Innehåll

 • Paris är underbart fängslande; Edelfelt är yr av alla upplevelser; Alexandra Edelfelt känner staden; ofta känns Paris ändå som en öken, det är för stort, för mycket folk.

  Paris Alexandra Edelfelt
 • I Antwerpen skulle Edelfelt inte ha kunnat tänka sig att låta en vecka gå utan att "göra strå i kors"; så har det emellertid gått nu, i en vecka har han bara sett och sett, och ändå långt ifrån sett allt; han har besöket Salongen, Luxembourg, Louvren med Rafaël och Peter Paul Rubens, expositionen i Corps Legislatif för Elsass-Lothringarna;den sistnämnda utställningen är arrangerad av baron Taylor, till förmån för de Elsassare som tänker flytta till Algier hellre än stannar under Preussen; Frankrikes rikare familjer har bidragit, så Alexandra Edelfelt kan tänka sig att det är imponerande; det finns utställningsobjekt från Nathaniel Rotschilds samlingar; bland porträtten finns alster av Marie Antoinette, Napoleon och Robespierres; där finns också Ernest Meissoniers Napoleons återtåg från Ryssland.

  Frankrike Ryssland Antwerpen Louvren Elsass-Lothringen Preussen Palais Bourbon Luxembourgpalatset Alger Alexandra Edelfelt Ernest Meissonier Napoleon I Bonaparte Rafael Peter Paul Rubens Taylor Nathaniel de Rotschild Marie Antoinette Maximilien de Robespierre
 • Salongen är så stor att man knappt hinner igenom utställningen i Industripalatset vid Champs Elysées på en dag; Edelfelt har med iver och nyfikenhet studerat Jean-Léon Gérôme och Léon Bonnat, de bästa lärarna att välja på i Paris; Edelfelt skulle föredra att studera för Gérôme, eftersom han av honom kunde få ledning i komposition och historiemålning; Alexandra Edelfelt kan inte tro hur villrådig Edelfelt känner sig i valet av lärare.

  Paris Industripalatset i Paris Champs-Élysées Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme Léon Bonnat
 • Borde Edelfelt överhuvudtaget stanna i Paris eller inte?

  Paris
 • Edelfelt var med Thorsten Waenerberg på Café de la Regence då greve Georg von Rosen anslöt sig till sällskapet; von Rosen menade att Edelfelt borde åka till Brüssel och gå i lära hos Jean-François Portaels; i Belgien stod konsten ännu högt, medan den fullkomligt förfallit i Paris, hantverket hade totalt trängt undan idéerna; von Rosen gick ohyggligt åt Jean-Leon Gérôme och Léon Bonnet, men von Rosens avoghet kan bero på att han hos dem och i Paris överlag, inte har uppmärksammats lika som i München.

  Paris München Belgien Bryssel Café de la Régence Jean-Léon Gérôme Georg von Rosen Léon Bonnat Jean-François Portaels Thorsten Waenerberg
 • Edelfelt funderar på att åka tillbaka till Brüssel; i Belgien är det billigare än i det Helsingforsiskt dyra Paris; maten är dyr, Edelfelt har med Thorsten Wænerberg och Adolf von Becker ätit på det billigaste stället i Montmartre; han har också prövat studentrestaurangerna i Quartier Latin; han bor på ett litet hotell vid Rue Fontaine 29, som kostar 35 francs i månaden, plus 5 francs för städning; Alexandra Edelfelt kan vara övertygad om att det verkligen är så här ohyggligt dyrt efter kriget; det lär nog bli annat än de egyptiska köttgrytorna i Antwerpen om han stannar; amerikanen Robert Arthur betalar mindre på Hôtel Russie på Rue Racine; Becker och Waenerberg verkar inte vara några goda hushållare.

  Helsingfors Paris Belgien Antwerpen Bryssel Montmartre Quartier Latin Hôtel Russie Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Robert Arthur Thorsten Waenerberg
 • Adolf von Becker är utomordentligt snäll och kommer genom sina bekanta att rekommendera Edelfelt hos Jean-Léon Gérôme, om Edelfelt bestämmer sig för denne; väljer han Léon Bonnat följer Becker själv med honom dit.

