beställningar bildkonstläroinrättningar brev dagstidningar ekonomi kläder konst modeller (yrken) musik väderlek visor

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Antwerpen den 23 oktober 1873, 2 sidor.

[...] Af mina herrar kamraters bref framgår att de hvar och en tyckes flamma litet som förut: jag har ej haft tillfälle till att tänka på dylikt, och fastän jag ofta ser vackra fruntimmer blyga blondiner och eldiga brunetter, så har jag blifvit så materialistisk att jag stämmer in i den franska visan ”La femme de feu”, som jag hört gnolas här:

La femme de feu, qui je prefère

C’est madame la cuisinière

Qui fait de bons beefsteaks et ragôuts

Et qui ne brule pas du tout [...]

Innehåll

 • I en försändelse till Morbror Gustaf Brandt vilken sänds via Helsingfors tackar Edelfelt Alexandra Edelfelt för brevet och tidningarna; Edelfelt har fått fem brev hemifrån på fem dagar, fyra är ännu obesvarade.

  Helsingfors Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt
 • Edelfelt gläder sig över Calle Holms beställning, men han kan inte måla tavlan förrän mot vårsidan; i annat fall skulle det bli ett hastverk, som inte är värt 500 mark.

  Carl Holm
 • Edelfelt mår bra och längtar ibland rätt mycket efter alla där hemma, kanske beroende på det ohyggliga vädret; en värre storm och ett mera ihållande regn än vad som piskat den senaste veckan tror Edelfelt påträffas endast på en ort på jordklotet – i Helsingfors.

  Helsingfors
 • Föreläsningarna vid konstakademien har börjat; Edelfelt har redan hört Nicaise de Kayser i komposition, Jean Emmanuel Van der Busch i perspektiv, Jean Rousseau i estetik och den skickliga bildhuggaren Jozef Geefs i anatomi; den sistnämnda är enkel till sitt yttre, livlig, intresserad, originell och har gjort Leopolds ryttarstaty i staden och de fyra allegoriska statyerna på Nationalteatern; denne är bror till den utmärkta skulptören Willem Geefs, som gjort bl.a. martyrmonumentet i Brussel.

  Bryssel Kungliga konstakademien i Antwerpen Nicaise de Keyser Jozef Geefs Jean Rousseau Joannes Emmanuel van den Bussche Leopold I Willem Geefs
 • Dagarna går fort när man arbetar; modellerna sitter inte längre än två dagar, 6 timmar dagligen; på den tiden skall huvudet vara färdigt; eleven, Monsieur Emile Claus gör "fullkomligt noggrant" ett huvud på 6 timmar.

  Émile Claus
 • Om morgnarna när det känns kallt skulle Edelfelt har lust att kommendera "stora Maja" [Marie?] att göra en brasa; i stället får han så snabbt som möjligt söka sig ner för att få sitt kaffe.

  Marie
 • Det var en utmärkt god idé att skicka tidningar; Edelfelt kan följa med händelserna i Helsingfors och avståndet känns inte så långt.

  Helsingfors
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius och genom honom de andra som väntar brev av honom att han så snart han hinner ska svara på deras "epistlar".

  Alexandra Edelfelt Julian Serlachius
 • Edelfelt har låtit laga sina stövlar.

 • Det var bra att Alexandra Edelfelt skrev till Calle Holm, för Edelfelt begriper inte hur han skulle ha kunnat stilisera ett brev till honom, vilket Morbror Gustaf Brandt rått honom till; Edelfelt skäms för att han låtit Morbror Gustaf vänta så länge på svar på hans brev.

  Alexandra Edelfelt Gustaf Brandt Carl Holm
 • Utifrån breven verkar "herrar kamrater" därhemma "flamma" som förr; Edelfelt har inte haft tid att tänka på sådant, trots att han ofta ser vackra "fruntimmer, blyga blondiner och eldiga brunetter"; Edelfelt har blivit så materialistisk att han stämmer in i den franska visan ”La femme de feu” där den eldiga kvinna som visförfattaren föredrar är en kokerska som gör goda stekar och grytor och som inte bränns överhuvudtaget.

 • Det sista brevpappret håller på att ta slut, så Edelfelt måste avsluta brevet; han hade gärna varit med om konstnärsgillets fest för Lorentz Dietrichson.

  Lorentz Dietrichson
 • Monsieur Joseph Van Loon håller på att flytta, det såg ut som Jerusalems förstöring hemma hos honom.

  Jerusalem Joseph van Loon
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge systrarna Ellen, Anni, och Blis (Berta) en hjärtlig kyss och hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz, Julian Serlachius, tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg).

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Adelaide Gadd Emil Cedercreutz Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt Julian Serlachius Fredrika Snygg