adel ateljéer auktion barn beställningar böcker brev dagstidningar familj (fenomen) författare hem inredningar konkurs kvinnor landsbygd lyrik mord politik redaktörer sällskapsliv samlingar sjukdom (tillstånd) studier (studieinnehåll) urbanisering

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 15 januari 1886, 6 sidor.

[- - -] Ryska nyårsaftonen var jag (jemte Boije representant för Storfurstendömet Finland) bjuden till Ryska ambassaden på supé. Mycket prinsar, mer och mindre tartariska och mer och mindre krachanerade. Mme Mohrenheim var ytterst aimabel, talade om kejsarbesöket, mina menuer (det kan man kalla rykte!), Köpenhamn, kejsarinnan m.m. – Hennes yngre dotter är nu fullvuxen och ser mycket fin ut. Af damerna kände jag endast få till utseendet bl.a. grefvinnan Decazes-Stackelberg och holländska ministerns fru, född ryska. Vi voro bara ryssar der, nämligen. Vid tolfslaget skålade mycket i Champagne och jag prononcerade månget ”с новом годом” ["s novom godom", gott nytt år] ] med den mest småleende min. Mohrenheim har en hel hop vackra saker, bl.a. en boudoir Louis XV, med ypperliga gobeliner från tiden, sachsiskt porslin o.d. Boije var fryntligheten sjelf och stod och jämrade och flinade än med en Narischkin än med en Galitzin eller Trubetskoï. – På ryska nyårdagen var jag på middag hos baron Fredericks. Hon, friherrinnan, född Arapoff, är en ”femme d’esprit” och i allo öfverlägsen sin man. En utmärkt intressant gammal ryss-moskovit var der, en intim vän till Turgeniev, Tolstoï o.a. En ovanligt klok gubbe, vesteuropé, liberal, nästan radikal – hans namn uppfattade jag ej. Det var utmärkt roligt att höra honom. Han kände allt och alla, berättade, gjorde reflexioner och kom fram med rigtigt bra paradoxer, så att alla andra bara hörde på. Han var så prononceradt vest-europé att jag ett ögonblick fick ta slavofilernas parti – jag! [- - -] Till Etters telegraferade jag nyårsdagen.

Om måndag är jag bjuden till Baron Fredericks på ungdomsdans, d.v.s på dans med 14, 15 åringar, jemnåriga till deras dotter, en tjock rultig flicka med ett 25 års ansigte på en barnakropp. Jag vet ej om jag går. – [- - -]

Ur Albert Edelfelt och Ryssland, utg. Rainer Knapas & Maria Vainio, Svenska litteratursällskapet i Finland, 2004.

Innehåll

 • Det är skönt att sitta en kväll hemma i lugn och ro, läsa och skriva; det har varit "ett fläng", "ett rustande" som Tajta skulle säga.

  Fredrika Snygg
 • Tackar för brev och tidningar.

 • Edelfelts kommenterar det "konstnärsbrev" som han själv har skrivit 1870, som Alexandra Edelfelt uppenbarligen har sänt honom; har funnit det roande, särskilt påståendet om att Reinhold är en äkta "künstler"; förefaller ännu mera roande, eftersom Edelfelt fick arbeta i flera år för att få bort influenserna från Reinhold i sin egen konst.

  Bernhard Reinhold
 • Munkaczy visade nyligen sin första tavla för Edelfelt; på frågan vem han trodde att hade målat den gissade Edelfelt att den var av Isabey eller annan fransk konstnär från 1840.

  Mihály Munkácsy Jean-Baptiste Isabey
 • Edelfelt och Boije var på ryska nyårsaftonen bjudna på supé på ryska ambassaden; "Vi voro bara ryssar der"; Madame Mohrenheim var "aimabel", vänlig; hennes yngre dotter är nu fullvuxen; Edelfelt kände endast få av damerna till utseendet, bl.a. grevinnan Decazes-Stackelberg och den holländska ministerns fru; Mohrenheim har mycket vackra saker och möbler; Boije var fryntlig och konverserade med ryska dignitärer; på ryska nyårsdagen var Edelfelt på middag hos friherre Fredericks och hans fru; på middagen var en intressant äldre rysk man från Moskva, vän med Turgenjev. Tolstoj och andra; han var en klok och intressant man, en "vesteuropé" och "liberal"; Edelfelt uppfattade inte mannens namn.

