Innehåll

 • Som Alexandra Edelfelt ser har Edelfelt anlänt till Seinens strand; han var två dagar med Jules Dubois i Brüssel, där de besökte Palais ducal och Wiertz museum; sista kvällen träffade han Monsieur Langlois, till vilken han lämnade det Antellska rekommendationsbrevet; de gjorde en promenad ut till Bois de Cambre; följande morgon steg han på tåget till Paris.

  Paris Bryssel Seine Palais Ducal Wiertz Museum Bois de la Cambre Alexandra Edelfelt Kasten Antell Antoine Wiertz Langlois Jules Dubois
 • Expresstågen har inte tredje klass som i Tyskland; Edelfelt måste åka andra klass till Paris, vilket var dyrare; i Mons skulle han träffa Matthæi, men tåget passerade tidigare än beräknat och Matthæi var inte på plats; i Maubeuge åt han en dyr frukost och i Quièvren var det tullvisitering; han delade kupé med ett tyskt par och en holländare som skulle till Sumatra.

  Paris Tyskland Mons Maubeuge Quièvrain Sumatra Frédéric Matthæi
 • Regnet hällde ner när tåget anlände till Paris; Edelfelt åkte till Berndt Lindholms ateljé och fick veta att Thorsten Waenerberg bodde på rue de la Rockefoucauld; Waenerberg var inte hemma.

  Berndt Lindholm Thorsten Waenerberg
 • Edelfelt tog in på hotell och gick på en spatsertur; han gick till kyrkan S:te Trineté, Stora operan, Vendôme kolonnen, och Tuilerierna, sedan till Louvren, palais royal och sist till Notre dame; Paris är som Stockholm i det att alla monument och större gator känner man igen från fotografier; Notre dame verkade liten och futtig i jämförelse med Kölnerdomen och katedralen i Antwerpen.

  Paris Stockholm Louvren Notre Dame Tuilerieträdgården Palais-Royal Kölnerdomen Vårfrukatedralen i Antwerpen Sainte-Trinité Parisoperan Place Vendôme
 • På morgonen gick Edelfelt till Thorsten Waenerberg, som följde med honom till Adolf von Becker; Becker ansåg att Edelfelt gjort enorma framsteg i Antwerpen; han skulle försöka få in honom hos Jean-Léon Gérôme eller Léon Bonnat; Edelfelt skulle föredra Gèrôme, men det lär vara rysligt svårt att komma in.

  Antwerpen Adolf von Becker Jean-Léon Gérôme Léon Bonnat Thorsten Waenerberg
 • I jämförelse med Antwerpen för man i Paris ett "lättingsliv"; Thorsten Waenerberg har inte gjort mycket på flera veckor, eftersom så många skandinavier har anlitat honom som guide: landsmän är en förbannelse för alla som vill arbeta: 1. man lär sig inte språket, 2. det tar tid och 3. pengar; det är dyrt i Paris, Edelfelt vet inte hur han skall klara sig.

  Paris Antwerpen Thorsten Waenerberg
 • Edelfelt dejeunerade [åt lunch] med Adolf von Becker och gick till Louvren; på kvällen "förvillade" han sig till Café de la Regance där Becker och Thorsten Waenerberg var med en magister Sohlström, en av dessa som kom för att lära sig franska men som talade svenska från morgon till kväll med landsmän och skandinaver; Edelfelt är lycklig över att ha fått inleda sina studier ensam i Belgien; dessutom har han, tack vare umgänget med valloner, vant sig vid det franska livets egenheter.

  Belgien Louvren Café de la Régence Adolf von Becker Thorsten Waenerberg Gustaf Sohlström
 • Filip Forstén har ännu inte anlänt; fröken Emilie Mechelin och Mellins lär däremot finnas i staden.

  Filip Forstén Emilie Mechelin Wilhelmina Mellin Constance Ekelund
 • Ingen känner till Carl Gustaf Estlanders adress, det lär inte finnas någon rue Rollin i Paris.

  Paris Carl Gustaf Estlander
 • Fortsättning den 9.

 • Idag skall Edelfelt gå till expositionen [salongen]; det pågår också en magnifik utställning för Elsass-Lothringen i Palais Bourbon; alla franska familjer har sänt dit sina bästa tavlor; allt kostar dubbelt mot i Antwerpen, expositioner, middag, rum.

  Antwerpen Elsass-Lothringen Palais Bourbon
 • Edelfelt undrar om hans andra brev har publicerats i Helsingfors Dagbladet; på Robert Lagerborgs uppmaning sände han brevet porto, och hoppas att det inte har kommit bort på vägen.

  Robert Lagerborg
 • Vädret är kallt och ruskigt i Paris; Alexandra Edelfelt kan sända sina brev till Adolf von Beckers adress på Rue de Douai.

  Paris Alexandra Edelfelt Adolf von Becker
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt meddela B.O.Schauman att tavlorna snart är på väg till Helsingfors; han ångrar inte att han tog dem med sig, i och med att Adolf von Becker fick se dem; han slutar brevet för att pappret, bläcket och pennan är så dåligt och ber Mamma hälsa alla.

  Helsingfors Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Otto Schauman
 • P.S. Karel Scriba och Schultz hjälpte med inpackningen av alla saker i Antwerpen.

  Antwerpen Karel Scriba Schultz