Innehåll

 • Edelfelt reste med skärgårdsångbåt från Helsingfors till Stockholm; för saknaden är avgångstiden från Hangö lämplig, man kryper genast till kojs för att på morgonen vakna långt ute på sjön; som reskamrat hade han Bernhard Reinhold; förutom de två var det bara en ensam fröken Maria Ammondt som av salongspassagerarna sent dröjde sig kvar på däck; Edelfelt kände sig manad att slinka iväg en stund och vara artig mot henne, bland annat pratade de om att Strömparterren i Stockholm är vacker; Edelfelts omdöme av konversationen var att fröken Ammondt har den föreställningen att det är nödvändigt att slå in på svärmeri och känslosvall för att vara intressant, vilket enligt Edelfelt hör till de tråkigaste konversationsämnen i världen; de nattliga drömmerierna på däck resulterade följande morgon i en förkylning.

  Helsingfors Stockholm Hangö Strömparterren Bernhard Reinhold Maria von Ammondt
 • Ångbåten anlände till Ekenäs mitt i natten; lossandet och lastandet störde nattsömnen, det lät som om Thor med sin hammare dundrade på fördäcket; det enda han såg av Ekenäs var en skymt av "civis", medborgare [här i betydelsen medlem i Nyländska studentavdelningen], Loschaken (Karl) Nordström, som är ingenjör på Hangöbanan.

  Ekenäs Karl Mauritz Nordström Tor
 • Tant Gustafva Pomell steg i land i Skuru, där hon skulle mötas av Alma Alléen (doktorinnan från Fiskars); Gunnar Berndtson steg ombord för att följa med till Stockholm, han kom till ångbåtskajen i sällskap med Wilhelm Pipping, som skulle fara in till Ekenäs; Edelfelt fick inte nöjet att träffa Hulda Berndtson.

  Stockholm Ekenäs Skuru Fiskars Gunnar Berndtson Hulda von Born Alma Alléen Wilhelm Pipping (osäker koppling) Gustafva Johanna Pomell
 • Edelfelt har på återvägen blivit bjuden att vika in till Lindö, Fiskars och Saaris.

  Saaris Fiskars Lindö
 • De förkylda Edelfelt och Bernhard Reinhold tog då båten anlände till Åbo en "istvoschik", droska, till ett apotek där de fick "chinin och fräspulver"; "gubben" Robert Wilhelm Ekman tog hand om dem, då han kom för att hälsa på Reinhold; då ångbåten fortsatte bäddade Edelfelt ner sig i filtar och följande morgon kände han sig fullkomligt "restaurerad", återställd.

  Åbo Bernhard Reinhold Robert Wilhelm Ekman
 • Edelfelt hade i förbifarten träffat "gubben" Nils Pinello i Åbo; han hade på grund av illamåendet inte kunnat besöka denne; besöket fick skjutas upp till återresan.

  Åbo Nils Henrik Pinello
 • Edelfelt hade på båten till Stockholm doktor Karl August Bomansson till hyttkamrat; de hade talat om fornforskning; i språkfrågan var de av samma åsikt, och kritiken mot Morgonbladet, Kaarlo Bergbom och andra var inte skonsam.

  Stockholm Kaarlo Bergbom Karl August Bomansson
 • Ombord på ångbåten fanns baron Fridolf Linder, som i samtal med Gunnar Berndtson hade kallat Edelfelt en hygglig ung man, även om de aldrig hälsat på varandra i Helsingfors.

  Helsingfors Gunnar Berndtson Fridolf Linder
 • Edelfelt anser att fröken Maria Ammondt inte är "någon särdeles fysionomist"; hon beundrade vildheten i den beskedliga Ekenäsbon herr Karl Silfverbergs blick; hon tyckte att en i Edelfelts mening knipslug åländsk gästgivare var ett exemplar av åländsk redlighet; i Stockholm anmärkte hon om några rödnästa borgare i en elegant hyrvagn: "det der var visst några excellenser".

