adel författare fotografier kvinnor modeller (yrken) resor sällskapsliv sömn teater väderlek

Beskrivning

Albert Edelfelts brev till Alexandra Edelfelt från Paris den 27 mars 1888, 4 sidor.

Innehåll

 • Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har varit missnöjda med Edelfelts brev, och tyckt att det finns en misstämning i breven; Edelfelt svarar att den beror på att måleriet inte går och på att vädret är dåligt; han får inte måla det han vill och det blir bara skräp; vädret har gått från snöglopp till regn.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt
 • Båda varit hos fotografen i dag i två timmar; de poserade i alla möjliga ställningar; Ellan var trött och såg medtagen ut; Edelfelt beskriver seansen hos fotografen som "en corvée", ett dagsverke.

  Ellan de la Chapelle
 • Efter fotografen gjorde Edelfelt och Ellan visit hos Alexandre Dumas där de blev varmt emottagna; Ellan talade med Madame Dumas om Schuvaloffar, Kuriakinar, fru Karamzin och "andra moskovitiska bekantskaper från fyrtiotalet"; Jeannine Dumas var fräck som vanligt, hon var roligare än vanligt och behagade Ellan mycket; andra närvarande var comtesse de Torqueville, Madame Cahen d’Anvers, en ung dam som kallades Bella; Madame Dumas följde Ellan ända ner för trappan och bjöd till middag följande söndag.

  Moskva Aurora Karamzin Sjuvalov Ellan de la Chapelle Alexandre Dumas Nadesjda von Knorring Olga-Marie-Jeanne Dumas Kuriakin Tocqueville Cahen d'Anvers Bella
 • Sällskapet hos Dumas intresserade Ellan mera än "de hederliga Jürgensens" som de också har gjort visit hos.

  Ellan de la Chapelle Alexandre Dumas Jürgensen Jürgensen
 • Edelfelt har varit borta från Ellan för första gången en kväll; Ellan lade sig tidigt och påstod sig inte ha saknat Edelfelt.

  Ellan de la Chapelle
 • Edelfelt gick ut den kvällen för att träffa Dagnan, som har kommit hem från Algeriet; skådespelaren Leborgy hade ställt en loge till förfogande; Edelfelt åt middag med Dagnan, Leborgy, Stetten och Courtois.

  Algeriet Gustave Courtois Pascal Dagnan-Bouveret Carl Ernst von Stetten Leborgy
 • Edelfelt såg pjäsen Chambellac av Octave Feuillet; han skrattade tillsammans med Dagnan och båda gick efter två akter; pjäsen var det dummaste "av vad man kallar fin dramatik".

  Pascal Dagnan-Bouveret Octave Feuillet
 • Klockan är elva på kvällen, vilket är sent för Edelfelt.

 • Edelfelt får en modell klockan 8 följande dag och ska gå"till kojs", i säng, för att vara pigg igen följande morgon.

 • Chambure har rest till Nizza på tre veckor och speciellt rekommenderat Madame Saussine åt Ellan.

  Nice Emile de Chambure Ellan de la Chapelle de Saussine