Edelfelt har sänt en korrespondens till Helsingfors Dagblad; han tar farväl och hälsar hjärtligt.