  Moskva Lev Tolstoj Knut Adolf Boije af Gennäs Eleonore Decazes-Stackelberg Lev Alexandrovitj de Freedericksz Mohrenheim Ivan Sergejevitj Turgenjev Barbe de Freedericksz Arthur von Mohrenheim Mohrenheim
 • W. Runeberg har arrangerat Topeliusfest i Palais Royal: Bjørnson, Lie; tal av dem och Söderhjelm.

  Palais-Royal Bjørnstjerne Bjørnson Jonas Lie Walter Runeberg Zacharias Topelius Werner Söderhjelm
 • Bjørnson talade om Norge, vänstern, Garibaldi, Paris, Runeberg, Topelius, lövskog och fågelsång.

  Norge Johan Ludvig Runeberg Bjørnstjerne Bjørnson Zacharias Topelius Giuseppe Garibaldi
 • Lie berättade om en Wergelandsfest.

  Jonas Lie Henrik Wergeland
 • W. Runeberg talade humoristiskt; Edelfelt utbringade skål för J. L. Runeberg.

  Johan Ludvig Runeberg Walter Runeberg
 • Bjørnson läste upp några nya vänsterpolitiska dikter och höll ett tal för Finland som fick Edelfelt att torka tårarna i servetten.

  Finland Bjørnstjerne Bjørnson
 • Edelfelt har dåligt samvete över att gå på fest samtidigt som morbrodern Gustaf Brandts egendom säljs på auktion.

  Gustaf Brandt Brandt
 • Edelfelt har telegraferat till familjen von Etter på nyårsdagen.

  von Etter
 • På måndag är Edelfelt bjuden till friherre Fredericks på "ungdomsdans" för ungdomar som är jämnåriga med deras dotter, 14–15-åringar.

  Lev Alexandrovitj de Freedericksz Barbe de Freedericksz Elisabeth de Freedericksz
 • Edelfelt har varit hos Chambure; har ändrat på fonden till Madame Saussines porträtt.

  Emile de Chambure de Saussine
 • Edelfelt har ätit middag med Dagnan.

  Pascal Dagnan-Bouveret
 • Waldemar von Frenckell bjöd Edelfelt till middagsbjudning; det var ett bronserat "bondgrant" vapen på kortet; Edelfelt är glad över att ha kommit hem för sent för inbjudan.

  Waldemar von Frenckell
 • Under en promenad på boulevarden har Edelfelt blivit trött på de egoistiska människorna, på kampen för tillvaron och det jäktande livet som inte kan ha annan utgång än "hjernuppmjukning".

  Paris
 • Edelfelt ser inte på människorna med blida ögon efter några ohyggliga mord igår, utförda av "bättre klädda personer".

  Paris
 • Folkskockar och trängsel verkar mer skrämmande än förr.

  Paris
 • Edelfelt är ingen boulevardier.

  Paris
 • Får obehag av journalister, tidningar och "flackheten" som Paris bär med sig.

  Paris
 • Edelfelt har börjat arbetet med ett porträtt av Vasthi Runeberg för fjorton dagar sedan; har lovat det åt W. Runeberg för länge sedan.

  Walter Runeberg Vasthi Runeberg
 • Är inte nöjd med porträttet av Vasthi Runeberg; Edelfelt förstår sig inte på de Runebergska barnen som inte är barnsliga; han förstår sig inte på föräldrarnas sätt med dem.

  Lina Runeberg Walter Runeberg Vasthi Runeberg
 • Sanmarks lilla flicka är trevlig; den äldre dottern som är i Berta Edelfelts ålder diskuterar, resonerar och har åsikter.

  Berta Edelfelt Sanmark Sanmark Sanmark Sanmark
 • Herrskapet Neovius har rest.

  Edvard Rudolf Neovius Thyra Neovius
 • Boije umgås mera med Antell nuförtiden.

  Knut Adolf Boije af Gennäs Herman Frithiof Antell
 • Boijes studier har troligen fått vila en tid.

  Knut Adolf Boije af Gennäs
 • Edelfelt är bjuden till landet till Amic, en av Bastiens vänner, tillsammans med ett sällskap för jaktparti; Dagnan och Edelfelt jagar inte, men får säkert dagen att gå med Amics böcker och samlingar.

  Les Bouleaux Henri Amic Jules Bastien-Lepage Pascal Dagnan-Bouveret
 • Amic är förmögen och umgås med konstnärer och författare.

  Henri Amic