  Åland Stockholm Ekenäs Maria von Ammondt Karl Ludvig Silfverberg (osäker koppling)
 • Färden över Ålands hav gick bra; Edelfelt och Gunnar Berndtson undgick sjösjuka genom att hålla sig på däck; vädret var ombytligt, men klarnade upp då de hunnit till Djurgårdsudden i Stockholm; tullbesiktningen gick snabbt; Edelfelt och Berndtson följde fröken Maria Ammondt till hennes övernattningsplats vid Hötorget, efter att först ha förirrat sig till trakten kring Clara.

  Åland Stockholm Djurgården Hötorget Clara Gunnar Berndtson Maria von Ammondt
 • Bernhard Reinhold hade på grund av den "Schönen Aussicht", den vackra utsikten, rekommenderat hotel Frankfurt i Stockholm; morbror Gustaf Brandt hade också nämnt samma ställe; morbrodern hade bett om en bild på utsikten från Granbäck, Edelfelt tecknade honom vyn från hotellfönstret; Edelfelt tecknade utsikten i brevet, men den var inte mycket att hurra för då deras rum vätte mot Kråkgränd och inte mot Skeppsbron.

  Stockholm Granbäck Gustaf Brandt Bernhard Reinhold
 • I Strömparterren träffade de Gösta Antell, som var på väg hem till Helsingfors efter en badortsvistelse i Sandefjord; "Stackars gosse! Det är synd att ett så godt hufvud som hans skall uppbäras af en så skrabbös lekamen"; i Norge hade Antell varit bjuden till Bjørnstjerne Bjørnsson, men funnit denne "sökt och affekterad"; Antell lovade hälsa deras bekanta i Finland, också Alexandra Edelfelt om han träffade henne.

  Helsingfors Norge Sandefjord Alexandra Edelfelt Bjørnstjerne Bjørnson Gustaf Antell
 • De har varit på Söder, Mosebacke, Nationalmuseum och Hasselbacken.

  Nationalmuseum Hasselbacken Söder Mosebacke
 • Gunnar Berndtson och Edelfelt såg på både Nationalmuseum och Hasselbacken en dansk flicka som påminde om Marie-Antoinette; de beundrade hennes utseende och speciellt hennes profil.

  Nationalmuseum Hasselbacken Gunnar Berndtson Marie Antoinette
 • Många av tavlorna på Nationalmuseum är sända till [den nordiska konst- och industriutställningen i] Köpenhamn; Stockholm är över lag stillsamt, och man hör överallt talas om Köpenhamn.

  Stockholm Köpenhamn Nationalmuseum
 • Edelfelt har köpt ett halvt dussin skjortkragar; han har också köpt färger och andra nödvändiga målarartiklar, samt några saker åt "gubben" Robert Wilhelm Ekman, på uppdrag av denne.

  Robert Wilhelm Ekman
 • Edelfelt har skrivit ett brev försett med Ellen Edelfelts frimärke till tante Adelaide Leuhusen och tänker ta ångbåten till Södertelje för att åka vidare och besöka denna i Jönköping.

  Jönköping Södertälje Adelaide Leuhusen Ellen Edelfelt
 • Gunnar Berndtson är ledsen över att Edelfelt skall resa från Stockholm; Edelfelt om Berndtson: ”Han vore nog bra till reskamrat, om han bara icke vore så tyst. Troligen kommer sig denne stumhet nu deraf att han endast är öga och öra, men tråkigt förefaller det dock i längden att ej samtala med hvarandra.”

  Stockholm Gunnar Berndtson
 • I Berns salong betraktade en herre nyfiket deras studentlyror men tvekade att tilltala dem; Edelfelt träffade en finsk student (Otto) Burman.

  Berns salonger Otto Robert Burman
 • Före Edelfelt åker från Stockholm är det många saker han skall hinna med, gå till fotografen, besöka Riddarholmskyrkan, Gustafsbergs försäljning och söka upp Nils Mandelgren.

  Stockholm Riddarholmskyrkan Gustavsberg Nils Månsson Mandelgren
 • Edelfelt har en ond tå; han tackar Tajta (Fredrika Snygg) för "tåpaketet" som gjort tillvaron lättare; han skall be doktor Eljert Mobeck kurera den i Jönköping.

  Jönköping Fredrika Snygg Eljert Edvard Mobeck