  Adolf von Becker Jean-Léon Gérôme Léon Bonnat
 • Det finns en försvarlig mängd finnar i staden; många var samlade hos Mellins förra söndagen, fröken Mili (Emilie) Mechelin, fröken Naëmi Ingman, doktor August Neovius med fru, Carl Gustaf Estlander, magister Gustaf Sohlström och student Karl Snellman; kvällen gick åt Helsingforsskvaller; Mili Mechelin har en envis hosta och har kanske förlorat sin röst; när Edelfelt kommer in på en ateljé blir det slut på umgänget med nordbor och landsmän, med undantag för Adolf von Becker, i och med att det är dyrt, tar tid och inte är lärorikt.

  Helsingfors Adolf von Becker Carl Gustaf Estlander Emilie Mechelin Wilhelmina Mellin August Neovius Matilda Sofia Neovius Gustaf Sohlström Karl Snellman Naëmi Ingman
 • Edelfelt har på restaurangen där han äter blivit bekant med svenskar och norrmän, däribland målarherrarna Severin Nilsson och Ernst Josefson; Josefson har studerat hos Jean-Léon Gérôme och i École des Baux-Arts, men var inte nöjd och reser därför hem; Gérôme är troligen för sträng för Stockholmsarkitekterna; så snart Edelfelt fattat ett beslut låter han Alexandra Edelfelt veta.

  Stockholm École des Beaux-Arts Alexandra Edelfelt Jean-Léon Gérôme Severin Nilsson Ernst Josephson
 • En kväll var Edelfelt med Adolf von Becker på Montmartreteatern, där de såg "les canotiers de la Seine"; fröken Constance Mellin har rekommenderat honom flera teatrar och operor, men det får vänta tills han har råd; kanske kunde han gå på theatre français där Mademoiselle Sophie Croizette skördar lysande segrar genom sitt realistiska sätt att dö i "le Sphinx".

  Seine Théâtre-Français Montmartre-teatern Adolf von Becker Sophie Croizette Constance Ekelund
 • Fröken Constance Mellin har stort intresse för teater; hon har tagit lektioner och lagt sig till med en dyr scengarderob; Edelfelt har svårt att förstå vad hon skall göra med denna garderob när hon blir Mikael Ekelunds fru.

  Mikael Julius Waldemar Ekelund Constance Ekelund
 • Antells har rest; man menar att fröknarna Antell inte hade det så roligt i Paris då senator Samuel Antell var så sjuk hela tiden.

  Paris Samuel Antell Selma Antell Fanny Maria von Haartman
 • På Kristi himmelsfärdsdag gjorde Edelfelt en intressant promenad med Adolf von Becker; de strövade genom den äldsta delen av Paris och såg det hus där Jean-Paul Marat blev mördad, kaféet där Jean-Jaques Rousseau och Voltaire brukade samlas och åt middag på det studentvärdshus i Quartier Latin där Léon Gambetta ätit och bott under sin studietid.

  Paris Quartier Latin Voltaire Adolf von Becker Léon Gambetta Jean-Jaques Rousseau Jean-Paul Marat
 • Edelfelt var med Ernst Josephson till Pantheon och såg Voltaires och Jean-Jaques Rousseaus gravar.

  Panthéon Voltaire Jean-Jaques Rousseau Ernst Josephson
 • Adolf von Becker har lovat att ta med Edelfelt till Ecouen utanför Paris för att presentera honom för Thomas Couture och Pierre-Édouard Frère.

  Paris Écouen Adolf von Becker Thomas Couture Pierre-Édouard Frère
 • Filip Forstén har ännu inte anlänt, inte heller Bernt Lindholm har återkommit.

  Berndt Lindholm Filip Forstén
 • Ecole des Beaux-Arts har ferier [lov] i juni och juli, Edelfelt får använda tiden till att t.ex. måla Calle Holms tavla.

  École des Beaux-Arts Carl Holm
 • Edelfelt har sett Peter Paul Rubens porträtt av Catharina af Medici; Edelfelt tror inte att det skulle "slå an" i Finland; om Calle Holm vill se "vackra fruntimmersporträtt" skulle han få sitt lystmäte på salongen där ett enkelt porträtt av en fransk grevinna är förtjusande vackert.

