Innehåll

 • Som Alexandra Edelfelt ser har Edelfelt kommit sig iväg; ödet tycks emellertid ha sagt hic nee ultra [hit men inte längre] för några dagar; det avgår båtar till Stockholm, men de går via Carlskrona, Oskarshamn, Westervik och Gud vet var; på torsdag går Pehr Brahe till Åbo och Edelfelt hoppas på lördag kunna ta tåget till Kervo; det blir billigare att åka med Pehr Brahe än att fara via Stockholm, och han slipper de tråkiga visiterna hos Ahlbergs och Laurins.

  Åbo Stockholm Karlskrona Oskarshamn Västervik Kervo Alexandra Edelfelt Johan Georg Ahlberg Emilia Ahlberg Albert Laurin Louise Laurin
 • Kapten på båten är unge herr Mattson, som Edelfelt lärt känna för många år sedan i Nådendal.

  Nådendal Mattsson (osäker koppling)
 • Edelfelt kunde inte längre hålla ut i Paris; han reste på lördagen då Gunnar Berndtsons läkare förklarade att han kunde åka; han tog farväl av Berndtson, Julian Alden Weir, Monsieur Camut och kyparen; han följdes till tåget av Colliander, Robert Stigell och Otto Wallenius.

  Paris Gunnar Berndtson Robert Stigell Julian Alden Weir Otto Wallenius Barré Camut Colliander
 • På eftermiddagen hade Edelfelt varit på avskedsvisit till Surels i Versailles; Madame Surel var hemma, medan hennes man var på resa till Österrike.

  Versailles Österrike Surel Surel
 • Det var tryckande hett i tåget, som kom till Cöln på morgonen; därefter följde den tråkiga vägen via Osnabrück och Bremen; i Osnabrück fick han pröva det tyska köket: plommon, stickelbärskräm [krusbärskräm], uselt kött, potatis, rå skinka, blanc manger, oätligt bröd i en artistisk oordning; han hade pratsamma kupékamrater, ett skomakarherrskap som varit 25 år i Amerika, en professor Kirchhoffer från Altona som i sin ungdom studerat i Köpenhamn och bott i Örsteds hus, hans dotter och en gammal hennes nåd; skomakarfrun började med fria berättelser från New York; Die "gnädige Frau" berättade om då hennes son låg dödssjuk i tyfus under kriget; hon reste från Hamburg till Paris och lyckades under stora svårigheter ta sig till St Denis; sonen tillfrisknade och de började återresan; från St Denis till St Germaine fick hon betala 120 francs för en vagn; de tog sig till Belgien; Edelfelt berättade om sin sjukdom i Rom och om Alexandra Edelfelts förtvivlan då.

  Paris Amerika Köpenhamn Hamburg Belgien Köln Altona Rom New York Saint-Denis Saint-Germain-en-Laye Osnabrück Bremen Alexandra Edelfelt Kirchhoffer Anders Sandøe Ørsted (osäker koppling)
 • Under sina två timmar i Hamburg gick Edelfelt omkring i staden; han hittade ganska bra och promenerade på Jungfernsteg; Hamburg är en vacker stad men kan inte jämföras med Paris vad anläggningen beträffar.

  Paris Hamburg Jungfernstieg
 • Edelfelt kan inte tåla att man i den moderna tyska arkitekturen försöker använda gotik på moderna byggnader.

 • Edelfelt var gräsligt trött då han tog in på Hôtel Bayern i Lübeck; den första person han träffade var Ritz, som skickats hem av läkarna i Ems; han reser med Edelfelt på torsdag.

  Lübeck Ems Hôtel Bayern Ritz
 • På Edelfelts råd övergav Ritz planen att åka med en lastångbåt via Stockholm för att se Nationalmuséet; Edelfelt anser att man kan leva och dö utan att ha sett muséets konstskatter, det är inte värt att riskera hälsan; Edelfelt tror inte att Ritz blir bra mera, lungsot är en förfärlig sjukdom.

  Stockholm Nationalmuseum Ritz
 • Föregående dag gick Edelfelt till Böning, som bjöd honom att bo hos sig.

  Böning
 • Edelfelt har sett omkring i Lübeck; där finns många pittoreska saker.

  Lübeck
 • Följande dag skall Edelfelt göra en studie i närheten av staden.

 • Böning har talat om Pauline Ahlberg; hon bjöd Böningarna på middag och var mycket echaufferad [upplivad]; då hon kom på ångbåten mötte hon på Sterkys från Hamburg; hon presenterade inte Böningarna och tilltalade dem på tyska, fastän Sterkys hört dem tala svenska; Madame Jacquinot säger sig aldrig ha sett en så taktlös människa som Pauline; Pauline blir aldrig annorlunda för hon tror sig veta allting så bra själv; Edelfelt talade mycket om Pauline med Madame Jacquinot som är en godhjärtad och förståndig fru som ser saker som de är.

  Hamburg Pauline Ahlberg Jacquinot Carl Sterky Maria Mathilda Sterky Böning
 • Colliander har skrivit att Gunnar Berndtson mår allt bättre.

  Gunnar Berndtson Colliander
 • Edelfelt var med Böning på en teater där man spelade en pariskomedi som han redan sett i Paris; det var som att se lybeckare spela parisare.

  Paris Böning
 • Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl; han telegraferar då han anländer till Åbo, det kan ju hända att ångbåten kommer efter att tåget har avgått.

  Åbo Alexandra Edelfelt
 • *Edelfelt lämnade Gunnar Berndtson i goda händer; han ses efter av Julian Alden Weir, Gustave Bourgain, Robert Stigell, Otto Wallenius, Colliander och främst Monsieur Camut.

  Gunnar Berndtson Robert Stigell Julian Alden Weir Gustave Bourgain Otto Wallenius Camut Colliander