ateljéer brev drycker förmögenhet konstsamlingar mat namnsdagar nordbor politiker restauranger sällskapsliv skådespelare studier (studieinnehåll) utställningar

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt första maj 1877, 4 sidor.

[...] Hip Hurra! Jag är så innerligt nöjd och glad. Uttröttad utsjasad kom jag igår från Salongen, som igår var öppen endast för exponenterna med deras familjer. Min tafla har en utmärkt god plats – på cimaisen i en af de förnämsta salarna. Bredvid min hänger Courtois’ tafla, ett stycke derifrån Dagnans. Alla menniskor gratulerade mig. Mr och Mme Sargent, Miss Watts, Mlle Davençon, skandinaverna, kamraterna – och jag såg tydligt att många af dessa funno taflan bättre än de trott den vara. Jag måste tillstå att den tar sig bättre ut på Salongen än hemma hos mig, hvilket ju allmänhet ej är fallet. Af nordbor äro endast Salmson Ross och jag på Cimaisen. [...]

Innehåll

 • Föregående dag var Salongen öppen för utställarna och deras familjer; Edelfelts tavla har en utmärkt god plats på cimaisen [högre vägglist] i en av de förnämsta salarna; Gustave Courtois och Pascal Dagnans tavlor hänger nära; han gratulerades av Monsieur FitzWilliam och Madame Mary Sargent, miss Frances Watts, Mademoiselle Davençon, skandinaverna och kamraterna; många av dem fann tavlan bättre än de trott den vara; den tar sig bättre ut på Salongen än hemma hos honom.

  Gustave Courtois Pascal Dagnan-Bouveret FitzWilliam Sargent Mary Sargent Frances Watts d’ Avançon
 • Av nordborna är bara Hugo Salmson, Christian Meyer Ross och Edelfelt på cimaisen [högre vägglist].

  Hugo Salmson Christian Meyer Ross
 • De åt en storartad frukost hos Doyen; Edelfelt satt med Runebergs och Börjesons; vid bordet intill satt "gubben" Ernest Meissonier med familj.

  Ledoyen Lina Runeberg Ernest Meissonier Walter Runeberg John Börjeson Louise Frederikke Anna-Mathea Börjeson
 • Det var fullt med konstnärer och bemärkta män på alla restauranger i Champs Elysees, Patrice de Mac Mahon, Léon Gambetta, celebriteter och de vackraste aktriserna.

  Champs-Élysées Léon Gambetta Patrice de Mac Mahon
 • Edelfelt hade sprungit upp till Madame Jacquinot för att föra henne och några av damerna till Salongen, men Mademoiselle Marguerite Jacquinot måste till sin förtvivlan meddela att hennes mor inte var hemma; Edelfelt har fått ett vänligt brev av Madame Jacquinot där hon tackar för hans uppmärksamhet mot henne och gratulerar honom till hans succé.

  Jacquinot Marguerite Jacquinot
 • Edelfelt åt middag med Walter Runeberg och Gunnar Berndtson; Edelfelt bestod champagne och förde ett liv som föga passade ihop med hans ekonomiska omständigheter.

  Gunnar Berndtson Walter Runeberg
 • Walter Runeberg och John Börjeson tycker båda (med rätta) att deras saker ser obetydliga ut i jämförelse med de andra skulpturverken; men Walter hade haft en rolig dag i Paris och insett att det var där man kan lära sig något; Börjeson som tidigare uttalat sig negativt om fransmännen och den franska konsten menade att det ingenstans gjordes sådana saker som i Paris i deras tid.

  Paris Walter Runeberg John Börjeson
 • Walter Runeberg har en slags "tocquade" [svärmeri] för Edelfelts tavla och prisar den ymnigt; Edelfelt har sagt att han är så god vän att han inte kan bedöma den opartiskt.

  Walter Runeberg
 • Fru Freja Rydberg (la belle "piga" som Mannerheim skrev) följd av två herrar Fallstedt lät sig presenteras och ge Edelfelt uppmuntrande komplimanger.

  Carl Mannerheim (osäker koppling) Ingel Fallstedt (osäker koppling) Freja Rydberg Fallstedt
 • I dag skall Edelfelt gå till Salongen med Madame Jacquinot.

  Jacquinot
 • Det var lustigt att se Julius Stewart, som tidigare behandlat Edelfelt likgiltigt, nu bjöd hem honom till sin far, miljonären-konstsamlaren, för att se faderns samling.

  Julius Stewart William Hood Stewart
 • Edelfelt tackar för Alexandra och Anni Edelfelts brev, och glömmer inte heller Butti (Berta) Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt lyckönskar Alexandra Edelfelt på namnsdagen och nedkallar Guds välsignelse över dem.

  Alexandra Edelfelt
 • Edelfelt målar i ateljén eller hemma på "Citoyenne de l'an II".

  Jean-Léon Gérôme