  Finland Peter Paul Rubens Carl Holm Katarina di Medici
 • Möjligen kan Edelfelt anlita en modell tillsammans med Adolf von Becker för Calle Holms tavla.

  Adolf von Becker Carl Holm
 • Med Adolf von Becker har Edelfelt varit inne hos Hugo Salmson, och hos en italienare som målar som Bernhard Reinhold.

  Adolf von Becker Bernhard Reinhold Hugo Salmson
 • I Paris lär det vara ohyggligt dyrt att ha ateljé, likaså modeller och kostymer.

  Paris
 • På Ecole des Beaux Arts och hos Jean-Léon Gérôme är undervisningen gratis, medan den kostar hos Léon Bonnat.

  École des Beaux-Arts Jean-Léon Gérôme Léon Bonnat
 • Nykomlingen, "le nouveau", hamnar oftast att den första tiden lägga ut pengar på vin och såpa för penslar åt de andra, en behandling som förargat Ernst Josephson, som kommit med en stockholmsartists inbillningar och särskilt blivit utsatt för skämt.

  Stockholm Ernst Josephson
 • För att komma in på aftonskolan, École des Beaux-Arts (den bästa i Paris, kanske i hela världen), måste man göra en concours [tävling] i anatomi och perspektiv, vilket Edelfelt med nöje skulle underkasta sig; han har ännu inte hunnit glömma lärdomarna från Antwerpen.

  Paris Antwerpen École des Beaux-Arts
 • Edelfelt märker att han är i Paris av att han inte vetat om att stora delar av Faubourg St Antoine brunnit ner innan han läste om det i tidningarna; Marskalk Patrice de Mac-Mahon besökte olycksplatsen, hans fru har börjat en stor insamling för de "husvilla".

  Paris Faubourg Saint-Antoine Patrice de Mac Mahon Élisabeth de Mac Mahon
 • Som Alexandra Edelfelt vet vistas Henri de Chambord i Versailles och väntar på första bästa tillfälle att ta över styret; i boklådsfönstren hänger hans porträtt tillsammans med Napoleon IV och republikaner som Adolph Thiers; sådana är fransmännen, de låter sig villigt ledas vart som helst av några "nöt".

  Versailles Alexandra Edelfelt Henri de Chambord Louis-Napoléon Bonaparte Adolphe Thiers
 • Mycket tyska hörs i Paris, det beror på de många elsassarna; Monsieur Fuchs, hos vilken de brukar äta är elsassare, men han talar utmärkt bra franska, vilket inte är fallet med hans fru som bryter på tyska; dessutom finns det mycket tyska judar, som saknar patriotism och germansk hedersskänsla.

  Paris Fuchs
 • Brevet fortsatt 16 maj.

 • Då Edelfelt gick till Adolf von Becker för att höra efter brev hade inget kommit från Alexandra Edelfelt, däremot ett helt paket från Antwerpen med brev från Karel Scriba, Hinderikus Boss, Léon de Pape, Even, Desirée Van Ganzeberger.

  Antwerpen Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Karel Scriba Léon de Pape Hinderikus Boss Even Desere Van Ganzeberger
 • Severin Nilsson, som hyr Berndt Lindholms gamla ateljé på Rue des Carrières, reser hem; han vill att Edelfelt skall ta ateljén så länge han är borta; Edelfelt betalar hälften av hyran för tre månader; han ber om Alexandra Edelfelt åsikt, samtidigt som han ber henne hälsa alla och fortfarande adressera sina brev till Adolf von Beckers adress.

  Alexandra Edelfelt Adolf von Becker Berndt Lindholm Severin Nilsson
 • *Det är ohyggligt kallt; Edelfelt är säker på att vädret är lika bra eller bättre i Finland.

  Finland
 • *Edelfelt har fått Morbror Gustaf Brandts brev, som gjort en tur till Antwerpen; han har också fått Lulle (Julian) Serlachius brev.

  Antwerpen Gustaf Brandt Julian Serlachius