adel äktenskap blommor dagstidningar hotell konfekt konserter kvinnor museer resande tåg

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Berlin den 23 januari 1888, 4 sidor.

Älskade Mamma,

I morgse kl. 6 kommo vi hit och ha icke lyckats få sömn i våra ögon på dagen, så att vi ännu är litet durriga, men för resten vid det briljantaste lynne. I Petersburg följdes vi till bangården af Ettrarne, gubben Manzey, Gripenberg, fruarne v Kræmer, Boije och Etter (Eugenie) alla med blommor och konfekter; 4 stora konfektaskar hade vi och ha vi ännu. Så ledsamt att vi ej kunna dela med oss åt Mamma, som tycker att Petersburgs konfekt är det bästa i verlden.

Voro vi schangtilt nedföljda till bangården så fortsattes det eleganta sällskapet under jernvägsresan, i det vi som grannar i sofkupén bredvid hade Lord Randolph Churchill med lady. [- - -]

Ur Albert Edelfelt och Ryssland, utg. Rainer Knapas & Maria Vainio, Svenska litteratursällskapet i Finland, 2004.

Innehåll

 • Skrivet på Hôtel Continental klockan sex på eftermiddagen.

  Berlin
 • Edelfelt och Ellan de la Chapelle-Edelfelt [som gifte sig i januari 1888] kom fram med tåget till Berlin klockan sex på morgonen; de kom från S:t Petersburg där familjen von Etter, Nikolaj Nikolajevitj Manzey, [Alexis?] Gripenberg, fruarna von Kræmer, Boije och Eugenie von Etter följde dem till tågstationen med blommor och konfektaskar; det är ledsamt att inte kunna bjuda av konfekten till Alexandra Edelfelt som tycker så mycket om konfekt från Petersburg; de hade elegant sällskap också på tåget där Lord Randolph Churchill med lady hade sovkupén bredvid.

  Sankt Petersburg Berlin Emilie von Etter Jeanette Churchill Boije Randolph Churchill Alexander von Etter von Etter Alexis Gripenberg (osäker koppling) Nikolaj Nikolajevitj Manzey Ellan de la Chapelle von Kraemer Eugenie von Etter
 • Lord Churchill liknar inte karikatyrerna i tidningen Punch.

  Randolph Churchill
 • Lady Churchill är en vacker amerikanska; hon liknar fröken Bonsdorff, sedermera fru Elving, som ung; hon är "mycket en beau", vacker, fin krökt näsa, mörk hy, mörkt hår och mörka ögonbryn.

  Jeanette Churchill Anna von Bonsdorff
 • Lady Churchill hade trots sin skönhet knappast roligt; Herrskapet Churchill talade inte med varandra; de har en åldersskillnad på kanskeomkring tio år; Ellan och Edelfelt roade sig med att observera dem, hur de installerade sig i sovkupén osv.

  Jeanette Churchill Randolph Churchill Ellan de la Chapelle
 • Ellan var glad och munter hela tiden, trotsa tt hon inte fick sova bra; Ellan är söt när hon blir ogenerad och hemvarm; Edelfelt upptäcker varje dag nya sidor hos henne; hon är en bra kamrat.

  Ellan de la Chapelle
 • Edelfelt hoppas att Ellan de la Chapelle ska få vila ut; hon är nu nervös och "utfaren" [medtagen?].

  Ellan de la Chapelle
 • Edelfelt och Ellan de la Chapelle har ätit frukost på ett ställe som Ellan rekommenderade; de promenerade i regnet Unter den Linden.

  Berlin Unter den Linden Ellan de la Chapelle
 • Denna kväll går Edelfelt och Ellan de la Chapelle på konsert i Wintergarten; sedan på riktigt stor ölkneipe [ölkrog] och tidigt "till kojs", till sängs.

  Berlin Wintergarten Ellan de la Chapelle
 • Följande dag går de till Rathskeller [rådhuskällare, en restaurang?] och Museum; Ellan de la Chapelle vill komma med till museum, Edelfelt tvingar henne inte alls.

  Berlin Ellan de la Chapelle
 • Edelfelt och Ellan reser med aftontåget följande dag klockan nio; de anländer till Paris på onsdag kväll klockan sju.

  Paris Berlin
 • Edelfelt har det bra, han är glad över att ha Ellan.

  Ellan de la Chapelle
 • Edelfelt ska skriva mera och utförligare från Paris.

  Paris