Innehåll

 • Edelfelt har låtit det gå 2 dagar innan han besvarar Alexandra Edelfelts brev.

  Alexandra Edelfelt
 • För två dagar sedan var Edelfelt ute till Saint Cloud för att göra landskapsstudier med 3 elever från Jean-Léon Gérômes ateljé, engelsmännen Bowen och John Mac Allan Swan, samt amerikanen Julian Alden Weir. .

  Saint-Cloud Jean-Léon Gérôme Julian Alden Weir Bowin John Macallan Swan
 • Föregående dag var Edelfelt på biblioteket och studerade Johann Kaspar Lavaters fysiognomik och franska kostymer från 1700-talet.

  Johann Kaspar Lavater
 • Föregående kväll åt Edelfelt middag med Berndt Lindholm, som sålt tavlor åt en engelsman för 4000 mark.

  Berndt Lindholm
 • Edelfelt tackar Alexandra Edelfelt för växeln och porträttet av Anni och Butti (Berta) Edelfelt.

  Alexandra Edelfelt Berta Edelfelt Alexandra Edelfelt
 • Alexandra Edelfelt försöker hitta Edelfelts bostadsadress på kartan; om hon utgår från Boulevarde de Clichy och Cimetière Montmartre bör hon hitta Rue des Carrières; Edelfelt har ritat en karta; det är en ansenligt lång väg till École des Beaux arts, men på vackra, svala sommarmorgnar är promenaden mera en rekreation än en ansträngning.

  Clichy École des Beaux-Arts Cimetière du Montmartre Alexandra Edelfelt
 • I Jean-Léon Gérômes ateljé får man komma och gå hur man vill; månadsrytmen är att mansmodell poserar 3 veckor och kvinnomodell 1 vecka; det är inte som i Tyskland där man försöker göra Schöne Studienköpfe [vackra studiehuvuden]; alla målar vad och hur de vill, Gérôme ger frihet bara det blir bra och riktigt; Gérôme är noggrann med teckningen, medan han bara gör allmänna anmärkningar om färgsättningen; Gérôme har kommenterat att Edelfelt ser naturen enkelt och att det redan är en merit; i utlandet ger lärarna aldrig beröm i ordets rätta betydelse, så det skall man inte vänta sig; i ateljén finns några unga målare som är ovanligt skickliga, studieteckningarna är genomtecknade och överdrivna, men när de målar tavlan blir resultatet fullt av karaktär och liv men samtidigt vackert tecknat och målat; Paris är den enda ort i världen där man kan se och lära allt.

  Paris Tyskland Jean-Léon Gérôme
 • Det har kommit en ny elev, så Edelfelt är inte längre den senaste "nouveaun", nykomlingen och han behöver inte längre springa till tvätterskan eller köpa såpa.

 • I ateljén finns amerikanen Julius Stewart, som kommer från en miljonärsfamilj; hans far har den största samling som finns av Jean-Léon Gérômes arbeten; det lär vara pappans förtjänst att Stewart fick följa med på Gérômes resa till Egypten och Arabien senaste sommar; Edelfelt tycker Stewart är en snobb, han talar endast om hästar, hundar och fruntimmer; Stewart umgås inte med de andra amerikanerna eftersom han räknar sig som fransman, han talar franska som om han var född i Paris; "Frankrikes vinst och Amerikas förlust blir ej stor!"

  Frankrike Paris Amerika Egypten Arabien Jean-Léon Gérôme Julius Stewart William Hood Stewart
 • Varje lördag korrigerar Jean-Léon Gérôme elevernas kompositioner och är mycket sträng.

  Jean-Léon Gérôme
 • Kompositioner Edelfelt tänkt måla är Gustaf II Adolf och dessutom Wilhelm von Schwerin på bår, ett ämne som lockar Edelfelts fantasi; han föreställer sig att Adlercreutz böjer sig över båren, "de gamla barska krigarna" Ebehard von Vegesack och Thure Drufva står sorgsna omkring liket av unge Schwerin, vädret är mulet som man tänker sig dagen efter det olyckliga slaget i Oravais; Nicaise de Keyser hade rätt i att man för att måla bra först och sist måste behärska tekniken och hantverket; Peter Paul Rubens, Rembrandt, Rafael, David Teniers, Gabriël Metsu och Gerhard Terburg behärskade hantverket.

  Oravais Rafael Rembrandt Peter Paul Rubens Nicaise de Keyser Gustav II Adolf Carl Johan Adlercreutz Wilhelm von Schwerin David Teniers Gabriël Metsu Gerhard Terborch Thure Drufva Eberhard von Vegesack
 • Edelfelt har oförlåtligt länge skjutit upp att skriva korrespondenserna till Robert Lagerborg.

  Robert Lagerborg
 • Man lever intressanta tider i Paris: Léon Gambettas tal i Nationalförsamlingen, hur han överfölls av bonapartister vid bangården St. Lasare; förbudet att se de deporterade fara till Versailles; bonapartisten Paul Grenier de Cassagnac utmanad av en republikan.

  Paris Versailles Saint-Lazare Léon Gambetta Paul de Cassagnac
 • Edelfelt har tänkt köpa sig ett par billiga sommarskor; stövlarna han köpte i Antwerpen är redan irreparabelt sönder.

  Antwerpen
 • Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa till alla på Kiala och tackar för Ellen Edelfelts brev; hennes frimärken skall han sända till de Pape i Brügge.

  Kiala Brygge Alexandra Edelfelt Ellen Edelfelt J. de Pape